Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το δόγμα του σοκ στην Υγεία το 2016

Ο μπαρμπα - Αντώνης από το Γερακάρι Ρεθύμνου κυνηγάει το δίκιο του μια ζωή, αλλά για συνταγή από γιατρό ειδικότητας στη σημερινή Αθήνα δυσκολεύεται. 21 χρόνια στο ΕΚΑΒ μονολογεί, έσωσα κόσμο και ντουνιά σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου και δεν μπορώ να βρω ραντεβού με τα διαόλια τούς...

Του Διονύσιου Λαμπαδάριου*

 

Ο μπαρμπα - Αντώνης από το Γερακάρι Ρεθύμνου κυνηγάει το δίκιο του μια ζωή, αλλά για συνταγή από γιατρό ειδικότητας στη σημερινή Αθήνα δυσκολεύεται. 21 χρόνια στο ΕΚΑΒ μονολογεί, έσωσα κόσμο και ντουνιά σε κάθε γωνιά του Λεκανοπεδίου και δεν μπορώ να βρω ραντεβού με τα διαόλια τούς τηλεφωνητές που σου μιλάνε 5-10 λεπτά στα πενταψήφια.

Του εξηγώ ότι οι νέοι προύχοντες πήραν απόφαση αντικατάστασης, αλλά 60 τηλεφωνήτριες μοιρασμένες σε 30 ανοιχτά ακόμα ΠΕΔΥ δεν έγινε κατορθωτό να γίνει για πρώτη βάση υλοποίησης. Μη του πεις για διαδίκτυο του μπαρμπα - Αντώνη, σε νογάει με εκείνα το περήφανα πράσινα μάτια του, «θέλω ένα πάτημα να 'μαι μαζί σου» και δεν βοηθάς, γιατρέ.

Γιατρέ, σε προσφωνεί σαν τιμητικότερο τίτλο σεβασμού ο κυρ - Πέτρος, που έφαγε τα νιάτα του εκεί στα καρβουνοτόπια γύρω από τη Φραγκφούρτη και έχει γνωρίσει την ευρωπαϊκή κρατική μέριμνα. Ζητάει ενδοκρινολόγο, κάτι σπάνιο και με μακρινό ραντεβού μετά τις απολύσεις του Γεωργιάδη τον Φλεβάρη του 2014 και τη ραθυμία των υπολοίπων. Τα εικοσάρικα και τα πενηντάρικα των εξωτερικών γιατρών είναι ανοίκεια για αυτόν, προτιμάει τη φτώχεια του. Έχει έρθει 10 χρόνια από τα βόρεια συνταξιούχος και, όταν του εξηγώ ότι 2.900 επιστήμονες γιατροί μας τώρα δουλεύουν στη Γερμανία, κουνάει το κεφάλι του. Μας κατέστρεψαν οι τραπεζίτες με τους πολιτικούς, λέει, και με προσποιητή ευγένεια: «Να τα φάνε στους γιατρούς»! Έχουμε τόσο ήλιο και χαμόγελο, βρίσκει ο ασίκης, αυτά δεν μπορούν να μας τα πάρουν!

Η κυρα - Χαϊδούλα από τον Έβρο χρόνια κακογερνάει στα μέρη μας με λυγιασμένη από τη σκολίωση μέση, σωστή αγωνίστρια της ζωής και της καλοσύνης. Τα κατορθώματα στο ωδείο από τις εγγόνες της πρώτα τα μαθαίνει το ΙΚΑ και μετά οι θειάδες. Όλα τα ακριβά πνευμονολογικά δεν μπορεί να της τα γράψει ο γιατρός, της ξεπερνάνε το πλαφόν και από γενόσημα ζητάς και δεν σου παρέχει το σύστημα. Νάρθηκες, εγχείρηση, δεν ζήτησε στα δεινά της μια περούκα με ηλεκτρονική καταγραφή από την ΗΔΙΚΑ, αυτοί που εφαρμόζουν τις συναρτήσεις του μέσου όρου, σύμφωνα με τους νόμους Βορίδη, πάντως όχι έτσι όπως τις ξέρουν αιώνες τώρα οι μαθηματικοί. Ζήτησε φυσιοθεραπείες, μα ο γιατρός της δεν μπορεί να την καλύψει, είναι άλλης ειδικότητας, φευ! Και γι' αυτήν το περπάτημα 500 μέτρα είναι λογαριασμός ολάκερος.

Από τον Αποστόλη που ψηφίζει Σέρρες και μπαινοβγαίνει στον Άγιο Σάββα, αυτόν με τα δυο παιδιά ξενιτεμένα, έμαθα ότι το πεντάευρο υπάρχει ακόμα και ξεπηδά ώρες δύσκολες και χωρίς μαρτύρους από κάποιους επιτήδειους που οι "αξιοκρατούντες" διοικήσεις μούχλιαζαν στις ίδιες θέσεις τον μήνα Σεπτέμβρη του 2015, όταν η απόφαση του υπουργού το 'χει κόψει από Μάη του 2015. Να βάλεις πόρτα στους ανασφάλιστους, ήταν από τα κύρια μελήματα της υπουργίας Λοβέρδου, Γεωργιάδη, Βορίδη και επί του θέματος με πενιχρά αποτελέσματα· βλέπετε από τα προϋπολογισμένα 53 εκατ. εισέπρατταν 17 εκατ. και κανείς δεν έψαξε για τα τρωκτικά, γιατί ξέρετε από πού βρομάει το ψάρι, καθώς λένε. Όταν όμως σε κάποια φάση θεραπείας ο Αποστόλης χρειάστηκε απλή επιδημιολογική εξέταση Manteaux και εμβόλιο σχετικό, μάθαμε ότι ο επιπολασμός της νόσου έχει εξαπλασιαστεί με δεδομένα του πανελληνίου συνεδρίου και η φυματίνη έχει γίνει είδος εν ανεπαρκεία (ελέω μνημονίων) σε 2-3 μόνο νοσοκομεία, το ίδιο και για τα εμβόλια που είναι όλα εισαγωγής και το ΚΕΕΛΠΝΟ δεν έχει ξεβρομίσει ακόμα -προηγούνται οι εισαγγελείς και τα δημόσια ταμεία.

Μια και είμαστε στα συνέδρια, θυμήθηκα το τελευταίο οικονομικών της ΕΣΔΥ που παρουσίασε στατιστικά της GPO εμφανώς πειραγμένα να βγάλουν λάδι την τρόικα και τη γενοκτονία που συντελείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την μη ανεξάρτητη ΕΚΤ και το ΔΝΤ ότι περί την υγεία όλα περίπου μέλι - γάλα. Κάτι που ξεσήκωσε ακόμα και τον Πατουλικό ΙΣΑ σε γραπτές και τεκμηριωμένες απαντήσεις με στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ. Φρίττω, μου λέει ο Κυριάκος, που έχει κάνει πετυχημένος διευθυντής σε κρατικό φορέα και μετά τη μεταμόσχευσή του προ εξαετίας έχει υποστεί σε υπερθετικό βαθμό το φρενάρισμα και την ακηδία του συστήματος υγείας σε όλα τα τρία επίπεδα, πρώτο - δεύτερο - και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Οι συχνές εξετάσεις (άλλο φρούτο και τα πακέτα μοριακών εξόδων με επισφαλή επαμφοτερίζοντα αποτελέσματα), οι ελλείψεις των κεντρικών φαρμακείων και οι προσπάθειες των εργαζομένων για ένα φάρμακο ειδικό, η οικονομική ανέχεια και το απρόσωπο μιας φοροκαταιγίδας επί δικαίων και αδίκων κάνει τη διαφθορά του καθεστώτος των Σύριων πριν το ΙSΙS ομογάλακτα συστήματα. «Από την τρόικα και τους Σαμαροβενιζέλους θα κάνει χρόνια να συνέλθει ο λαός» αποφαίνεται. Ο μόνος που ίσως τη γλιτώσει για λόγους υγείας θα 'ναι πιθανά ο Γιωργάκης ο εισαγωγέας, λέω εγώ την ιατρική επιεική κρίση μου...

Υπάρχει ένα 9% ευχαριστημένοι από το εποικοδόμημα της υγείας, ιδιωτική ασφάλιση κάτω του 10% αλλά τα ιδιωτικά πολυκαταστήματα στην ΠΦΥ δυναμώνουν και αναπτύσσονται, ξέρουν ότι θα δουλεύουν με απορυθμισμένες εργασιακές σχέσεις, ξεπούλημα των δημόσιων δομών και εξασθένιση της αλληλεγγύης και του κράτους πρόνοιας. Οι Βαρτζόπουλοι, Βορίδηδες κ.λπ. συγγενείς δεν φαίνονται να ανησυχούν διόλου για... την ανάπτυξή τους. Οι ενημερωτικοί δημοσιογράφοι, οι υποδουλωμένοι στα οικονομικά συμφέροντα που τους ταΐζουν, βλέπουν τα μαρμαρένια αλώνια που τους βολεύουν μακριά από την πραγματικότητα. Να δικάσουμε από οθόνης καμιά αναισθησιολόγο, αν τυχαίνει να 'ναι και ξαδέλφη υπουργού... Η ρόδα της υγείας δείχνει κολλημένη στη λάσπη.

 

Δρ Διονύσιος Λαμπαδάριος είναι χειρουργός, ΠΕΔΥ Νέου Κόσμου

(http://e-epiloges-dionysos.blogspot.com)

 

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το αβέβαιο παγκόσμιο μέλλον και οι δυνάμεις του καλού

Οι δυνάμεις του καλού υπάρχουν παντού, πρέπει όμως να ανασυγκροτηθούν πολιτικά και προγραμματικά. Και η Αριστερά, σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, πρέπει να μελετήσει τις ιστορικές απαιτήσεις στις οποίες καλείται να ανταποκριθεί

Δειτε ολοκληρο το αρθρο