Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αρ. Μπαλτάς: "Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό"

"Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας" ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο...

"Η Ροτόντα είναι μνημείο πολυπολιτισμικό. Δεν είναι θρησκευτικός ναός κατά κανέναν τρόπο. Δεν υπέγραψα ποτέ καμία απόφαση για την τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα. Υπάρχει μια τερατώδης διαστρέβλωση της πραγματικότητας" ξεκαθάρισε κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς, ο οποίος, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Γιάννη Μπουτάρη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού Έλλη Χρυσίδου και τον προϊστάμενο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Σταμάτη Χονδρογιάννη επισκέφθηκε το μνημείο, ενώ είχε και συνάντηση με εκπροσώπους των πολιτών που αντιδρούν στην τοποθέτηση σταυρού στη Ροτόντα.

Ο Α. Μπαλτάς με δηλώσεις του υπενθύμισε ότι το μνημείο από το 1999 μια φορά τον μήνα διατίθεται ως χώρος λατρείας στην Εκκλησία τονίζοντας ότι προφανώς πρέπει να φιλοξενεί και άλλες μη θρησκευτικές δράσεις. Μάλιστα, ερωτηθείς αν η Ροτόντα μπορεί κάποιες φορές να διατεθεί και για την προσευχή μουσουλμάνων, απάντησε: «Προσωπικά δεν θα είχα καμία αντίρρηση».

Εξάλλου, για τον ίδιο, πρόκειται για το σημαντικότερο μνημείο της Θεσσαλονίκη, «περίτρανο δείγμα πολυπολιτισμικότητας», ενώ εξήρε το αναστηλωτικό έργο που έγινε. «Όλες οι εργασίες που έχουν γίνει κρατούν επί της ουσίας τον διαπολιτισμικό, διαθρησκευτικό και ιστορικό του χαρακτήρα και άρα κανείς δεν θίγεται αν η Ροτόντα λειτουργήσει πολυπολιτισμικά με όλων των ειδών τις δράσεις στο εσωτερικό της» είπε χαρακτηριστικά. "Πιστεύουμε ότι η Ροτόντα θα αναδειχθεί μαζί με όλη τη γύρω περιοχή σε ένα νέο κέντρο της Θεσσαλονίκης, ιστορικό αλλά και καθημερινής ζωής και λειτουργίας. Θα δοθεί έτσι η δυνατότητα να συνθέσει τη δική μας τεράστια κληρονομιά με τον σύγχρονο πολιτισμό», κατέληξε.

Ο Γιάννης Μπουτάρης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «για μένα η Ροτόντα είναι το μνημείο της Θεσσαλονίκης! Είναι και ο Λευκός Πύργος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σπουδαιότητα όσο η Ροτόντα. Η πρόθεση του δήμου είναι να αναδείξει τη Ροτόντα ως κορωνίδα του πολιτισμού και της υπερδισχιλιετούς ιστορίας της ζωής της πόλης».

Στη συνάντηση που είχε με τους εκπροσώπους των πολιτών που αντιδρούν στην τοποθέτηση σταυρού στην οροφή της Ροτόντας, ο κ. Μπαλτάς επανέλαβε ότι δεν υπέγραψε ποτέ κάτι σχετικό και υποσχέθηκε να εξετάσει το θέμα. Οι συνομιλητές του τού παρέδωσαν και τις πάνω από 650 υπογραφές που συγκεντρώθηκαν για το ζήτημα, ανάμεσά τους βουλευτές, δημοτικοί σύμβουλοι, πανεπιστημιακοί δάσκαλοι κ.ά.

Οι δηλώσεις του υπουργού Πολιτισμού, ωστόσο, φαίνεται να εκνεύρισαν τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμο, ο οποίος από άμβωνος εμφανίστηκε ως «ιδιοκτήτης» της Ροτόντας και διακήρυξε: «Θα μπει σταυρός στη Ροτόντα και, αν θέλουν, να ρωτήσουμε τον κόσμο να κάνουμε δημοψήφισμα». «Ήρθε χθες στη Θεσσαλονίκη και επισκέφθηκε τη Ροτόντα ο υπουργός Παιδείας. Και όμως δεν κάλεσαν τη Μητρόπολη. Γιατί; Μάλλον δεν ήθελαν το ράσο» είπε και πιάστηκε αδιάβαστος για το χαρτοφυλάκιο του Α. Μπαλτά. Αλλά δεν σταμάτησε εκεί και διατύπωσε τα ξενοφοβικά του σύνδρομα προβάλλοντας την αντίρρησή του για την ίδρυση τμήματος Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ. «Δεν μπορούμε να δεχθούμε ένα τμήμα ισλαμικών σπουδών στη Θεολογική σχολή του ΑΠΘ. Κι αν αυτό ίσχυε πριν από τρία χρόνια, φανταστείτε τι ισχύει σήμερα με τις πληροφορίες που έχουμε από τη θρησκεία αυτή που έχει αναστατώσει τον κόσμο» είπε.

 

Επίσκεψη σε ΚΘΒΕ και μετρό

Κατά την παραμονή του στη Θεσσαλονίκη ο Αριστείδης Μπαλτάς συναντήθηκε με τη διοίκηση και εκπροσώπους των εργαζόμενων του ΚΘΒΕ και συζήτησαν τα έντονα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δεύτερη κρατική σκηνή της χώρας, ενώ παρακολούθησε την παράσταση Μακμπέθ του Ουίλιαμ Σαίξπηρ. Τέλος, επισκέφθηκε τις αρχαιότητες που βρέθηκαν στον σταθμό του μετρό στη Βενιζέλου.

«Η αποκάλυψη αυτού του τμήματος της Εγνατίας είναι κάτι το μοναδικό για την πόλη και όχι μόνο γι' αυτή. Πιστεύουμε πως η ένταση που δημιουργήθηκε με την Αττικό Μετρό θα εκτονωθεί. Είμαστε σε καλό δρόμο όσον αφορά τις συνομιλίες αυτές. Όταν ολοκληρωθεί το έργο, θα φανεί το τι ακριβώς κερδίζουν οι Θεσσαλονικείς. Πιστεύω πως τότε και αυτοί που αντιδρούν σήμερα θα αισθανθούν εξαιρετικά περήφανοι» δήλωσε. «Τα υπόλοιπα είναι θέματα τεχνολογικά και ταχύτητας, τα οποία οι σύγχρονες τεχνολογίες τα λύνουν σχετικά εύκολα. Εκείνα που δεν μπορούν να λύσουν οι σύγχρονες τεχνολογίες είναι η αξία και η σημασία των αρχαιολογικών αυτών ευρημάτων για την πόλη», συνέχισε, ενώ για την απόφαση να παραμείνουν οι αρχαιότητες στη θέση τους τόνισε: «Υπέγραψα την απόφαση αυτή με πλήρη επίγνωση της σημασίας του μνημείου και της ανάγκης να αναδειχθεί για το καλό του τόπου μας. Εκεί εμμένουμε και δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω!».

 

ΜΑΡΟΥΛΑ ΠΛΗΚΑ

 

Δείτε όλα τα σχόλια