Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Τουρκία: Ανοιχτά μέτωπα αστάθειας στο εσωτερικό

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας, που έκανε για ακόμα μία φορά την εμφάνισή του την περασμένη Τρίτη.

ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗ*

 

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Τουρκία, αντιμετωπίζοντας μια σειρά από προβλήματα τόσο στο εσωτερικό της όσο και στις εξωτερικές της σχέσεις. Ένα από αυτά τα ζητήματα είναι το πρόβλημα της τρομοκρατίας, που έκανε για ακόμα μία φορά την εμφάνισή του την περασμένη Τρίτη με την επίθεση αυτοκτονίας στο ιστορικό κέντρο της Κωνσταντινούπολης στην πλατεία Σουλταναχμέτ.

Από το περασμένο καλοκαίρι η Τουρκία αντιμετωπίζει πλέον δύο μέτωπα τρομοκρατίας. Τις επιθέσεις από μέλη του Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ και του Λεβάντε και τις επιθέσεις από κουρδικές οργανώσεις, όπως το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK). Η κατάρρευση των ειρηνευτικών συνομιλιών με τους Κούρδους το καλοκαίρι και οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους κατά στόχων στο εσωτερικό της Τουρκίας σηματοδότησαν την έναρξη ενός νέου κύκλου τρομοκρατίας στην Τουρκία.

Σχετικά με την επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τρίτη, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο δράστης (Ναμπίλ Φαντλί), συριακής υπηκοότητας και γεννημένος στη Σαουδική Αραβία το 1988, αιτήθηκε ασύλου και έδωσε δακτυλικά αποτυπώματα στις 5 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη. Τρία σημεία αξίζουν προσοχή. Πρώτον, είναι φανερό ότι μέλη οργανώσεων όπως το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλεύονται την ανθρωπιστική κρίση στη Συρία για να εισέλθουν τόσο στην Τουρκία όσο και σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ήδη οι γαλλικές αρχές ερευνούν το αν κάποιοι από τους δράστες των επιθέσεων στο Παρίσι τον Νοέμβριο όντως πέρασαν μέσω της Λέρου εκμεταλλευόμενοι το καθεστώς ασύλου. Φυσικά, το γεγονός αυτό δεν πρέπει να οδηγήσει στην εγκατάλειψη του συστήματος παροχής ασύλου και της ανθρωπιστικής διάστασης της κρίσης στη Συρία. Δεύτερον, το γεγονός ότι το όνομα του δράστη τής επίθεσης στην Κωνσταντινούπολη δεν βρισκόταν σε καμία λίστα υπόπτων καταδεικνύει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι υπηρεσίες ασφαλείας και πληροφοριών.

Το Ισλαμικό Κράτος ως οργάνωση εμφανίζει μια μεικτή δομή, με την έννοια ότι συνδυάζει ιεραρχικά χαρακτηριστικά με δικτυακές δομές και αυτόνομους πυρήνες που δεν συνδέονται κατ' ανάγκη με την ηγεσία της οργάνωσης. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι οι συλλήψεις μεμονωμένων μελών του Ισλαμικού Κράτους μπορεί να μην οδηγήσουν οπωσδήποτε στην αποδυνάμωση της οργάνωσης. Τρίτον, είναι η πρώτη φορά που η οργάνωση στοχεύει κατά της τουριστικής βιομηχανίας της Τουρκίας. Προηγουμένως, οι επιθέσεις του Ισλαμικού Κράτους στην Τουρκία στόχευαν κατά των Κούρδων και των δυνάμεων της Αριστεράς.

Σχετικά με το Κουρδικό, έξι άτομα σκοτώθηκαν την περασμένη Τετάρτη, μεταξύ των οποίων και τρία παιδιά, ύστερα από επίθεση του PKK κατά του τοπικού αρχηγείου της αστυνομίας στην περιοχή Τσινάρ κοντά στο Ντιγιάρμπακιρ. Επίσης, τον περασμένο Δεκέμβριο η οργάνωση Γεράκια για την Ελευθερία του Κουρδιστάν (ΤΑK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με όλμους στο αεροδρόμιο "Σαμπιχά Γκιοκτσέν" που στοίχισε τη ζωή σε μια καθαρίστρια. Τα παραπάνω δείχνουν ότι οι κουρδικές οργανώσεις ένοπλης βίας αλλάζουν σταδιακά τις τακτικές τους, φέρνοντας τις συγκρούσεις με τις αρχές ασφαλείας και τον στρατό μέσα στις πόλεις και στα αστικά κέντρα εφαρμόζοντας τακτικές αντάρτικου πόλης (όπως επιθέσεις σε αστυνομικά κέντρα, χτίσιμο οδοφραγμάτων και κήρυξη γειτονιών ως αυτόνομες περιοχές). Με άλλα λόγια, διαφαίνεται μια μετατόπιση των συγκρούσεων από τις ορεινές περιοχές προς τις πόλεις της Τουρκίας. Ως απάντηση στις τακτικές του PKK, ο τουρκικός στρατός έχει ξεκινήσει επιχειρήσεις στη νοτιοανατολική Τουρκία θέτοντας πολλές πόλεις υπό πολιορκία και επιβάλλοντας απαγόρευση κυκλοφορίας. Όπως συμβαίνει συνήθως σε περιπτώσεις όπου οι συγκρούσεις εστιάζονται σε αστικά κέντρα, οι απώλειες ανάμεσα στον τοπικό πληθυσμό, που βρίσκεται υπό διασταυρούμενα πυρά, είναι μεγάλες.

Δυστυχώς, οι εξελίξεις μέχρι τώρα δεν αφήνουν χώρο για αισιοδοξία. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Κούρδους έχουν παγώσει και καμία από τις δύο πλευρές δεν δείχνει διάθεση για υποχώρηση. Όσον αφορά το Ισλαμικό Κράτος, σύμφωνα με μια αναφορά πληροφοριών της αστυνομίας, περίπου τρεις χιλιάδες άτομα στην Τουρκία σχετίζονται με την οργάνωση. Έτσι, όπως όλα δείχνουν, τους επόμενους μήνες ο τουρκικός λαός θα συνεχίζει από τη μία να βρίσκεται υπό τη διαρκή τρομοκρατική απειλή τού Ισλαμικού Κράτους και από την άλλη να υφίσταται τα αποτελέσματα από τη συνεχιζόμενη διένεξη με τους Κούρδους.

 

* Ο Δημήτριος Αναγνωστάκης διδάσκει Διεθνείς Σχέσεις στο πανεπιστήμιο Ορχάν Γκαζί της Προύσας

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις