Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άλλο ασφαλιστικό ή άλλη κυβέρνηση;

Το προσχέδιο του ασφαλιστικού μόνο τέλειο δεν είναι και καθίστανται αναγκαίες οι βελτιώσεις και η άρση αδικιών. Η γενική φιλοσοφία, δηλαδή η υπεράσπιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα και οι παρούσες δυσκολίες και “ομηρείες” δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί καλό ή επαρκές. Για το θέμα των...

Του Γιώργου Κυρίτση

Το προσχέδιο του ασφαλιστικού μόνο τέλειο δεν είναι και καθίστανται αναγκαίες οι βελτιώσεις και η άρση αδικιών. Η γενική φιλοσοφία, δηλαδή η υπεράσπιση του αναδιανεμητικού χαρακτήρα και οι παρούσες δυσκολίες και "ομηρείες" δεν αρκούν για να χαρακτηριστεί καλό ή επαρκές. Για το θέμα των αυταπασχολουμένων, π.χ., συγκροτήθηκε μια επιτροπή με τη συμμετοχή τους, ενώ πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα η κριτική που ασκεί η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ, ούτως ώστε το νομοσχέδιο να έχει συνδυαστική ταξική και ηλικιακή μεροληψία. Χρειάζεται επίσης λαϊκή κινητοποίηση. Τη ζήτησε ακόμα και ο αρμόδιος υπουργός. "Όλοι στους δρόμους, λοιπόν", αλλά να δούμε ποιοι με ποιους. Πολλοί κλάδοι διαμαρτύρονται και αρκετοί έχουν δίκιο.

Οι "Μένουμε Ευρώπη" θεωρούν ότι βρήκαν αρχηγό και έχουν βάλει την κατσαρόλα στη φωτιά. Οι Παναγόπουλοι και η ΑΔΕΔΥ επανήλθαν στην ταξική πάλη ατσαλωμένοι. Τα "ευγενή επαγγέλματα" ξεσηκώνονται. "Η επανάσταση της γραβάτας" ήταν ο προχθεσινός τίτλος των "Νέων". "Η εξέγερσις της αστικής τάξεως" ήταν ο αντίστοιχος τίτλος της "Εστίας". Εδώ όμως πρόκειται για μια επιμελητηριακής λογικής "λαθροχειρία", διότι τα λεγόμενα "ευγενή επαγγέλματα" των δήθεν αυταπασχολουμένων είναι μια λεπτή φέτα εργοδοτών που κρύβεται μέσα σε ένα πλήθος προλεταριοποιημένων "συναδέλφων" - υπαλλήλων τους. Τα συμφέροντά τους δεν ταυτίζονται, είναι -για την ακρίβεια- απέναντι, εκτός πια κι αν οι εργαζόμενοι σε αυτούς τους κλάδους θεωρούν ότι καλύπτονται από τη γενική περιγραφή "ιδιωτικός τομέας", τον οποίο, σύμφωνα με την κυρίαρχη αφήγηση, πολεμάει ο ΣΥΡΙΖΑ λόγω ιδεοληψίας κ.λπ. - η γνωστή αφήγηση για να μην τα πολυλογούμε. Είναι αυτό που λέει ο Μητσοτάκης ότι "Εμείς ως ιδιωτικός τομέας έχουμε 1,5 εκατ. ανέργους".

Κοντολογίς, αυτός που παίρνει 500 ευρώ μισθό δεν μπορεί να κάνει αλυσίδα μαζί με αυτόν που του δίνει 500 ευρώ "μπροστά στον κοινό εχθρό". Δεν γίνεται να γενικεύσουμε το σχήμα της Eldorado, όπου οι εργάτες χρησιμοποιούνται ως πολιορκητικός κριός από τα αφεντικά.

Πάγωσε η τσιμινιέρα, κι απ' έξω από την πύλη,

εργάτες κι εργοδότες συμφωνάνε;

Ε, όχι.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Αλήθειες που πονάνε

Υποτίθεται ότι τόσον καιρό προσπαθούν να μας πείσουν ότι το σκάνδαλο Novartis είναι μια κατασκευή του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο να σπιλώσει και να πλήξει τους πολιτικούς του αντιπάλους

Δειτε ολοκληρο το αρθρο