Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο "Δρόμος του μεταξιού" καταλήγει στην Παλμύρα...

Τον κόσμο της Ανατολής μέσα από τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης αποτυπώνει στο έργο του ο συριακής καταγωγής ζωγράφος Jamal, στην ενότητα Ο δρόμος του μεταξιού, που φιλοξενείται από χθες μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. Θέμα της, όπως το διατύπωσε ο ίδιος...

Τον κόσμο της Ανατολής μέσα από τη γλώσσα της σύγχρονης τέχνης αποτυπώνει στο έργο του ο συριακής καταγωγής ζωγράφος Jamal, στην ενότητα Ο δρόμος του μεταξιού, που φιλοξενείται από χθες μέχρι και τις 14 Φεβρουαρίου στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης.

Θέμα της, όπως το διατύπωσε ο ίδιος ο καλλιτέχνης, κατά τη χθεσινή παρουσίασή της, είναι "το ταξίδι" και σύμβολό του το άλογο, "πιστός σύντροφος του ανθρώπου", όπως είπε.

Πράγματι, σε πολλά από τα 15 έργα που αποτελούν την ενότητα η μορφή του αλόγου κυριαρχεί. Το ζωγραφικό ταξίδι του καλλιτέχνη, πάνω σε έναν δρόμο που ένωνε πολιτισμούς, ξεκινά από την Κίνα, από την πόλη όπου βρίσκεται ο περίφημος θαμμένος στρατός του αυτοκράτορα, τον οποίο απεικονίζει σε ένα του έργο, για να καταλήξει στις ακτές της Μεσογείου, στην Παλμύρα και ένα θλιμμένο ανάγλυφο που ζωντανεύει με τον χρωστήρα του.

Στο έργο του Jamal "ιστορία και μύθος, πραγματικότητα και φαντασία, όνειρο και ρεαλισμός ενώνονται", σημείωσε ο καθηγητής Μάνος Στεφανίδης, ενώ παρατηρώντας πως το Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης ("ένα κόσμημα για την πόλη") φιλοξενεί έναν διεθνή καλλιτέχνη από την Ανατολή, σημείωσε πως ο κόσμος σήμερα ενοποιείται, όχι όμως σε μία μόνο κατεύθυνση.

Ο καλλιτέχνης, γεννημένος στη Σαλαμίγια της Συρίας, τα τελευταία πέντε χρόνια έχει βάση του την Ελλάδα. "Με τράβηξε το φως και η διαφάνεια των χρωμάτων", είπε. Η παρουσία του εδώ δεν σχετίζεται με τον πόλεμο, για τον οποίο απέφυγε να τοποθετηθεί, δηλώνοντας βέβαιος πως "θα τελειώσει γρήγορα", αλλά και σημειώνοντας πως "δεν είναι εμφύλιος, αλλά άλλου είδους πόλεμος, για τον οποίο πρέπει να εφεύρουμε μια καινούργια λέξη". Τι κι αν κάποια από τα ανάγλυφα που φιλοτεχνεί καταστράφηκαν από τους τζιχαντιστές, "η Παλμύρα παραμένει Παλμύρα στα μάτια μου", είπε...

 

Σπύρος Κακουριώτης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι περικοπές μισθών είναι η αρχή

Ο περισσότερος κόσμος δεν το έχει συνειδητοποιήσει, υπνωτισμένος από το success story των καναλιών. Όμως το ξήλωμα της κοινωνικής συνοχής έχει ήδη ξεκινήσει με τη μείωση των μισθών κατά 20% και την απελευθέρωση των απολύσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο