Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δυναμική θεατρική επανεκκίνηση στη Θεσσαλονίκη

Η Αναστασία Ρεβή, καλλιτεχνική διευθύντρια του Theatre Lab Company του Λονδίνου, σκηνοθετεί τον "Μακμπέθ" που κάνει πρεμιέρα την Πέμπτη στο θέατρο της ΕΜΣ

Δυναμική επανεκκίνηση στη μέση της σεζόν κάνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την ελπίδα πως τα χρόνια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό θα μπουν σε τροχιά επίλυσης, ειδικά εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου...

Δυναμική επανεκκίνηση στη μέση της σεζόν κάνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος με την ελπίδα πως τα χρόνια οικονομικά προβλήματα που ταλανίζουν τον οργανισμό θα μπουν σε τροχιά επίλυσης, ειδικά εφόσον τηρηθούν οι υποσχέσεις που δόθηκαν από την πλευρά του υπουργείου Πολιτισμού για ενίσχυση του θεάτρου.

Όπως είναι γνωστό, κατά τη διάρκεια των εορτών οι εργαζόμενοι του θεάτρου ανέστειλαν τις απεργιακές κινητοποιήσεις που είχαν αναγγείλει, καθώς το ΥΠΠΟ, με ανακοίνωσή του, δεσμεύτηκε ότι εντός του Ιανουαρίου θα εκταμιευτούν τόσο η τακτική όσο και μια έκτακτη επιχορήγηση προς το θέατρο, που θα ανακουφίσουν τον οργανισμό και τους εργαζομένους του. Παράλληλα ο υπουργός Πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς εκδήλωσε την πρόθεσή του να επισκεφθεί το ΚΘΒΕ, όπως εξάλλου είχαν ζητήσει και οι εργαζόμενοι.

Αναμένοντας, λοιπόν, την εκπλήρωση των υποσχέσεων της πολιτείας, η διεύθυνση και όλο το καλλιτεχνικό δυναμικό του ΚΘΒΕ βρίσκονται "επί ποδός" προκειμένου να παρουσιάσουν μέσα στον πρώτο μήνα του νέου έτους πέντε "δυνατές" παραστάσεις, στις οποίες πιστεύουν βάσιμα ότι θα ανταποκριθεί το κοινό της πόλης, συνεχίζοντας την αυξημένη προσέλευσή του στις σκηνές του Κρατικού, όπως έγινε τους φθινοπωρινούς μήνες.

Από τις τέσσερις νέες παραγωγές που θα κάνουν πρεμιέρα μέσα στον Ιανουάριο, δύο είχαν προγραμματιστεί από την προηγούμενη διεύθυνση, ενώ οι άλλες δύο εντάχθηκαν στον προγραμματισμό του θεάτρου από τον σημερινό καλλιτεχνικό διευθυντή του ΚΘΒΕ Γιάννη Αναστασάκη, ενώ θα παρουσιαστεί και μία επανάληψη.

 

«Μακμπέθ» από την Πέμπτη

Η αρχή θα γίνει την Πέμπτη, με τον σαιξπηρικό Μακμπέθ, που θα παρουσιαστεί στο θέατρο της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών από τη δυναμική σκηνοθέτιδα Αναστασία Ρεβή, σε μετάφραση του Δημήτρη Δημητριάδη.

Η Αν. Ρεβή μπορεί να ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη (άλλωστε είναι απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του ΚΘΒΕ), όμως έδρα της είναι το Λονδίνο, όπου έχει αναλάβει την καλλιτεχνική διεύθυνση της βραβευμένης θεατρικής ομάδας Theatre Lab Company, και πεδίο δραστηριοποίησής της θεατρικές σκηνές και φεστιβάλ από τη Νέα Υόρκη μέχρι την Κύπρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η νεαρή σκηνοθέτις έχει σταθερή παρουσία στην ελληνική θεατρική σκηνή, ενώ ταυτόχρονα, στην Αθήνα, παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία δική της Το γλυκό πουλί της νιότης του Τ. Ουίλιαμς, στο Θέατρο Άλμα.

Η Αν. Ρεβή συνέλαβε το σαιξπηρικό αριστούργημα σαν μια γοτθική ιστορία. Άλλωστε, όπως λέει και η ίδια, "η Σκωτία", όπου διαδραματίζεται η τραγωδία, "από μόνη της είναι ένα γοτθικό σκηνικό". Κάστρα γεμάτα σκιές, δολοφόνους και υπνοβάτες, μάγισσες που ξεφυτρώνουν από τα δάση και τις λίμνες, αίμα που ζητάει περισσότερο αίμα συνιστούν ένα "γοτθικό" φόντο που καλείται να αποδώσει εικαστικά η Μάιρα Βαζαίου, που επιμελείται τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Πάνω σε αυτό ξετυλίγεται η αδυσώπητη πάλη για την εξουσία, ένα στοιχείο πάντα επίκαιρο, πολύ περισσότερο σήμερα που οι πολιτικές συνθήκες ορίζουν τόσο πολύ τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων. Στην παράσταση της Αναστασίας Ρεβή τον ρόλο του Μακμπέθ κρατά ο σταθερός συνεργάτης της και παλιός της συμφοιτητής Κωνσταντίνος Καβακιώτης.

 

«Αγγέλα» και «Βόυτσεκ»

Οι νέες παραγωγές του ΚΘΒΕ όμως δεν περιορίζονται στον εντυπωσιακό Μακμπέθ, καθώς, στις 22 Ιανουαρίου, ο νέος, επίσης, σκηνοθέτης Γιώργος Παλούμπης θα πάρει τη σκυτάλη παρουσιάζοντας την Αγγέλα του Γιώργου Σεβαστίκογλου, η οποία ανεβαίνει για δεύτερη φορά στην κρατική σκηνή της Θεσσαλονίκης. Η προηγούμενη ήταν το 1996, όταν ο Παντελής Βούλγαρης είχε σκηνοθετήσει το έργο που έγραψε ο Σεβαστίκογλου εξόριστος στη Μόσχα το 1957, με τη Μάνια Παπαδημητρίου στον ομώνυμο ρόλο και μουσική Σταμάτη Κραουνάκη.

Σήμερα ο κατά πολύ νεότερος σκηνοθέτης αναλαμβάνει να ανασυστήσει πάνω στη σκηνή του θεάτρου της Μονής Λαζαριστών την Αθήνα της δεκαετίας του '50, όπου χιλιάδες άνδρες και γυναίκες, διωγμένοι από τη φτώχεια και τη μετεμφυλιακή καταπίεση, φτάνουν για να βρουν "στον ήλιο μοίρα". Όπως η ηρωίδα του Σεβαστίκογλου, που θα δουλέψει υπηρέτρια σε ένα αστικό σπίτι και στις ταράτσες και τους ακάλυπτους θα συναντιέται με τα άλλα «δουλικά», για να μοιραστεί όνειρα, έρωτες, νοσταλγίες. Μέχρι που ο μυστηριώδης θάνατός της θα έρθει να αποκαλύψει την εκμεταλλευτική δομή που κρύβεται πίσω από την οδύσσεια όλων αυτών των κατατρεγμένων.

Τέλος, στην εκπνοή του Ιανουαρίου η δεύτερη κρατική μας σκηνή επιφυλάσσει στο κοινό της Θεσσαλονίκης μια «παγκόσμια πρώτη»: Ο γνωστός σκηνοθέτης Σταύρος Τσακίρης παρουσιάζει τον Βόυτσεκ του Γκέοργκ Μπύχνερ, αυτό το εμβληματικό κείμενο του γερμανικού θεάτρου, το οποίο ο συγγραφέας του άφησε ανολοκλήρωτο, καθώς πέθανε σε ηλικία μόλις 24 ετών.

Στα κατάλοιπά του βρέθηκαν τέσσερα διαφορετικά σχεδιάσματα του έργου, τα οποία θα παρουσιαστούν σε μία ενιαία παράσταση, για πρώτη φορά διεθνώς. Η μετάφραση του κειμένου έγινε από τον Αντώνη Γαλέο ειδικά για την παράσταση, ενώ τα σκηνικά και τα κοστούμια φιλοτέχνησε ο εικαστικός Αλέξανδρος Ψυχούλης. Ο Βόυτσεκ του Στ. Τσακίρη θα κάνει πρεμιέρα στις 29.1 στο Βασιλικό Θέατρο.

 

Κλιμάκιο περιοδειών

Οι πρεμιέρες του Ιανουαρίου ολοκληρώνονται στο τέλος του μήνα, με το ανέβασμα δύο νέων έργων για το Κλιμάκιο Μακεδονίας - Θράκης, τη σκηνή του ΚΘΒΕ που φέρνει το θέατρο κοντά σε ανθρώπους που δεν έχουν πρόσβαση σε αυτό και στις κεντρικές σκηνές της Θεσσαλονίκης.

Η αρχή θα γίνει με την παράσταση για παιδιά Το αγόρι με τη βαλίτσα, του σύγχρονου Βρετανού δραματουργού Μάικ Κένι, που αγγίζει ένα εξαιρετικά επίκαιρο θέμα, αυτό των παιδιών προσφύγων που εγκαταλείπουν την πατρίδα τους για να σωθούν, αναζητώντας καταφύγιο στη Δύση.

Η παράσταση που σκηνοθετεί ο Μιχάλης Σιώνας στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μικρών θεατών σχετικά με την αναγκαστική και βίαιη μετανάστευση και πρόκειται να παρουσιαστεί σε πόλεις και χωριά της Βόρειας Ελλάδας. Η νέα αυτή παραγωγή, που αποτελεί και την πρώτη παιδική παράσταση του Κλιμακίου, θα κάνει πρεμιέρα στις 27.1.

Η κινητή σκηνή του ΚΘΒΕ θα παρουσιάζει παράλληλα, σε επανάληψη, το έργο του Μπάμπη Τσικληρόπουλου Ωχ, τα νεφρά μου, σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιουρτσίδη, μια σάτιρα πάνω σε ένα τραγικό θέμα, αυτό της εμπορίας ανθρώπινων οργάνων, που είχε παρουσιαστεί με επιτυχία στο Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών πέρσι.

 

Σπύρος Κακουριώτης

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Προσφυγικό: Οικτρή αποτυχία

Όταν τον Μάιο του 2018 είχε γίνει στη Λέσβο το Περιφερειακό Συνέδριο Βορείου Αιγαίου, η Νέα Δημοκρατία είχε καταγγείλει τον τότε πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα ότι «άνοιξε τα σύνορα και γέμισε την Ελλάδα και την Ευρώπη με μετανάστες» και «δεν αξιοποιεί την ευρωπαϊκή χρηματοδότηση».

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις