Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Εργαλειακή χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης" καταγγέλλουν οι εισαγγελείς

Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα νομοθετικής ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και αναφέρεται στις μη νόμιμες λίστες φοροφυγάδων εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, διαμηνύοντας πως “εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης...

Αμφιβολίες για τη συνταγματικότητα νομοθετικής ρύθμισης που περιλαμβάνεται στον νόμο για το σύμφωνο συμβίωσης και αναφέρεται στις μη νόμιμες λίστες φοροφυγάδων εκφράζει η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος, διαμηνύοντας πως "εξυπηρετεί τη διεκπεραίωση εκκρεμούς ποινικής υπόθεσης και, επομένως, υπόκειται ευλόγως σε κριτική ως νομοθετική παρέμβαση ad rem".

Με ανακοίνωσή της, η Ένωση καταφέρεται εναντίον της πρόσφατης τροπολογίας του υπουργείου Δικαιοσύνης που επιτρέπει καταρχήν την αποδεικτική αξιοποίηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς στοιχείων που έχουν συλλεγεί με μη νόμιμο τρόπο, καταγγέλλοντας "εργαλειακή χρησιμοποίηση της Δικαιοσύνης".

H τοποθέτηση των εισαγγελικών λειτουργών προκαλεί εύλογα ερωτηματικά ως προς τον χρόνο που επελέγη να γίνει, την ώρα δηλαδή που αξιοποιούνται λίστες φοροφυγάδων.

"Η νέα διάταξη δεν είναι εμφανές εάν και πώς συνάδει με τη συνταγματική επιταγή του άρθρου 19 § 3, σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η χρήση αποδεικτικών μέσων που έχουν αποκτηθεί κατά παράβαση του άρθρου αυτού (απόρρητο των επιστολών και της ελεύθερης ανταπόκρισης ή επικοινωνίας) και των άρθρων 9 (άσυλο κατοικίας) και 9 Α (προστασία προσωπικών δεδομένων)", αναφέρουν οι εισαγγελικοί λειτουργοί.

Τονίζουν δε πως η νομοθετική ρύθμιση τροποποιεί βασική διάταξη του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας, υπενθυμίζοντας πως "έχουν πλειστάκις υποβάλει να μην τροποποιούνται τα κείμενα των Κωδίκων με άσχετα νομοθετήματα, χωρίς την απαιτούμενη συστηματική και δογματική επεξεργασία".
Μάλιστα, κάνουν λόγο για "ειδική δικονομική αντιμετώπιση ορισμένων κατηγοριών εγκλημάτων και κατηγορουμένων", αμφιβάλλοντας για τη "συμβατότητά της με βασικές δικαιοκρατικές παραμέτρους, όπως αυτές έχουν παγιωθεί από την εσωτερική νομολογία, αλλά και από εκείνη του ΕΔΔΑ".

 

Μ.ΚΩ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις