Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Η Έμιλι Ντίκινσον ως αφορμή

Με αφορμή τη συμπλήρωση 185 χρόνων από τη γέννηση της Έμιλι Ντίκινσον, δύο εικαστικοί, η Εύα Μαραθάκη και η Ελένη Θεοφυλάκτου, παρουσιάζουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση τη δουλειά τους, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της ποιήτριας, στο πλαίσιο της έκθεσης "thoselittleanodynes”...

ΤΗΣ ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΥΛΑ

 

Με αφορμή τη συμπλήρωση 185 χρόνων από τη γέννηση της Έμιλι Ντίκινσον, δύο εικαστικοί, η Εύα Μαραθάκη και η Ελένη Θεοφυλάκτου, παρουσιάζουν στην Ελληνοαμερικανική Ένωση τη δουλειά τους, εμπνευσμένη από τη ζωή και το έργο της ποιήτριας, στο πλαίσιο της έκθεσης "thoselittleanodynes", σε επιμέλεια Γκέλυς Γρυντάκη.

Η Αμερικανίδα Έμιλι Ντίκινσον, γνωστή και ως παρθένα του Άμερστ, θεωρείται μια από τις πιο αναγνωρισμένες ποιήτριες του 19ου αιώνα. Γεννήθηκε στο Άμερστ της Μασαχουσέτης το 1830 και έζησε εκεί ως τον θάνατό της το 1886. Προερχόταν από πλούσια, αστική οικογένεια και ανατράφηκε σε αυστηρό προτεσταντικό περιβάλλον. Ο πατέρας της ήταν δικηγόρος και μέλος του Αμερικάνικου Κογκρέσου, η Έμιλι μεγάλωσε σε ένα σπίτι γεμάτο βιβλία και ήρθε από μικρή σε επαφή με τη λογοτεχνία. Όπως μας λέει η Γκέλυ Γρυντάκη: «Στη ζωή της Ντίκινσον υπάρχει μια κανονικότητα και μια μη κανονικότητα, που είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Λίγο πριν την ηλικία των 40 η Έμιλι γίνεται η ίδια αναχωρήτρια μέσα στο σπίτι της και αποφασίζει να μη ξαναβγεί ώς τον θάνατό της περίπου20 χρόνια μετά. Εκεί, σε αυτήν την ιδιότυπη φυλακή, κρυμμένη από τον υπόλοιπο κόσμο και φορώντας πάντα λευκά, γράφει τα ποιήματά της, τα οποία βρίσκει η αδερφή της Λαβίνια μετά τον θάνατό της και φροντίζει για την έκδοσή τους.

Η έκθεση thoselittleanodynes ήταν μια έκθεση που προέκυψε. Η Εύα Μαραθάκη ασχολείται εδώ και πολύ καιρό με το έργο της Ντίκινσον και μπορεί κανείς να διακρίνει συγγένειες με τη δουλειά της Ελένης Θεοφυλάκτου. Η ιδέα γι' αυτήν την έκθεση ήρθε φυσικά, καθώς οι ίδιες οι καλλιτέχνιδες με το έργο τους μου έδειξαν αυτήν την κατεύθυνση. Τόσο η Εύα όσο και η Ελένη έχουν ως δημιουργοί μια ιδιότυπη σχέση με την Ντίκινσον. Είναι εικαστικοί διαφορετικοί γενιάς, που όμως μοιράζονται τον ίδιο προβληματισμό σχετικά με τον ρόλο της γυναίκας, τη γυναικεία υπόσταση και σεξουαλικότητα. Στο εικαστικό τους έργο μπορεί κανείς να διακρίνει χιούμορ, μοναξιά, αυτοαναφορικότητα (η Εύα Μαραθάκη αυτοζωγραφίζεται πολλές φορές ως Έμιλυ Ντίκινσον), όπως και μια σκοτεινή διάσταση, στοιχεία που υπάρχουν διάχυτα και στο έργο της ποιήτριας».

Με αφορμή τα γενέθλια της Έμιλυ Ντίκινσον, η Ελένη Θεοφυλάκτου θα πραγματοποιήσει περφόρμανς, εμπνευσμένη από την ποίηση της Ντίκινσον, με τίτλο Λευκό πάνω σε άσπρο, σήμερα Πέμπτη 10 Δεκεμβρίου στις 19:00, στο χώρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης (Μασσαλίας 22, Κολωνάκι). Στις 19:30, την ίδια μέρα, θα γίνει ποιητικόν αφιέρωμα με 11 νέους ποιητές και ποιήτριες που θα συνομιλήσουν με το έργο της Ντίκινσον. Θα ακολουθήσει η πρώτη εκτέλεση τραγουδιών της Αλεξάνδρας Παπαστεφάνου σε ποιήματα της Ντίκινσον (τραγουδά η υψίφωνος Λένια Ζαφειροπούλου).

Τέλος, οι ποιήτριες και ποιητές, οι μουσικοί και οι εικαστικοί θα συζητήσουν μεταξύ τους και με το κοινό για την σχέση των έργων τους με την ποίηση της Ντίκινσον. Θα συντονίσουν η Γκέλυ Γρυντάκη και ο Παναγιώτης Ιωαννίδης.

Η εκδήλωση γίνεται στο πλαίσιο των βραδιών Με τα λόγια [γίνεται], του Παναγιώτη Ιωαννίδη. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Η εικαστική έκθεση "thoselittleanodynes, η Έμιλυ Ντίκινσον ως αφορμή", θα διαρκέσει μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 2015.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ρεζιλίκι και σιωπή

Αρχικά, ο Στ. Πέτσας, μιλώντας για την περιβόητη λίστα, είχε πει ότι τα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ ήταν διαφανή και αφορούσαν την αναγνωσιμότητα και τον αριθμό των εργαζομένων στο καθένα.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις