Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το χάος των ΜΚΟ και το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής

Συγνώμη δι' επιστολής προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε η δανέζικη ΜΚΟ Danish Refugee Council (DRC), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ενώ απεσύρθη από την ιστοσελίδα της και η ανακοίνωσή της, στην οποία η ΜΚΟ γνωστοποιούσε ότι πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση...

Συγνώμη δι' επιστολής προς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε η δανέζικη ΜΚΟ Danish Refugee Council (DRC), σύμφωνα με πηγές του υπουργείου, ενώ απεσύρθη από την ιστοσελίδα της και η ανακοίνωσή της, στην οποία η ΜΚΟ γνωστοποιούσε ότι πρόκειται να αναλάβει τη διαχείριση του κέντρου καταγραφής Μόριας. Ωστόσο δεν ήταν μόνο η αποσυρθείσα ανακοίνωση. Την Πέμπτη, ρεπορτάζ του Reuters φιλοξενούσε ανάλογες δηλώσεις του Rasmus Stuhr Jacobsen από τη συγκεκριμένη οργάνωση, που βρισκόνταν τις τελευταίες ημέρες στη Λέσβο για να αξιολογήσει την κατάσταση, ενώ πρόσθετε πως στο νησί βρίσκονταν ήδη και άλλοι εργαζόμενοι της οργάνωσης.

Η ανακοίνωση της δανέζικης ΜΚΟ, που έχει πλούσια δράση, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, σε όλο τον κόσμο, σε συνδυασμό και με τις συνεχιζόμενες καταγγελίες για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ, ιδιαίτερα στο νησί της Λέσβου, προκάλεσε αντιδράσεις τόσο στον τοπικό Τύπο όσο και στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το οποίο, σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να προχωρήσει σε "διαδικασία πιστοποίησης" των ΜΚΟ και εθελοντικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο.

Κατά τις ίδιες πηγές, το υπουργείο θα ζητήσει από όλες τις οργανώσεις που επιθυμούν να προσφέρουν τη βοήθειά τους στους πρόσφυγες να στείλουν το καταστατικό τους στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ώστε να ξεκινήσει διαδικασία ελέγχου από την Πολιτεία, ώστε να γνωρίζουν ποια είναι η οργάνωση, αν είναι νόμιμη, αν... υπάρχει όντως, και να μπει μια τάξη στο χάος που επικρατεί αυτή τη στιγμή, όπως περιγράφουν οι καταγγελίες, κυρίως ιατρικών αποστολών και συλλόγων, που τις τελευταίες τρεις εβδομάδες έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Δδιαδικασία καταγραφής και πιστοποίησης των οργανώσεων που δραστηριοποιούνταν στο νησί της Λέσβου είχε προσπαθήσει να εφαρμόσει και ο Δήμος Λέσβου, υπογράμμιζαν από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

"Ο ιατρικός σύλλογος είναι ο μόνος υπεύθυνος για την πιστοποίηση όλων των γιατρών και των ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στον υγειονομικό τομέα και μέχρι σήμερα, παρά τις εκκλήσεις μας, μόνο οι Γιατροί του Κόσμου έχουν πιστοποιηθεί για τα μέλη που δραστηριοποιούνται στο νησί. Τους καλέσαμε δύο φορές και τους ζητήσαμε να έρθουν στον ιατρικό σύλλογο να πιστοποιηθούν ότι είναι γιατροί και να ξέρουμε πού μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε όταν χρειαστεί ανάγκη. Έφτασαν στο σημείο να παρουσιάσουν σχεδιάγραμμα στον διοικητή του νοσοκομείου, στο οποίο χώριζαν σε τσιφλίκια τις παραλίες και τις περιοχές ευθύνης τους", δήλωνε προ δύο εβδομάδων στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο πρόεδρος του ιατρικού συλλόγου Λέσβου Παναγιώτης Προβέντζας. Οι πρώτοι γιατροί που είχαν μιλήσει για το ζήτημα και είχαν υπογραμμίσει την παρουσία πολλών "από τις παχυλά χρηματοδοτούμενες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ), που δραστηριοποιούνται χωρίς να δίνουν λογαριασμό ποιες ανάγκες καλύπτουν και πού πάνε τα χρήματα των χορηγιών και των επιδοτήσεων που λαμβάνουν ", ήταν η Ένωση Ιατρών Αχαΐας που είχαν βρεθεί στο νησί.

 

Και νέες καταγγελίες από αποστολή γιατρών ΕΣΥ της Κέρκυρας

Η κατάσταση δεν φαίνεται να έχει αλλάξει. Μόλις χθες η Ένωση Ιατρών ΕΣΥ Κέρκυρας δημοσιοποίησε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της πρώτης αποστολής της στη Συκαμιά Λέσβου, στην οποία καταγγέλλει ότι "η παντελής απουσία του ελληνικού κράτους έχει αφήσει χώρο δράσης σε κάθε λογής ΜΚΟ", καθώς και ότι "είναι αδιανόητο το τοπικό ΠΙ [σ.σ.: προσωρινό ιατρείο] που έχει στελεχωθεί σε υλικά και monitor από δημόσιο νοσοκομεία και εθελοντικές προσφορές ιδιωτών να λειτουργεί με εθελοντικές προσπάθειες γιατρών από την Αχαΐα και από την υπόλοιπη Ελλάδα, αλλά να διαφημίζεται σε αυτό με τεράστια banner η ΜΚΟ WAHA".

 

Έλλη Ζώτου

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο