Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Οι βιβλιοθήκες δεν πήγαν ποτέ... σχολείο

Η ίδρυση χιλίων σχολικών βιβλιοθηκών εμφανίστηκε σαν ένα καλό όνειρο στην αρχή της νέας χιλιετίας. Όμως, προτού «ξυπνήσουμε», συνειδητοποιήσαμε ότι το εγχείρημα είχε μεταμορφωθεί σε εφιάλτη, γιατί προσέκρουσε στα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα...

Η ίδρυση χιλίων σχολικών βιβλιοθηκών εμφανίστηκε σαν ένα καλό όνειρο στην αρχή της νέας χιλιετίας. Όμως, προτού «ξυπνήσουμε», συνειδητοποιήσαμε ότι το εγχείρημα είχε μεταμορφωθεί σε εφιάλτη, γιατί προσέκρουσε στα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα. Στο χρονικό αυτής της αδύνατης «επανάστασης» επικεντρώνεται το νέο βιβλίο του Γιώργου Δαρδανού «Σχηματική σκέψη» (εκδόσεις Gutenberg), το οποίο παρουσιάστηκε, προχθές βράδυ, στο αθηναϊκό βιβλιοπωλείο «Ιανός».

Ο παρουσιαζόμενος αποτελεί τη ζωντανή ιστορία του συνδικαλισμού στον χώρο των εκδόσεων, αφού τον υπηρέτησε επί τριάντα επτά χρόνια. Κυρίως από τη θέση του προέδρου της ΠΟΕΒ, στην οποία πλέον συμμετέχει ως επίτιμος πρόεδρος.

Σήμερα δεν λειτουργεί ούτε μία (!) σχολική βιβλιοθήκη στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Στη δε δευτεροβάθμια υπολειτουργούν περί τις 765 (499 επί Γ. Αρσένη και 266 επί Ε. Στυλιανίδη), αφού απουσιάζουν οι υποδομές σε έμψυχο και εμπράγματο υλικό. Να θυμίσουμε ότι το αρχικό προς διάθεση ποσό ανερχόταν σε 70.431.000 ευρώ. Από αυτό, τελικά εκταμιεύτηκαν 10.000.000 (για τις 266), ενώ τα υπόλοιπα 60.431.000 δεν γνωρίζουμε πού ακριβώς διατέθηκαν.

Ο Π. Ευθυμίου, διάδοχος του Γ. Αρσένη, ακύρωσε τη δημιουργία των χιλίων βιβλιοθηκών και λεηλάτησε 35.000.000 ευρώ, ενώ το φαγοπότι συνεχίστηκε και επί Φ. Πετσάλνικου. Η αποδόμηση ολοκληρώθηκε επί Άννας Διαμαντοπούλου.

Κατά την παρουσίαση, ο Λαοκράτης Βάσσης, φιλόλογος-συγγραφέας, συνέδεσε την αποτυχία του πειράματος ίδρυσης βιβλιοθηκών «με τη γενικότερη παρακμιακή φορά των δεκαετιών της Μεταπολίτευσης. Η ίδρυση βιβλιοθηκών θα ήταν μία από τις προϋποθέσεις μιας αντίστασης παιδείας και πολιτισμού που αυτή κατά κύριο λόγο θα απέτρεπε και τη χρεωκοπία της Μεταπολίτευσης».

Ο Φώτης Κουβέλης υποστήριξε ότι ο παρουσιαζόμενος αρνείται «την προσήλωση του ατόμου στη μονομέρεια, στη 'μονοφροσύνη', 'που κάτω από κατάλληλες συνθήκες οδηγεί στον φανατισμό και στη σύγκρουση'. Γι' αυτό αγωνίζεται: βιβλία και βιβλιοθήκες παντού».

Τέλος, ο βιβλιοθηκάριος - συγγραφέας Κυριάκος Ντελόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι ο Γ. Δαρδανός μετατράπηκε σε ρυθμιστή και μπροστάρη όχι μόνο του κλάδου αλλά και του κράτους.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ Κ. ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

Δείτε όλα τα σχόλια