Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το Παρίσι ζητά στρατιωτική συνδρομή από τις χώρες της ΕΕ

ΑΜΠΕ

Τη στρατιωτική συνδρομή χωρών της ΕΕ ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ώστε να υποστηρίξουν τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του ΙΚ στο Ιράκ και τη Συρία. Ο γάλλος υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της ΕΕ.

Τη στρατιωτική συνδρομή χωρών της ΕΕ ζήτησε ο υπουργός Άμυνας της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ώστε να υποστηρίξουν τη Γαλλία στον αγώνα της κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία. Ο γάλλος υπουργός Άμυνας επικαλέστηκε ένα άρθρο των ευρωπαϊκών συνθηκών σε περίπτωση επίθεσης κατά μίας χώρας της ΕΕ.

"Η Γαλλία δεν μπορεί να είναι μόνη της σε αυτά τα θέατρα", δήλωσε ο Λε Ντριάν, σύμφωνα με πηγές του περιβάλλοντός του, κατά τη διάρκεια της συνόδου των υπουργών Αμυνας των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Είναι η πρώτη φορά που κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης επικαλείται το άρθρο αυτό, αντίστοιχο του άρθρου 5 της συνθήκης του ΝΑΤΟ, το οποίο είχαν επικαλεσθεί οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου και βάσει του οποίου πραγματοποιήθηκε η στρατιωτική επέμβαση της Ατλαντικής Συμμαχίας στο Αφγανιστάν.

"Η Γαλλία ζητεί από τους ευρωπαίους εταίρους την υποστήριξή τους - σε διμερές επίπεδο- ανάλογα με τις δυνατότητές τους, στον αγώνα κατά του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και τη Συρία και μία ενισχυμένη στρατιωτική συμμετοχή των κρατών μελών στα θέατρα των επιχειρήσεων όπου επιχειρεί η Γαλλία", εξήγησε ο γάλλος υπουργός Αμυνας.

"Η Γαλλία ζητεί αυτήν τη δύσκολη στιγμή υποστήριξη, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Ενωση δέχεται επίθεση. Πιστεύω ότι η απάντηση της ΕΕ θα πρέπει να είναι ναι", απάντησε η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία προέδρευε της συνόδου των ευρωπαίων υπουργών Άμυνας, σύμφωνα με διπλωματική πηγή.

"Οφείλουμε να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας και αλληλεγγύης, αλλά η Γαλλία πρέπει να εξειδικεύσει το είδος της υποστήριξης και της βοήθειας που περιμένει", πρόσθεσε.

Ωστόσο, καμία επίσημη απόφαση επ΄αυτού δεν αναμένεται σήμερα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Χωρίς σχέδιο θα πνιγούμε όλοι

Τελικά τι είναι χειρότερο; Το γεγονός ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη κρύβεται πίσω από το... λεφτόδεντρο Πέτσα για να αποκρύψει οφθαλμοφανείς ευθύνες στη διαχείριση του κορωνοϊού, των πλημμυρών ή το γεγονός ότι η κυβέρνηση...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις