Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φ. Ολάντ: Είμαστε σε πόλεμο, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας (Video)

“Η Γαλλία είναι σε πόλεμο, δεν εμπλέκεται όμως σε σύγκρουση πολιτισμών” τόνισε ο Φ. Ολάντ ενώπιον της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης. Ζήτησε τη δημιουργία συνασπισμού με ΗΠΑ και Ρωσία. Αποπλέει το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ. Ανακοίνωσε αναθεώρηση του Συντάγματος και υποχώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας.

"Η Γαλλία είναι σε πόλεμο εναντίον θρασύδειλων δολοφόνων, δεν εμπλέκεται όμως σε μια σύγκρουση πολιτισμών", τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ανακοινώνοντας ότι η χώρα του θα εντείνει τις επιχειρήσεις της εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ομιλία του ενώπιον και των δύο σωμάτων της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης ο πρόεδρος Ολάντ ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να υιοθετήσει ψήφισμα εναντίον της τρομοκρατίας.

Ζήτησε ακόμη να δημιουργηθεί ένας ενιαίος, μεγάλος συνασπισμός για να πολεμήσει στη Συρία, αποκαλύπτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με τους προέδρους των ΗΠΑ και της Ρωσίας, τον Μπαράκ Ομπάμα και τον Βλαντίμιρ Πούτιν, για να συζητήσει το θέμα.

"Στο μεταξύ, η Γαλλία θα εντείνει τις επιχειρήσεις της στη Συρία", πρόσθεσε, χαρακτηρίζοντας τη χώρα ως "το μεγαλύτερο εργοστάσιο τρομοκρατών που έχει γνωρίσει ο κόσμος".

Στο πλαίσιο της εντατικοποίησης των επιχειρήσεών, μετά τις αεροπορικές επιδρομές στη Ράκα, ο Ολάντ ανακοίνωσε ότι το αεροπλανοφόρο Σαρλ ντε Γκολ θα αποπλεύσει την Πέμπτη με προορισμό την ανατολική Μεσόγειο, κάτι που "θα τριπλασιάσει τις δυνατότητες" της Γαλλίας.

"Η Γαλλία είναι σε πόλεμο", συνέχισε, απευθυνόμενος στους Γάλλους βουλευτές και γερουσιαστές. "Αλλά δεν εμπλεκόμαστε σε μια σύγκρουση πολιτισμών, επειδή αυτοί οι δολοφόνοι δεν εκπροσωπούν κανένα" πολιτισμό, υπογράμμισε.

Αυτή είναι η πρώτη φορά εδώ και έξι χρόνια που Γάλλος πρόεδρος εκφωνεί ομιλία ενώπιον και των δύο σωμάτων του κοινοβουλίου, στο λεγόμενο Κογκρέσο των Βερσαλλιών. Η διαδικασία αυτή αφορά κατά βάση συνταγματικές μεταρρυθμίσεις και σημαντικές ομιλίες των προέδρων.

Ο Ολάντ πρόσθεσε ότι το Παρίσι θέλει να γίνουν πιο αποτελεσματικοί οι έλεγχοι στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης, ώστε να αποφευχθεί μια επιστροφή στους ελέγχους στα εθνικά σύνορα κάθε χώρας και τελικά η αποσύνθεση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ασφάλειας της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ δεσμεύτηκε ότι θα αυξήσει τους προϋπολογισμούς για τις δυνάμεις ασφαλείας και τον στρατό.

"Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερες δαπάνες, για τις οποίες αναλαμβάνω την ευθύνη", τόνισε. "Θεωρώ ότι υπό αυτές τις συνθήκες, η ασφάλεια προέχει του Συμφώνου Σταθερότητας", υπογράμμισε.

Πρόσθεσε επίσης ότι θέλει να ψηφιστεί νόμος που θα στερεί τη γαλλική υπηκοότητα από όσους έχουν διπλή υπηκοότητα και έχουν καταδικαστεί για τρομοκρατικές ενέργειες ενώ θα απαγορεύει την είσοδο στη χώρα σε όσους από αυτούς θεωρούνται "επικίνδυνοι".

Ο Φρανσουά Ολάντ χαρακτήρισε "ζωτικής σημασίας" να συνεχίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να υποδέχεται πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ, απορρίπτοντας κατηγορηματικά το αίτημα της άκρας δεξιάς να κλείσουν τα σύνορα για τους μετανάστες.

"Οι κάτοικοι των χωρών αυτών, κυρίως εκείνοι που ζουν σε περιοχές που ελέγχονται από το Ισλαμικό Κράτος βασανίζονται και φεύγουν. Είναι θύματα του ίδιου τρομοκρατικού συστήματος", υπογράμμισε ο Ολάντ.

"Για αυτό είναι ζωτικής σημασίας η Ευρώπη να υποδεχτεί με αξιοπρέπεια αυτούς που δικαιούνται άσυλο αλλά να στείλει πίσω στις χώρες τους εκείνους που δεν το δικαιούνται", πρόσθεσε.

Όπως αναμενόταν, ο Ολάντ ζήτησε από τους βουλευτές να παρατείνουν την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη Γαλλία για άλλους τρεις μήνες. Οπως είπε, θα προχωρήσει και στην αναθεώρηση του Συντάγματος ώστε να δοθεί στις υπηρεσίες η δυνατότητα "να δράσουν εναντίον της τρομοκρατίας".

Οι επιθέσεις στο Παρίσι "αποφασίστηκαν και σχεδιάστηκαν στη Συρία, προετοιμάστηκαν και οργανώθηκαν στο Βέλγιο" και "διαπράχθηκαν στο έδαφός μας με Γάλλους συναυτουργούς", συνέχισε καλώντας τους Γάλλους πολίτες να επιδείξουν "επιμονή, ενότητα, διαύγεια και αξιοπρέπεια" μετά από αυτές τις "πράξεις πολέμου".

Βουλευτές, γερουσιαστές και μέλη της κυβέρνησης επευφήμησαν όρθιοι τον πρόεδρο μετά την ομιλία του και όλοι μαζί έψαλλαν τον εθνικό ύμνο της Γαλλίας, τη Μασσαλιώτιδα. Ο Φρανσουά Ολάντ παρέμεινε στο βήμα, τραγουδώντας και αυτός μαζί με όλους τους υπόλοιπους.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ο ανασχηματισμός και τα φαγωμένα πόμολα

Η περίοδος του λοκ ντάουν, την οποία πιστώνεται ο Κ. Μητσοτάκης ως μεγάλη διαχειριστική του επιτυχία, έχει συνδεθεί με μια σειρά από σκάνδαλα. Τα πιο σοβαρά από αυτά ήταν η λίστα Πέτσα, η υπόθεση με την κατάρτιση των επιστημόνων και η πανδημία των απευθείας αναθέσεων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις