Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ξεμπλοκάρει το έργο του ΤΑΡ

Την απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικασιών για την άμεση έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με την εταιρεία του αγωγού, που κατέληξε με την αποκόμιση ορισμένων σημαντικών ωφελειών, εν είδει αντισταθμισμάτων...

Την απρόσκοπτη συνέχιση των διαδικασιών για την άμεση έναρξη κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου ΤΑΡ σηματοδοτεί η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευράς με την εταιρεία του αγωγού, που κατέληξε με την αποκόμιση ορισμένων σημαντικών ωφελειών, εν είδει αντισταθμισμάτων, για τη χώρα, έναντι της αρχικής σύμβασης.

Ειδικότερα, το έργο πλέον "ξεμπλοκάρει" και οι σχετικές διαδικασίες για την κατασκευή του ελληνικού τμήματος επιταχύνονται, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση των δύο πλευρών κατέληξε:

* Στον διπλασιασμό του ποσού που θα διαθέσει η εταιρεία σε έργα που εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), σε 32 εκατ. από περίπου 16 εκατ. - δεδομένου ότι δεν θα δοθούν τέλη διέλευσης. Εκτιμάται ότι μέσω αυτών των έργων θα υπάρξει σημαντικό όφελος για τις τοπικές κοινωνίες των περιοχών από όπου θα διέρχεται ο αγωγός. Αναμένεται να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή που θα καθορίσει το πλαίσιο των δράσεων.

* Στον καθορισμό αποζημίωσης για χρήση δημόσιας και δασικής γης, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε αρχικά καμία σχετική πρόβλεψη. Σε αυτό το πλαίσιο θα υπάρξει βεβαίωση προς την Ε.Ε. ότι δεν δίνεται κρατική ενίσχυση σε αυτό το έργο και ως εκ τούτου προωθείται η κοινοποίηση Εξαίρεσης Κρατικής Ενίσχυσης στις αρμόδιες Αρχές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η εναρμόνιση στα νέα δεδομένα αναμένεται να συνοδευτεί από τροποποίηση της σύμβασης.

Τα ανωτέρω, σε συνδυασμό με την υπογραφή της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ) αναφορικά με τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην όδευση του αγωγού, ουσιαστικά σηματοδοτούν την άρση "εμποδίων" και περαιτέρω καθυστερήσεων και την επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση του ελληνικού τμήματος του αγωγού ΤΑΡ.

Σε προχθεσινή συνάντηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Π. Σκουρλέτη με αντιπροσωπεία της εταιρείας "Trans Adriatic Pipeline AG", επιβεβαιώθηκαν τα προαναφερθέντα, καθώς και το πνεύμα εποικοδομητικής συνεργασίας των δύο πλευρών που χαρακτήρισε τις συνομιλίες των τελευταίων εβδομάδων, οι οποίες είχαν σκοπό και κατέληξαν στην αποσαφήνιση σημαντικών θεμάτων που αφορούν στην απρόσκοπτη συνέχιση του έργου.

Η αποτελεσματική διευθέτηση αυτών των ζητημάτων επέτρεψε τη διαπίστωση ότι είναι πλέον εφικτή η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να εξελιχθεί ομαλά η μετάβαση στις επόμενες φάσεις του έργου και να ξεκινήσει η κατασκευή του στο ελληνικό τμήμα, βάσει του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος.

Ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στη στρατηγική σημασία του έργου, που θέτει τις βάσεις για αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας, ενώ ταυτόχρονα εξασφαλίζει οφέλη που θα αποτυπωθούν στην πραγματική οικονομία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε τοπικό επίπεδο και συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων στην κατασκευαστική διαδικασία του αγωγού. Τέλος, επιβεβαιώνεται η θέση της κυβέρνησης υπέρ επενδύσεων που εξαντλούν τα περιθώρια προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και του τόπου, ενώ ταυτόχρονα ικανοποιούν τις επιχειρηματικές προσδοκίες.

Αντιγόνη Ζούντα

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κοινωνία πρέπει να μείνει όρθια

Οι προειδοποιήσεις των ειδικών δεν επιτρέπουν κανέναν εφησυχασμό. "Θα έχουμε εκατόμβες θυμάτων", "αν συνεχίσουν να αυξάνονται τα κρούσματα με τέτοιους αλματώδεις ρυθμούς, θα αυξηθούν και οι διασωληνώσεις" επισημαίνουν εφιστώντας την προσοχή όλων, μα όλων μας, στις θερινές αποδράσεις.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο