Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ο λόγος στους συνέδρους

Άγγελος Μανταδάκης, μέλος της απερχόμενης Κ.Ε.:"Είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αλλαγή ρόλου της Αριστεράς στην Ελλάδα, από συμπληρωματική γίνεται πρωταγωνιστική. Αυτό θα το εκφράσουμε με τη δημιουργία του νέου πολιτικού υποκειμένου"

Άγγελος Μανταδάκης, μέλος της απερχόμενης Κ.Ε.:

"Είναι σε εξέλιξη η μεγάλη αλλαγή ρόλου της Αριστεράς στην Ελλάδα, από συμπληρωματική γίνεται πρωταγωνιστική. Αυτό θα το εκφράσουμε με τη δημιουργία του νέου πολιτικού υποκειμένου, που συγκροτούμε σήμερα και το οποίο θα μας επιτρέψει να αναλάβουμε τη μεγάλη ευθύνη της κυβέρνησης κοινωνικής σωτηρίας. Τι κόμμα θέλουμε; Ισχυρό στην κοινωνία, πολυτασικό, αλλά όχι πολυκεντρικό. Των μελών, όχι των ηγετικών παραγόντων. Της δημιουργικής πολυφωνίας, όχι της ακατάσχετης πολυγλωσσίας. Ενιαίο στην πράξη και όχι άθροισμα μορφωμάτων. Αυτός ο φορέας πρέπει να ηγηθεί στην υπέρβαση τριών ζητημάτων που εμποδίζουν την κοινωνία να πάει μπροστά:

1. Κατακερματισμός της κοινωνίας.

2. Πεπαλαιωμένο, άχρηστο μοντέλο παραγωγής. Αντ' αυτού παραγωγική ανασυγκρότηση με έμφαση στην απασχόληση.

3. Έλλειμμα Δημοκρατίας που βαθαίνει.

Συνασπισμός ποικιλώνυμων δυνάμεων θα βρεθεί απέναντί μας. Να μη φοβηθούμε, δεν μπορεί να αλλάξει τον ρου των πραγμάτων. Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω."

Κώστας Χρυσόγονος, συνταγματολόγος - μέλος της απερχόμενης Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ:

"Για μια μελλοντική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ή με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να διασφαλιστεί απέναντι στον κίνδυνο ενός μετανεωτερικού πραξικοπήματος, πρέπει από τώρα να φροντίσουμε να εξαλείψουμε τα προσχήματα που θα χρησιμοποιούνταν γι' αυτό. Και θέλω στο σημείο αυτό να θυμίσω την καλπονοθευτική διάκριση μεταξύ συνασπισμών και αυτοτελών κομμάτων, π.χ. στο θέμα των επιπλέον 50 εδρών που κερδίζει το πρώτο κόμμα. Συμπερασματικά, η αυτοδιάλυση των συνιστωσών και η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα εννοείται με πλήρη κατοχύρωση της εσωκομματικής δημοκρατίας, είναι άρα αναγκαία προϋπόθεση για τη διεκδίκηση της κυβερνητικής εξουσίας και την ανατροπή της μνημονιακής υποτέλειας."

Νίκος Συρμαλένιος, βουλευτής Κυκλάδων:

"Προτείνω τα εξής: Η συνεχιζόμενη σε πολλά θέματα ισορροπία σε επιμέρους προγραμματικές ενότητες, όπου συγκρούονται ρηξικέλευθες, τολμηρές επιλογές με τις νοσταλγικές εν πολλοίς αναλύσεις του χαμένου παρελθόντος δεν μπορεί να συνεχίζεται στο διηνεκές. Χρειάζεται ακόμη ανασυγκρότηση εκ βάθρων του συνδικαλιστικού κινήματος, με άμεση επανίδρυση των συνδικάτων από τα κάτω. Η συνεχιζόμενη παραλυτική κατάσταση, με τα ίδια φθαρμένα πρόσωπα και διαδικασίες, εκφυλίζει ακόμη περισσότερο το μαζικό κίνημα. Άμεση απεμπλοκή από το δίλημμα, ευρώ ή δραχμή. Το νόμισμα δεν είναι πολιτική, είναι εργαλείο. Ο αγώνας, εντός ή εκτός Ευρωζώνης, είναι ένα πλαστό δίλημμα, γιατί το ίδιο σημαίνει εντός ή εκτός της Ελλάδας. Άμεση προετοιμασία μετά το συνέδριο για ευρείες συγκλίσεις σε δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο για αντιμνημονιακά, προοδευτικά σχήματα που μπορούν να φέρουν τις δυνάμεις της Αριστεράς στο επίκεντρο και στην Αυτοδιοίκηση. Αλλά, προς Θεού, όχι μονοκομματικές δημοτικές κινήσεις που θα διεκδικήσουν αυτό τον ρόλο. Οικοδόμηση του κόμματος των μελών. Ενιαία λίστα με μειωμένη σταυροδοσία."

Σταύρος Ζηκόπουλος, οικονομολόγος - αμπελουργός. Μαζαράκι Πωγωνίου:

"Απλές καθημερινές κουβέντες από τον ΣΥΡΙΖΑ Πωγωνίου.

1. Μπορούν να υπάρχουν 2 εκατομμύρια συνιστώσες, ΜΙΑ όμως συνισταμένη, ο ενιαίος ΣΥΡΙΖΑ.

2. Έχεις δικαίωμα στη διαφορετική άποψη και θα αγωνιστώ να την εκφράζεις. Ενυπόγραφα και επώνυμα. Όταν όμως εκπροσωπείς τον ΣΥΡΙΖΑ, η θέση είναι ενιαία.

3. Ανακλητότητα. Ανά πάσα στιγμή, η οργάνωση που σε εκλέγει να μπορεί να σε ανακαλεί.

4. Συγκεκριμένη χρονική θητεία όλων των εκλεγμένων από τον ΣΥΡΙΖΑ.

5. Κατάργηση των κρατικών αυτοκινήτων.

6. Κατάργηση όλων των προνομίων κρατικών λειτουργών, βουλευτών και άλλων.

7. Καλλικράτης: επαναλειτουργία του χωριού.

8. Όχι ΕΟΖ στο Πωγώνι".

Μιχάλης Υδραίος, συντονιστής ΣΥΡΙΖΑ Α' Αθήνας:

"Πετύχαμε να κάνουμε υπέρβαση συνδυάζοντας την παρουσία μας στην ΕΡΤ, την πολιτική εξωστρέφεια, την προσυνεδριακή δημοκρατική λειτουργία. Ορισμένα συμπεράσματα από την ΕΡΤ: Βρεθήκαμε στην πρώτη γραμμή, διαψεύδοντας τη φιλολογία περί συμβιβασμού και δεξιάς στροφής. Είναι σημαντικό ότι για πρώτη φορά ηττήθηκε ο κοινωνικός αυτοματισμός και υπήρξε εμφατική υπεράσπιση του δημόσιου χώρου. Σημαντική παράμετρος ήταν η διεθνής κατακραυγή, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντικό είναι το ευρωπαϊκό πεδίο ως πεδίο των μεγάλων κοινωνικών - ταξικών αγώνων. Η εμπλοκή του λαϊκού παράγοντα είναι καταλυτική και κάνει το πολιτικό μας σχέδιο εξαιρετικά ρεαλιστικό. Η ΕΡΤ, οι αγώνες που θα αναπτυχθούν στην Τ.Α. και την εκπαίδευση μπορούν να οδηγήσουν στην ανατροπή και την ανάδειξη της κυβέρνησης της Αριστεράς."

Νίκος Καϊμάκης:

"Η Ελλάδα είναι στο χείλος του γκρεμού και οι Έλληνες ζητούν διέξοδο απ' τα αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ συγκεκριμένα. Εμείς πρέπει να πάμε ενωμένα, μαζικά, αγωνιστικά."

Νίκος Λαμπρόπουλος, οργάνωση μελών Μεταφορών - Δικτύων:

"Εκείνο που πρέπει να γίνει αντιληπτό, αλλά και να ληφθεί σοβαρά υπόψη από όλους, είναι ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει χρόνος για περιχαράκωση και εσωστρέφεια. Επιπλέον, δεν απασχολούν την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα τα μέλη του κόμματος.

Το κυρίαρχο ζήτημα σήμερα είναι να συζητήσουμε για τα δικαιώματα των μελών, αλλά και πώς αυτά μπορούν να συμμετάσχουν, όλο και πιο ενεργά, στη ζωή και δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Βασικός στόχος είναι ο ενιαίος φορέας να μετατραπεί σε κόμμα μελών και άμεσης δημοκρατίας."

Κωνσταντίνος Ζαγάρας, σύνεδρος Κοζάνης:

"Η Αριστερά εμφανίζει αδυναμία στην παρουσίαση ρεαλιστικής και ριζοσπαστικής πρότασης εναλλακτικής διεξόδου από την κρίση. Ο σοσιαλισμός είναι επίκαιρος και οι πραγματικές συμμαχίες χτίζονται στους εργασιακούς χώρους και τα κινήματα. Η Αριστερά ή θα γίνει πραγματική υπόθεση του κόσμου της ή θα βρει προνομιακή θέση στα ράφια των μουσειακών εκθεμάτων. Είναι αναγκαίο ένα κόμμα με δημοκρατική και πολυτασική λειτουργία, συνδεδεμένη με τις μάζες που θα λειτουργεί ως υποβοηθητικός μοχλός κίνησής τους."

Γρηγόρης Γεωργιάδης, Αγροτικό Ημαθίας:

"Πρέπει να ανατρέψουμε τη σημερινή κατάσταση και να οδηγήσουμε την Ελλάδα στην ανάπτυξη. Είναι αναγκαία η κατάργηση του Μνημονίου και η αντικατάστασή του από ένα εθνικό σχέδιο ανάπτυξης και ανασυγκρότησης της Ελλάδας.

Το εθνικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει: Ένα επιθετικό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αποκατάσταση κατ' ελάχιστο των κατώτατων μισθών - ημερομισθίων και συντάξεων. Φορολογικό σύστημα απλό, δίκαιο και σταθερό. Να εξεταστεί επίσης ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος. Να αποκατασταθεί ένας ελάχιστος δείκτης προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες.

Επί του τελευταίου, θεωρώ απαραίτητα τα παρακάτω:

* Εθνική ασφάλιση υγείας για όλους. * Αύξηση του χρόνου καταβολής του επιδόματος ανεργίας. * Πρόγραμμα απασχόλησης των ανέργων. * Εξόφληση δανείων και φόρων."

Μανώλης Ταμπάκης, Οργάνωση Γλυφάδας:

"Δεν νοείται ΣΥΡΙΖΑ που να μην έχει στρατηγικό στόχο τον σοσιαλισμό. Και σοσιαλισμός βέβαια δεν είναι ο εξωραϊσμός και διαχείριση του καπιταλισμού, δεν είναι μόνο η οργάνωση και διαχείριση των παραγωγικών μέσων. Σας συστήνω, σύντροφοι, να διαβάσετε το σημερινό (σ.σ.: χθεσινό) άρθρο του Κ. Χρυσόγονου στην «Αυγή» για την πιθανή καλπονοθευτική ερμηνεία του εκλογικού νόμου, που μπορεί να στερήσει τη διακυβέρνηση της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ αν και θα έχει πλειοψηφία."

Δείτε όλα τα σχόλια