Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκλογές στην Κροατία: Πρώτοι οι συντηρητικοί, αλλά χωρίς αυτοδυναμία

Την πρώτη θέση, αλλά όχι και την αυτοδυναμία κατέλαβε το συντηρητικό κόμμα HDZ στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κροατία. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την ένταξη της Κροατίας πραγματοποιήθηκε στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, καθώς η χώρα αποτελεί...

Την πρώτη θέση, αλλά όχι και την αυτοδυναμία κατέλαβε το συντηρητικό κόμμα HDZ στις κοινοβουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή στην Κροατία. Η πρώτη εκλογική αναμέτρηση μετά την ένταξη της Κροατίας πραγματοποιήθηκε στη σκιά της προσφυγικής κρίσης, καθώς η χώρα αποτελεί πλέον μέρος του βαλκανικού διαδρόμου.

Το HDZ (Κροατική Δημοκρατική Ένωση) εξέλεξε 61 έδρες στο 151μελές Κοινοβούλιο και αναζητεί ήδη εταίρους για τον σχηματισμό κυβέρνησης. "Η νίκη μάς φέρνει στη θέση ευθύνης για να καθοδηγήσουμε τη χώρα. Μπροστά μας βρίσκεται ο αγώνας για να διασφαλίσουμε μια καλύτερη ζωή στην Κροατία" τόνισε μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο ηγέτης του Τόμισλαβ Καραμάρκο.

Το κυβερνών μέχρι πρότινος Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα και οι σύμμαχοί του κατέλαβαν τη δεύτερη θέση με 53 έδρες, ενώ την έκπληξη των εκλογών αποτέλεσε το νεότευκτο κόμμα Μοστ ("Γέφυρα"), που στην πρώτη του εκλογική αναμέτρηση αναδείχτηκε τρίτο εκλέγοντας 19 βουλευτές.

Το Μοστ αναμένεται να διαδραματίσει τώρα ρόλο πολιτικού ρυθμιστή. "Η συμμαχία Most αποφασίζει για την κυβέρνηση" είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της σερβικής εφημερίδας "Μπλιτς", που σημειώνει ότι "ο Καραμάρκο γιορτάζει οριακή νίκη" και ότι "ο Μιλάνοβιτς καλεί για βοήθεια το κόμμα Μοστ".

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Μια καθαρή νίκη για την Ελλάδα των πολλών

Η μεγάλη ανταπόκριση του κόσμου στις περιοδείες και τις ομιλίες του Αλέξη Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δείχνει την πραγματικότητα: ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, και ιδιαίτερα οι πιο αδύναμοι,

Δειτε ολοκληρο το αρθρο