Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απόσυρση του άρθρου 31 για την έγκριση του ΕΣΔΑ ζητάει η Ρ. Δούρου

Την απόσυρση του άρθρου 31 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εκφράζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου κρίνοντας ότι περιορίζεται η άσκηση καθηκόντων της περιφερειακής διοίκησης. Στο άρθρο αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει...

Την απόσυρση του άρθρου 31 του πολυνομοσχεδίου, το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί την Πέμπτη, εκφράζει η περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου κρίνοντας ότι περιορίζεται η άσκηση καθηκόντων της περιφερειακής διοίκησης. Στο άρθρο αναφέρεται ότι το υπουργικό συμβούλιο εγκρίνει τις τροποποιήσεις του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (ΕΣΔΑ), βάσει του οποίου πρέπει να είναι συμβατά τα νέα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ).

"Η προτεινόμενη τροποποίηση διατάξεων του νόμου 4042/12 με το άρθρο 31 στο Πολυνομοσχέδιο, δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα, τυπικό και ουσιαστικό, ως προς το σκέλος που αναφέρεται στην έγκριση των ΠΕΣΔΑ" αναφέρει σε ανακοίνωση η Περιφέρεια Αττικής. Ενώ συμφωνεί με τη διαδικασία κύρωσης του ΕΣΔΑ, η Περιφέρεια Αττικής υποστηρίζει ότι η έγκρισή του από το υπουργικό συμβούλιο "προσθέτει γραφειοκρατία, με ό,τι αρνητικές συνέπειες αυτό συνεπάγεται".

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Περιφέρειας Αττικής, η ρύθμιση "καθιστά τα Περιφερειακά Συμβούλια, από κυρίαρχα όργανα, διαμεσολαβητικούς - διεκπεραιωτικούς μηχανισμούς, με την κεντρική εξουσία να έχει τον τελευταίο λόγο έναντι των Περιφερειών" και "υποβαθμίζει το ρόλο της Αυτοδιοίκησης έναντι της κεντρικής εξουσίας σε ένα κρίσιμο ζήτημα, όπως αυτό της διαχείρισης των απορριμμάτων, στο οποίο και οι δύο βαθμοί Αυτοδιοίκησης καλούνται να παίξουν σημαντικό ρόλο στο πλαίσιο του νέου ΕΣΔΑ".

Η διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής, θυμίζοντας ότι έχει προχωρήσει σε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων, εναρμονισμένο με την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, ζητάει απόσυρση του άρθρου 31 εκτιμώντας ότι "δεν ανταποκρίνεται σε καμία ανάγκη -αντιθέτως μπορεί να δημιουργήσει περισσότερες δυσχέρειες, περιπλέκοντας διαδικασίες και περιθωριοποιώντας τον ρόλο της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης". Από άλλη σκοπιά, τόσο ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης ζητούν απόσυρση του ίδιου άρθρου.

 

Η.Β.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το επόμενο βήμα

Θα ξημερώσει μια άλλη μέρα στις 21 Αυγούστου για την Ελλάδα; Για την καθημερινότητα του καθενός από μας η πρώτη απάντηση είναι όχι. Ούτε θα βρει κάθε άνεργος δουλειά, ούτε θα πάψουμε να μετράμε αν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο