Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Μουζάλας: Ήταν μια δύσκολη σύνοδος, αλλά πετύχαμε

Το ρεκόρ αφίξεων προσφύγων της προηγούμενης εβδομάδας, παρά την κακοκαιρία, έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στην Αθήνα. Την Κυριακή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωστοποίησε πως "άνοιξε το Κολυμβητήριο στη Μυτιλήνη, προωθήθηκε η διαμονή προσφύγων σε καράβια...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

 

Το ρεκόρ αφίξεων προσφύγων της προηγούμενης εβδομάδας, παρά την κακοκαιρία, έχει αρχίσει να γίνεται αισθητό και στην Αθήνα. Την Κυριακή το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής γνωστοποίησε πως "άνοιξε το Κολυμβητήριο στη Μυτιλήνη, προωθήθηκε η διαμονή προσφύγων σε καράβια και άνοιξαν γυμναστήρια στη Χίο", ώστε να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βροχή και το κρύο στα νησιά.

Χθες η παρουσία προσφύγων στην πλατεία Βικτωρίας ήταν εμφανής, χωρίς όμως ακόμη να κάνουν την εμφάνισή τους σκηνές. Στο σημείο βρισκόταν και μια ομάδα αστυνομικών, την οποία προσέγγιζαν οι πρόσφυγες για πληροφορίες ή για να ζητήσουν κάτι, όπως μπορούμε να υποθέσουμε, καθώς ούτε οι αστυνομικοί ούτε οι πρόσφυγες μπορούσαν πάντα να συνεννοηθούν ελλείψει μεταφραστή.

"Σήμερα - αύριο θα ξαναβρεθεί λύση, η Βικτώρια δεν θα μείνει έτσι" ανέφερε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλας μιλώντας στην "Α".

Σχολιάζοντας την κυριακάτικη σύνοδο ο αναπληρωτής υπουργός δήλωσε: "Ήταν μια πολύ δύσκολη σύνοδος. Πήγαμε υποψιασμένοι από τα δημοσιεύματα της "Bild" και του "Spiegel". Συναντήσαμε μπροστά μας αυτά που έλεγε το "Spiegel" και τελικά, παρότι είχαμε ένα πολύ καλό κείμενο, θεωρώ ότι πετύχαμε, πρώτον, να αποκρούσουμε τις προτάσεις για το γκέτο των 60.000 και αντ' αυτού αποσπάσαμε χρηματοδότηση για 20.000 επιδοτούμενα ενοίκια, το οποίο είναι διαφορετικό.

Επιβεβαιώθηκε ο προγραμματισμός που ήδη είχαμε, είχαν εγκριθεί οι 10.000 θέσεις προσωρινής φιλοξενίας για την Αττική και 10.000 στη Βόρεια Ελλάδα. Αποκρούσαμε τη διάθεση να ελέγχονται τα σύνορα από τη Frontex και περιορίστηκε η Frontex σε δουλειά καταγραφής και πιστοποίησης που θα γίνεται πίσω από τα σύνορα, τα οποία θα φυλάσσονται από τη χώρα μας. Και αποκρούσαμε μια ακόμα παράγραφο, η οποία έλεγε ότι η Ε.Ε. επιβάλλει στα μέλη της να αρνούνται την είσοδο μεταναστών, δηλαδή να μην μπορούν από τη μια χώρα να περνούν στην άλλη, να κλείνουν τα σύνορα. Όλα αυτά έχουν μια δυναμική".

 

Επίθεση από Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ

"Όνειδος" χαρακτήρισαν οι τομεάρχες Τουρισμού, Εθνικής Άμυνας και Δημόσιας Τάξης της Ν.Δ. σε κοινή τους ανακοίνωση την "τραγική εικόνα του κ. Τσίπρα, που προσπαθεί να εμφανίσει ως επιτυχία τις αποφάσεις της έκτακτης συνόδου κορυφής". Κατηγορούν τον πρωθυπουργό για κοροϊδία σχετικά με τις 50.000 θέσεις, αλλά και ότι εμπαίζει τους νησιώτες και "υπονομεύει ευθέως τον τουρισμό "σχετικά με τα hot spots στα νησιά.

Ως λύσεις, οι τρεις νεοδημοκράτες τομεάρχες προτείνουν τη "δημιουργία hot spot στην ηπειρωτική χώρα και όχι στα νησιά, όπως είχε προτείνει ο κ. Αβραμόπουλος" και τη "δημιουργία ευρωπαϊκής Τask Force που θα επιχειρεί ενάντια στα κυκλώματα των δουλεμπόρων που δρουν ανενόχλητα και τη φρούρηση των θαλασσίων συνόρων" αλλά και δημιουργία κέντρων φιλοξενίας και καταγραφής σε τρίτες χώρες, όπως η Τουρκία. "Είναι φανερό σε όλους ότι ο κ. Τσίπρας έχει κάνει συμφωνίες που ουδείς γνωρίζει και μετατρέπει την Ελλάδα σε αποθήκη ψυχών» καταλήγουν.

Για μη προετοιμασία της χώρας κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση σημειώνοντας πως "ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί δεν έγιναν δεκτές οι, έτσι κι αλλιώς μειοψηφικές και περιθωριακές, προτάσεις κρατών - μελών. Στην πραγματικότητα υιοθετήθηκε η πρόταση της Επιτροπής. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να περιληφθεί στον υπό διαμόρφωση σχεδιασμό και η Τουρκία αποδείχτηκε απλό ευχολόγιο αφού η Τουρκία δεν συμμετείχε καν στη σύνοδο". Επιπλέον ζητάει "διακομματική αντιμετώπιση της διαρκούς κατάστασης έκτακτης ανάγκης που ζουν η χώρα και οι πρόσφυγες".

«'Επιδότηση υποκρισίας' πρέπει να πάρει ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ." υπογραμμίζει το ΚΚΕ και προσθέτει πως με τις αποφάσεις της συνόδου "η Ελλάδα γίνεται, με επιδότηση ΟΗΕ και Ε.Ε., χώρα λειτουργίας τεράστιων καταυλισμών, σταθμός καταναγκαστικής συγκέντρωσης 50.000 -για αρχή- εγκλωβισμένων προσφύγων. Επιπλέον, μετά τους επικίνδυνους σχεδιασμούς για κοινές περιπολίες Ελλάδας - Τουρκίας στο Αιγαίο, άνοιξε και επίσημα η συζήτηση για το 'κλείσιμο' των ελληνικών συνόρων προς τον Βορρά και για ανάθεση στη Frontex της αποτροπής - καταστολής των προσφύγων στα ελληνο-σκοπιανά ή ελληνο-αλβανικά σύνορα".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις