Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Φθηνές δικαιολογίες Ντράγκι

Ούτε για μικρά παιδιά δεν αξίζουν οι φθηνές δικαιολογίες, που εκστόμισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να αποδώσει την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στις ελλιπείς, εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες

Ούτε για μικρά παιδιά δεν αξίζουν οι φθηνές δικαιολογίες, που εκστόμισε ο διοικητής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Ο Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να αποδώσει την αποτυχία του πρώτου Μνημονίου στις ελλιπείς, εσφαλμένες ή παραπλανητικές πληροφορίες που έδωσε ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου. "Οι ελληνικές αρχές διαβεβαίωναν την τρόικα ότι η οικονομία ήταν πιο ισχυρή απ' όσο ήταν στην πραγματικότητα" είπε ο διοικητής της ΕΚΤ.

Η άποψη αυτή είναι λανθασμένη. Όσοι διαθέτουν μνήμη, πράγμα που δεν διακρίνει τον κύριο Ντράγκι, όπως δείχνουν τα πράγματα, ενθυμούνται ότι εκείνη την εποχή ο Παπανδρέου και ο Παπακωνσταντίνου διεκτραγωδούσαν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, κάποιες φορές μάλιστα παρομοιάζοντάς της με τον "Τιτανικό", ενώ φούσκωσαν το έλλειμμα του 2009, ανοίγοντας τον δρόμο στην τρόικα. Δεν μπορεί -επίσης- ο Ντράγκι να μην γνωρίζει ότι ο Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε πιεστικά από την τρόικα το πρώτο Μνημόνιο με τη διαβεβαίωση ότι θα το παρουσιάσει στον ελληνικό λαό ως πρόταση της κυβέρνησης Παπανδρέου!

Αλλά ακόμη κι αν δεχθούμε ότι έχει δίκιο ο Ντράγκι, αυτό δεν απαλλάσσει την ΕΚΤ από την ευθύνη για τις τραγικές επιπτώσεις του Μνημονίου, δηλαδή τη μη βιωσιμότητα του χρέους, την έκρηξη της ανεργίας, τη μη πρόσβαση στις αγορές το 2012, όπως ανοήτως προβλεπόταν, αλλά και το (σκόπιμο) λάθος με τον πολλαπλασιαστή. Ο Ντράγκι θα μπορούσε να ισχυριστεί ότι έχει δίκιο εάν έκανε την αυτοκριτική του για τη σκληρότητα των μέτρων που περιελάμβανε το πρώτο Μνημόνιο και ζητούσε την απάλυνσή τους. Όχι μόνο δεν συνέβη κάτι τέτοιο αλλά, αντιθέτως, με το δεύτερο και το τρίτο Μνημόνιο επιβλήθηκαν ακόμη σκληρότερα μέτρα εγκλωβίζοντας την ελληνική οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ. Κι αν στο πρώτο Μνημόνιο μπορούσε να ισχυριστεί ότι δεν γνώριζε επαρκώς την κατάσταση, δεν έχει καμιά δικαιολογία για τη συνέχεια, όταν επιβλήθηκαν σκληρότερα μέτρα, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο τιμόνι της ΕΚΤ.

Από το μη κούρεμα του πρώτου Μνημονίου φτάσαμε στο μικρό κούρεμα της τάξεως του 15%-20%, στη συνέχεια στο μεγάλο κούρεμα 50%+. Και πάλι, όμως, η τρόικα έπεσε έξω, το χρέος δεν είναι βιώσιμο, ενώ, στο μεταξύ, οι γερμανικές τράπεζες πρόλαβαν να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα.

Ας μην υποκρίνεται ο Ντράγκι, το Μνημόνιο είναι μια σκληρή συνταγή εσωτερικής υποτίμησης με τραγικές συνέπειες στους εργαζόμενους και τη χώρα μας, ενώ έχει επιπτώσεις στην ίδια την Ευρωζώνη, που εμφανίζεται να επιβάλει τριτοκοσμικά μέτρα σε μια χώρα - μέλος της ευτελίζοντας το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο. Αυτή τη συνταγή επέβαλε η τρόικα και εφαρμόζουν αγκομαχώντας οι μνημονιακές κυβερνήσεις στην Αθήνα. Τα υπόλοιπα είναι φτηνές δικαιολογίες...

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις