Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σύντομα

Το «Άγιο Φάντασμα» , ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πολεμικά πλοία του Μεσαίωνα, βρέθηκε θαμμένο στις λάσπες του ποταμού Χάμπλ στο Χάμσαϊρ. Το πλοίο εντοπίστηκε από αεροφωτογραφία και μετά από έρευνα του καθηγητή ιστορίας Ίαν Φριλ. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τέσσερα...

Βρέθηκε το πλοίο "Άγιο Φάντασμα "

Το «Άγιο Φάντασμα» , ένα από τα μεγαλύτερα και πιο εντυπωσιακά πολεμικά πλοία του Μεσαίωνα, βρέθηκε θαμμένο στις λάσπες του ποταμού Χάμπλ στο Χάμσαϊρ. Το πλοίο εντοπίστηκε από αεροφωτογραφία και μετά από έρευνα του καθηγητή ιστορίας Ίαν Φριλ. Πρόκειται για το δεύτερο από τα τέσσερα «μεγάλα» πλοία που είχαν ναυπηγηθεί για τον βασιλικό στόλο του Ερρίκου Ε', το οποίο πήρε μέρος σε πολλές ναυμαχίες κατά τον Εκατονταετή Πόλεμο.

Είχε πλήρωμα 200 ναυτών και μπορούσε να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Ο Ερρίκος Ε', που βασίλευσε από το 1413 έως το 1422, είχε στον βασιλικό του στόλο πέντε πολεμικά πλοία, τα οποία τον βοήθησαν να επικρατήσει της Γαλλίας.

 

Εκλάπη η προτομή της Βέμπο

Άγνωστοι αφαίρεσαν την μπρούτζινη προτομή της Σοφίας Βέμπο, η οποία ήταν τοποθετημένη στην κεντρική είσοδο του δημαρχείου του Βόλου. Η προτομή της τραγουδίστριας της νίκης με τη βολιώτικη καταγωγή είχε τοποθετηθεί στο σημείο πριν από δέκα χρόνια με πρωτοβουλία του τότε δημάρχου Κυριάκου Μήτρου και ήταν έργο του γλύπτη Αναστάση Κρατίδη και δωρεά του Νίκου Μπρισίμη. Σημειώνεται ότι πριν από λίγο καιρό άγνωστοι αφαίρεσαν και την προτομή του ηθοποιού Νίκου Σκυλοδήμου, ενός εκ των πρωτεργατών του ΔΗΠΕΘΕ Βόλου, που είχε τοποθετηθεί έξω από το Δημοτικό Θέατρο της πόλης.

 

Στη βιβλιοθήκη του Ρέντη

Στο πλαίσιο των προγραμματισμένων συναντήσεων συγγραφέων παιδικής και εφηβικής λογοτεχνίας με τους μαθητές, στη βιβλιοθήκη Αγ. Ι. Ρέντη την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου, οι μικροί αναγνώστες θα αποκαλύψουν το «Μυστήριο στην Αυλή», θα γνωρίσουν τον «Κλέφτη του Θησαυρού του Αλή Πασά», τη «Μία και μοναδική Μαύρη Θρούμπα», θα «γευτούν» τους καρπούς από «Το Βιβλιόδεντρο», θα ταξιδέψουν στην εποχή «Τότε που χτιζόταν ο Παρθενώνας», θα γνωρίσουν τις «Ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ και Σχεδόν τα πάντα για τα Χμ». Οι δράσεις πραγματοποιούνται με την συμβολή των εκδόσεων Κέδρος.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η κατάντια της Προανακριτικής

Η πλειοψηφία της Προανακριτικής, εγκαταλείποντας κάθε πρόσχημα, θα επιχειρήσει σήμερα να αποκαλύψει την ταυτότητα των μαρτύρων δημοσίου συμφέροντος της υπόθεσης Novartis. Οι μάρτυρες αυτοί έχουν καταθέσει για χρηματισμό πολιτικών προσώπων.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο