Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Μουζάλας: Φτιάχνουμε ξενώνες στον βαθμό που η Ευρώπη προχωρά με τη μετεγκατάσταση

Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την ορκωμοσία του, μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για μια σύντομη αποτίμηση της Συνόδου και των ευθυνών που έχει αναλάβει η χώρα μας. "Η σύνοδος κορυφής και οι προηγούμενες...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΕΛΛΗ ΖΩΤΟΥ

 

Λίγες μόνο ώρες μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες και την ορκωμοσία του, μιλήσαμε με τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα για μια σύντομη αποτίμηση της Συνόδου και των ευθυνών που έχει αναλάβει η χώρα μας.

"Η σύνοδος κορυφής και οι προηγούμενες δορυφόροι σύνοδοι των υπουργών Μετανάστευσης της Ε.Ε. μετά από πολύ προσπάθεια και μέσα και από διαφωνίες κατέληξαν σε μερικά θετικά συμπεράσματα, παρ' ότι αυτό έγινε με καθυστέρηση, θα έπρεπε να έχει γίνει νωρίτερα. Αυτά τα θετικά συμπεράσματα επικυρώθηκαν στη σύνοδο κορυφής και πρώτ' απ' όλα ότι η Ευρώπη αποδέχεται πως το προσφυγικό είναι ευρωπαϊκό θέμα και όχι θέμα της Ελλάδας. Είναι κάτι, όπως λέμε εμείς, που συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά είναι ευρωπαϊκό άρα δεν μπορεί παρά να είναι και η ευθύνη ευρωπαϊκή. Έγινε η αρχή με κάποια θετικά βήματα, όπως είναι η μετεγκατάσταση, όπου έχουν ήδη ψηφιστεί 160.000 θέσεις μετεγκατάστασης. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι η Ευρώπη, αποδεχόμενη την αλληλεγγύη που πρέπει να δείξει θα μοιράσει αναλογικά τους πρόσφυγες στα κράτη μέλη. Δεν είναι πολλοί οι 160.000 αλλά είναι μια αρχή", αναφέρει ο Γ. Μουζάλας.

 

Δεν θα κάνουμε την Ελλάδα στρατόπεδο προσφύγων

Ο υπουργός τονίζει σχετικά με τις ευθύνες της χώρας μας:"Εμείς αναλάβαμε την ευθύνη να προχωρήσουμε στην ταυτοποίηση των προσφύγων, να φτιάξουμε κάποιους ξενώνες ώστε να μπορούμε να τους φιλοξενήσουμε μέχρι να μετεγκατασταθούν και αυτά θα πρέπει να γίνουν σε συνδυασμό με τη μετεγκατάσταση. Δηλαδή εμείς θέσαμε το θέμα ότι δεν πρόκειται να κάνουμε τη χώρα μας στρατόπεδο συγκέντρωσης προσφύγων. Θα φτιάξουμε ξενώνες για τους πρόσφυγες στον βαθμό που η Ευρώπη θα προχωράει τη συνθήκη αυτή για τη μετεγκατάσταση των 160.000 προσφύγων. Επίσης στα θετικά πρέπει να βάλουμε το ότι ζητήθηκε και δόθηκε αυξημένη χρηματοδότηση και υλικοτεχνική υποδομή. Στηλιτεύθηκε η βία ενάντια στους πρόσφυγες, κάτι που είναι πάρα πολύ καλό και πρέπει κανείς να πει ότι έχουμε μια αλλαγή. Τα τελευταία δύο χρόνια, κάτω από την πίεση του προβλήματος, η Ευρώπη φαίνεται ότι αλλάζει την πολιτική της για μια Ευρώπη - φρούριο σε μια πιο φιλόξενη Ευρώπη. Από εκεί και πέρα, όπως ξέρετε, είναι θέμα συσχετισμού δυνάμεων, ποιος θα κερδίσει, τι θα κερδίσει".

 

Ο ξενώνας στην Αττική

Σχετικά με νέους χώρους φιλοξενίας, μας απαντά πως "έχουμε ξεκινήσει, νομίζω μέσα στον επόμενο μήνα θα έχουμε τέτοιες εγκαταστάσεις. Πρόκειται για την Αττική, για το Λαύριο, ψάχνουμε συνέχεια για χώρους. Κάνουμε μια συνεργασία με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, το UNΗCR, νομίζω ότι θα μπορέσουμε να δείξουμε κάποια βήματα της δικής μας ευθύνης. Προχωράνε τα hot spot. Μην φαντάζεστε εγκαταστάσεις για χιλιάδες ανθρώπους, αυτό ήταν η αρχική σκέψη κάποιων, που εμείς δεν την θέλουμε. Επίσης οι προσφυγικές ροές ακολουθούν τους δρόμους τους, δεν μπορεί να τις ανακόψει κανείς παρά μόνο με κίνητρα. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να βάλουμε στρατό να μην τους αφήνει να μπουν, ούτε στρατό να μην τους αφήνει να βγουν, ούτε να κάνουμε στρατόπεδα συγκέντρωσης. Επομένως αυτό που μάλιστα τόνισε και ο πρωθυπουργός είναι ότι εμείς φτιάχνουμε ξενώνες στο βαθμό που εσείς προχωράτε τη μετεγκατάσταση, ώστε να υπάρχει μια ανακύκλωση, δεν μπορούμε να φτιάξουμε 200.000 θέσεις".

 

Περισσότερες αιτήσεις για άσυλο μετά το κλείσιμο των συνόρων της Ουγγαρίας

"Η μετεγκατάσταση θα λειτουργήσει μέσα από τα κανάλια του συστήματος του Δουβλίνου. Αυτό για την υπηρεσία σημαίνει τετραπλασιασμό των καταγραφών αιτημάτων ασύλου και παράλληλα βέβαια γι' αυτά τα επιπλέον αιτήματα ασύλου δεν θα γίνεται πλήρης διαδικασία ασύλου, θα κινείται μια τρόπον τινά συνηθισμένη διαδικασία Δουβλίνου που θα καταλήγει στη μετεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών. Πράγματι, θα ωφεληθούν σημαντικός αριθμός ανθρώπων, οι οποίοι θα μπορέσουν με τρόπο εύτακτο και κανονικό να φύγουν από την Ελλάδα, να μετεγκατασταθούν σε άλλες χώρες, σε άλλα κράτη - μέλη που θα έχουν καλύτερες δυνατότητες υποδοχής και ένταξης", εξηγεί στην "Αυγή" της Κυριακής η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου.

Σχετικά με τα κλιμάκια της Υπηρεσίας Ασύλου, σημειώνει:"Έχουμε ήδη και στη Λέσβο, βρισκόμαστε και στη Σάμο, ελπίζουμε να βοηθήσουν οι τοπικοί άρχοντες να μπορέσουμε να εγκατασταθούμε, γιατί δεν έχουμε εκεί ακόμα γραφείο και πρέπει να το δημιουργήσουμε άμεσα".

"Αυτό που πρέπει να καταστεί κατανοητό είναι ότι η διαδικασία της μετεγκατάστασης θα απαιτήσει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια από πλευράς Υπηρεσίας, γιατί ξαφνικά θα πρέπει να μεγαλώσει πάρα πολύ για να αντεπεξέλθει και επειδή είναι στοίχημα η μετεγκατάσταση για την Υπηρεσία, την Ελλάδα και όλη την Ευρώπη. Πρέπει οπωσδήποτε να πετύχει, δεν μπορεί να αποτύχει και πρέπει να συσπειρώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και να το καταφέρουμε", επισημαίνει.

Στην ερώτηση πόσοι ακόμα υπάλληλοι θα χρειαστούν, τη στιγμή που η Υπηρεσία αριθμεί λίγους υπαλλήλους μέχρι σήμερα σε σχέση με τις υπάρχουσες ανάγκες, τονίζει πως θα χρειαστούν "130 άνθρωποι που θα ασχολούνται αποκλειστικά με αυτό το αντικείμενο"."Ένα πολύ μεγάλο μέρος της διαδικασίας θα γίνεται στην Αθήνα ή και στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει όμως να ενισχυθεί πάρα πολύ η ομάδα μας Δουβλίνου γιατί οι διεργασίες με τις άλλες χώρες θα γίνεται από την ομάδα Δουβλίνου, η οποία θα πρέπει να εξαπλασιαστεί σχεδόν σε μέγεθος".

Σχετικά με το αν έχουν αυξηθεί τα αιτήματα ασύλου, επισημαίνει: "Θα θυμάστε ότι είχαμε πολύ σοβαρά ζητήματα με τους ανθρώπους που περίμεναν στις ουρές έξω από την υπηρεσία ή που προσπαθούσαν να κλείσουν τηλεφωνικά ραντεβού. Τον Αύγουστο το φαινόμενο αυτό εξαλείφθηκε τελείως και συνεχίζει και τώρα. Τώρα έχουμε αρχίσει και βλέπουμε μια μικρή αύξηση. Δεν περιμένει κανένας απ' έξω να καταγραφεί, δηλαδή δεν καταγράφουμε όσους θα μπορούσαμε να καταγράψουμε, είναι πολύ περίεργο αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Από τότε που ξεκινήσαμε δεν έχει ξανασυμβεί ποτέ δηλαδή. Στην Αθήνα έρχονται 25-20 άτομα την ημέρα για αίτηση ασύλου και από αυτούς το 1/3 είναι Σύροι. Βλέπουμε δείγματα όμως ότι ήδη ανεβαίνει το ενδιαφέρον των προσφύγων να ζητήσουν άσυλο και αυτό θεωρώ ότι έχει άμεση σχέση με την ανάσχεση που γίνεται πλέον στην Ουγγαρία και την Κροατία. Ξαφνικά μέσα σε δύο ημέρες είδαμε μια μικρή μεταστροφή".

 

 

Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής: Στον Πειραιά το hot spot και κέντρα καταγραφής σε πέντε σημεία εισόδου

Η δημιουργία των hot spot, που μνημονεύεται στις αποφάσεις της περασμένης εβδομάδας, δεν είναι καινούργια για την χώρα μας καθώς ήδη από τον Ιούνιο και την υιοθέτηση από την Ε.Ε. της νέας ατζέντας για το μεταναστευτικό ζήτημα, έχει αποφασιστεί τόσο για τη χώρα μας όσο και την Ιταλία η σύσταση ενός hot spot σε κάθε χώρα. Για τη χώρα μας, θα βρίσκεται στον Πειραιά, στην Ακτή Βασιλειάδη, ενώ για την Ιταλία στη Σικελία. Πρόκειται ουσιαστικά για συντονιστικό κέντρο όπου θα συνυπάρχουν από την Υπηρεσία Ασύλου και Πρώτης Υποδοχής μέχρι τη Frontex και την Europol.

Παράλληλα, πρέπει να λειτουργήσουν πέντε κέντρα καταγραφής-ταυτοποίησης στα σημεία εισόδου στη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής, αυτή τη στιγμή λειτουργούν από την Υπηρεσία κινητές μονάδες στη Μώρια στη Λέσβο και στη Σάμο στο κέντρο ταυτοποίησης. Αναμένεται να λειτουργήσει μια ακόμα μονάδα Πρώτης Υποδοχής στη Λέρο, στο κτήριο του ΠΙΚΠΑ, που αυτή τη στιγμή ανακαινίζεται μετά την παραχώρησή του από το υπουργείο Υγείας και φιλοδοξούν να έχει χωρητικότητα 200 ατόμων, ενώ έχει γίνει αίτημα προς την Ε.Ε. να δημιουργηθεί μια ακόμα μονάδα στη Χίο.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Από όπου κι αν προέρχεται;

Είναι προφανές ότι η Νέα Δημοκρατία έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα να καταδικάσει την ακροδεξιά βία. Δεν την είδε όλο το προηγούμενο διάστημα, στο πλαίσιο σχεδόν όλων των κινητοποιήσεων κατά της συμφωνίας...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο