Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πραξικόπημα στην Μπουρκίνα Φάσο

Ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά διάβαζει το στρατιωτικό ανακοινωθέν

Τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο και τα μέλη της κυβέρνησης συνέλαβε χθες ο στρατός της χώρας ανακοινώνοντας πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας λίγες εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές. Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε όταν μέλη της προεδρικής φρουράς...

Τον μεταβατικό πρόεδρο της Μπουρκίνα Φάσο και τα μέλη της κυβέρνησης συνέλαβε χθες ο στρατός της χώρας ανακοινώνοντας πως αναλαμβάνει τη διακυβέρνηση της χώρας λίγες εβδομάδες πριν από τις προγραμματισμένες εκλογές.

Το πραξικόπημα εκδηλώθηκε όταν μέλη της προεδρικής φρουράς έθεσαν υπό κράτηση τον μεταβατικό πρόεδρο και μέλη της κυβέρνησης το πρωί της Πέμπτης. Στη συνέχεια, ενώ στρατιωτικές δυνάμεις είχαν ανοίξει πυρ στον αέρα στην πρωτεύουσα για να διαλύσουν το συγκεντρωμένο πλήθος, ο αντισυνταγματάρχης Μαμαντού Μπαμπά ανέγνωσε στον τηλεοπτικό φακό στρατιωτικό ανακοινωθέν που επιβεβαίωνε ότι τη διακυβέρνηση πλέον έχει αναλάβει ο στρατός.

Κάλπες θα στήνονταν στις 11 Οκτωβρίου. Ο αντισυνταγματάρχης επέκρινε τον εκλογικό νόμο, ο οποίος αποκλείει τη συμμετοχή υποψηφίων του πρώην προέδρου, ο οποίος είχε πυροδοτήσει προ μηνών πολιτικό χάος επιδιώκοντας να παρατείνει τη θητεία του. Ο αντισυνταγματάρχης προανήγγειλε στο ανακοινωθέν «μία συνεπή και δίκαιη διαδικασία που θα οδηγήσει σε εκλογές που θα τους συμπεριλαμβάνουν όλους».

Πρώτη ξένη πρωτεύουσα που αντέδρασε ήταν το Παρίσι καταδικάζοντας το πραξικόπημα. Στη συνέχεια ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε "εξοργισμένος" από την είδηση της σύλληψης του προέδρου και του πρωθυπουργού ζητώντας την άμεση απελευθέρωσή τους. Σε ανακοίνωσή του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδικάζει απερίφραστα "κάθε απόπειρα κατάληψης της εξουσίας με εξωσυνταγματικά μέσα και επίλυση πολιτικών διαφορών με τη βία" καλώντας επίσης σε άμεση απελευθέρωση του προέδρου των μελών της κυβέρνησης.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Η Ν.Δ. εξοφλεί τα ακροδεξιά της γραμμάτια

Η τοποθέτηση του Κ. Τσουβάλα και του Γ. Μαυρωτά σε θέσεις γενικών γραμματέων της κυβέρνησης Μητσοτάκη σε ένα πολιτικό συμπέρασμα οδηγούν: ότι οι δύο εκστρατείες μίσους που διεξήγαγε η Ν.Δ. ως αντιπολίτευση, δεν είχαν κανένα κίνητρο πέρα από την απροκάλυπτη πολιτική υποκρισία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο