Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σιδηρούν παραπέτασμα Νο2 στην καρδιά της Ευρώπης

ΑΜΠΕ

Ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα υψώνει στην καρδιά της Ευρώπης η ξενοφοβική δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας σφραγίζοντας ερμητικά τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες και μετατρέποντας το νεόκοπο μέλος της "ενωμένης" Ευρώπης σ' ένα φρούριο - άβατο...

Ένα νέο σιδηρούν παραπέτασμα υψώνει στην καρδιά της Ευρώπης η ξενοφοβική δεξιά κυβέρνηση της Ουγγαρίας σφραγίζοντας ερμητικά τα σύνορα της χώρας για τους πρόσφυγες και μετατρέποντας το νεόκοπο μέλος της "ενωμένης" Ευρώπης σ' ένα φρούριο - άβατο για όσους προσπαθούν να το διασχίσουν. Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν παγιδευτεί από χθες στα συνοριακά περάσματα της σερβο-ουγγρικής μεθορίου μετά το σφράγισμά τους από την κυβέρνηση της Βουδαπέστης, ενώ αστυνομία και στρατός έχουν εξαπολύσει πογκρόμ συλλήψεων για όσους αποπειρώνται να περάσουν τα σύνορα από τον φράχτη που έχει στηθεί κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία.

ΟΗΕ και Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης προειδοποιούν την κυβέρνηση του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν ότι παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς κανόνες για το άσυλο και επισείουν τον κίνδυνο η προσφυγική κρίση να εξελιχθεί σε αλυσιδωτό χάος στην Ευρώπη, με την Ελλάδα να είναι εκείνη που θα δεχθεί το βαρύ φορτίο της προσφυγικής ροής και τους θανάτους στην Μεσόγειο να αυξάνονται ραγδαία.

Την ίδια ώρα, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, στιγματίζοντας την πεισματική άρνηση του μπλοκ των Ανατολικοευρωπαίων να συνεισφέρουν στη συλλογική απορρόφηση του προσφυγικού ρεύματος, έκανε λόγο για "Ευρώπη βουτηγμένη στη ντροπή". Ωστόσο η κυβέρνηση της Μέρκελ δεν φαίνεται διατεθειμένη να τα σπάσει μαζί τους και αρνείται επίμονα να βάλει θέμα περικοπής των ευρωπαϊκών πόρων που καρπώνονται οι εξ Ανατολών στενοί σύμμαχοι του Βερολίνου.

 

Καταστολή

Σκληρά μέτρα καταστολής εφαρμόζει από χθες η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κατά των προσφύγων που διασχίζουν τα νότια σύνορά της, συλλαμβάνοντας και ασκώντας ποινικές διώξεις εναντίον τους με τις κατηγορίες της καταστροφής υποδομών και της παράνομης εισόδου στη χώρα. Παράλληλα, κήρυξε δύο επαρχίες στα νότια σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενεργοποιώντας την δρακόντεια νέα αντιμεταναστευτική νομοθεσία που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα από το κοινοβούλιο.

Όπως ανακοίνωσε ο Γκιόργκι Μπάκοντι, σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού Όρμπαν, 174 άνθρωποι οι οποίοι συνελήφθησαν χθες ενώ περνούσαν τα σύνορα "παράνομα" θα αντιμετωπίσουν ποινικές διώξεις. Σύμφωνα εξάλλου με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι ουγγρικές αρχές απορρίπτουν χωρίς εξέταση τις αιτήσεις ασύλου επαναπροωθώντας άμεσα στο σερβικό έδαφος τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων.

Ο αξιωματούχος της Αρμοστείας Έρνε Σίμον δήλωσε ότι είδε πολλές αιτήσεις χορήγησης ασύλου να απορρίπτονται με συνοπτικές διαδικασίες στη λεγόμενη «ζώνη τράνζιτ» στα σύνορα με τη Σερβία μετά την εφαρμογή των νέων αυστηρών μέτρων της Βουδαπέστης. Εξάλλου, δημοσιογράφος του Ρόιτερς, στον οποίο δεν επιτράπηκε η είσοδος στην περιοχή τράνζιτ, μίλησε με Σομαλό, τον Μάκρουφ Σουχούφι Άμπντι Όμαρ, ο οποίος είπε πως η αίτησή του απορρίφθηκε πριν καν περάσει μια ώρα αφότου του πήραν αποτυπώματα...

Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) προειδοποίησε την κυβέρνηση της Βουδαπέστης ότι παραβιάζει τους κανόνες του ΟΗΕ και της Ε.Ε. για τους πρόσφυγες και το άσυλο, τους οποίους είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει καθώς η χώρα είναι μέλος των δύο οργανισμών.

Η Ουγγαρία "έχει υποχρεώσεις και αυτή η νέα νομοθεσία φαίνεται ότι τις παραβιάζει", δήλωσε η Μαγκνταλένα Μαϊκόσφκα-Τόμκιν, επικεφαλής του γραφείου του ΔΟΜ για την Ουγγαρία, θεωρώντας ότι υπάρχει περιθώριο νομικής αμφισβήτησης των νέων ουγγρικών μέτρων. "Η Ουγγαρία πρέπει να σέβεται τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να επιτρέπει στους ανθρώπους να ζητούν άσυλο και να τους παρέχει διευκολύνσεις που να είναι κατάληλες για τις συνθήκες τους", τόνισε.

Επίσης, το Συμβούλιο της Ευρώπης ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Όρμπαν για το νέο νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει η χώρα του για να σταματήσει την εισροή μεταναστών προκειμένου να αποσαφηνιστεί αν η νομοθεσία αυτή είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

Και νέος φράχτης

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η κυβέρνηση Όρμπαν ανακοίνωσε χθες ότι θα αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την επέκταση προς τη Ρουμανία του φράχτη που έχει κατασκευάσει κατά μήκος των συνόρων με τη Σερβία, ώστε να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε αλλαγή στις μεταναστευτικές οδούς.

Η απόφαση, την οποία ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά ο Ούγγρος υπ. Εξωτερικών Πέτερ Σιγιάρτο, προκάλεσε την οργή της ρουμανικής κυβέρνησης, που την κατήγγειλε αμέσως κάνοντας λόγο για κίνηση που δεν συνάδει με το πνεύμα της Ευρώπης. "Η Ρουμανία θεωρεί ότι η ανέγερση φράχτη ανάμεσα σε δύο κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που είναι στρατηγικοί εταίροι, δεν αποτελεί ορθή χειρονομία από πολιτική άποψη και δεν συμμορφώνεται με το ευρωπαϊκό πνεύμα», αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση που εξέδωσε το ρουμανικό υπ. Εξωτερικών.

Ο Σιγιάρτο υποστήριξε ότι ο νέος φράχτης είναι «αναγκαίος καθώς οι διακινητές μπορεί να αλλάξουν πορεία λόγω του υπάρχοντος φράχτη στα σύνορα Σερβίας - Ουγγαρίας».

 

Μέρκελ - Φάιμαν ζητούν έκτακτη σύνοδο κορυφής

Με το αδιέξοδο να παρατείνεται και τον Λευκό Οίκο να στέλνει σαφές μήνυμα στους Ευρωπαίους ότι "επαφίεται στις χώρες της Ε.Ε. να καθορίσουν τον καλύτερο τρόπο για να διαχειριστούν την προσφυγική ροή", η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ και ο Αυστριακός ομόλογός της Βέρνερ Φάιμαν ζήτησαν χθες, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο, την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε. την επόμενη εβδομάδα. Η καγκελάριος έλαβε ωστόσο αποστάσεις από τις απειλές για οικονομικές κυρώσεις κατά των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που αντιδρούν στο σύστημα των ποσοστώσεων.

«Αυτό το πρόβλημα μπορεί να λυθεί μόνο από κοινού. Αποτελεί ευθύνη της Ευρώπης», δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ και εξήγησε ότι αντικείμενο της συνόδου δεν πρέπει να είναι η κατανομή των 120.000 προσφύγων -θέμα με το οποίο ασχολούνται οι υπουργοί Εσωτερικών- αλλά το «πώς μπορούμε να υποστηρίξουμε καλύτερα τις χώρες προέλευσης των προσφύγων, πώς μπορούμε να συζητήσουμε καλύτερα με την Τουρκία και πώς μπορούμε πιο γρήγορα, από τη στιγμή που θα έχουμε τον τρόπο κατανομής, να δημιουργήσουμε κέντρα υποδοχής (‘hot spots') στην Ελλάδα και στην Ιταλία - διότι χωρίς αυτά δεν θα υπάρξει κατανομή».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν η Γερμανία απειλεί με οικονομικές κυρώσεις τα κράτη-μέλη που αντιδρούν στο σύστημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων, η καγκελάριος τόνισε ότι «οι απειλές δεν είναι ο σωστός δρόμος» για την επίτευξη συμφωνίας και επισήμανε ότι «πρέπει να δημιουργήσουμε εκ νέου το ευρωπαϊκό πνεύμα».«Μέχρι τώρα, μέσω διαλόγου, έχουμε βρει κοινές λύσεις. Αυτή η αισιοδοξία με οδηγεί και τώρα, αν και αυτή τη φορά είναι πάρα-πάρα πολύ δύσκολα τα πράγματα", παραδέχθηκε η Άνγκελα Μέρκελ.

 

Ζ. Γκάμπριελ: "Ντροπή για την Ευρώπη"

Σε αντίθεση με την καγκελάριο Μέρκελ που κατά την προσφιλή τακτική της εμφανίστηκε συναινετική, ο Γερμανός αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δεν μάσησε τα λόγια του και οργισμένος έκανε χθες λόγο για Ευρώπη "βουτηγμένη στη ντροπή" σχολιάζοντας το ναυάγιο της συνόδου των υπ. Εσωτερικών των "28" στις Βρυξέλλες.

"Αυτό που ζήσαμε (προχθές) βράδυ είναι μια ακόμη μεγαλύτερη απειλή απ' ό,τι η ελληνική κρίση. Αν δεν συμφωνήσουμε, τότε οι προβλέψεις των ευρωπαϊκών προϋπολογισμών μεσοπρόθεσμα δεν θα είναι παρά αέρας", είπε ο Γκάμπριελ.

"Η Γερμανία δεν προτίθεται να είναι, για να το πούμε έτσι απλά, αυτός που πληρώνει στην Ευρώπη (...) Όλοι συμμετέχουν όταν είναι να πάρουν χρήματα, αλλά κανείς όταν είναι να αναλάβει ευθύνες. Αν αυτό συνεχιστεί, θα σημάνει το τέλος των ισχυόντων όρων χρηματοδότησης", προειδοποίησε ο Γκάμπριελ.

Ο αντικαγκελάριος είχε δηλώσει προχτές πως η Γερμανία, που επανέφερε την Κυριακή τους ελέγχους στα σύνορά της με την Αυστρία, αναμένεται να υποδεχθεί εφέτος ένα εκατομμύριο πρόσφυγες, πολύ περισσότερους από τους 800.000 που προέβλεπαν οι μέχρι τώρα επίσημοι υπολογισμοί.

Λίγο νωρίτερα, ο συνάδελφός του των Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, είχε αφήσει να εννοηθεί πως θα μπορούσαν να μειωθούν οι πόροι των διαρθρωτικών ταμείων που λαμβάνουν από την Ε.Ε. οι χώρες - μέλη που αντιτίθενται στην υποχρεωτική κατανομή των προσφύγων.

 

Δείτε όλα τα σχόλια