Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ουγγαρία: Στρατό κατά των προσφύγων στέλνει η Ουγγαρία

Ούτε η διεθνής κατακραυγή για τη σκληρότητα που επιδεικνύει απέναντι στους πρόσφυγες ούτε οι συστάσεις του ΟΗΕ φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία, που τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ακόμη και τον στρατό για να αναχαιτίσει αυτό που οι πιο ακραίες εκφράσεις της...

Ούτε η διεθνής κατακραυγή για τη σκληρότητα που επιδεικνύει απέναντι στους πρόσφυγες ούτε οι συστάσεις του ΟΗΕ φαίνεται να πτοούν την κυβέρνηση Ορμπάν στην Ουγγαρία, που τώρα εξετάζει το ενδεχόμενο να στείλει ακόμη και τον στρατό για να αναχαιτίσει αυτό που οι πιο ακραίες εκφράσεις της χαρακτηρίζουν ως "εισβολή".

Ο Γκέρκελι Γκούκιας, βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, δήλωσε χθες ότι το ουγγρικό κοινοβούλιο πρόκειται σύντομα να περάσει νόμο για συνδρομή του στρατού στην προσπάθεια να μην μπαίνουν στη χώρα πρόσφυγες. Απέρριψε μάλιστα τις προτάσεις του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημειώνοντας ότι η συζήτηση για τις ποσοστώσεις "δεν έχει νόημα εφόσον δεν γίνεται προσπάθεια να σταματήσει η μαζική ροή προς την Ευρώπη".

Ο ίδιος προανήγγειλε επίσης το κλείσιμο των συνοριακών περασμάτων από τη Σερβία προς τη χώρα. "Θα παραμένουν ανοικτά προς τη Σερβία" εξήγησε, θέλοντας με τον τρόπο αυτό να τονίσει ότι οι πρόσφυγες των οποίων απορρίπτονται οι αιτήσεις για άσυλο θα επαναπροωθούνται στη Σερβία.

Οι αρχές της χώρας έκλεισαν χθες τον αυτοκινητόδρομο M5, αφού ομάδες προσφύγων έσπασαν την κορδέλα που είχε τοποθετήσει η αστυνομία στην πόλη Ρόζσκε, κοντά στα σύνορα με τη Σερβία, και προσπάθησαν να φτάσουν στον αυτοκινητόδρομο πεζή. Η επαρχία Ρόζσκε, ένα από τα βασικά σημεία εισόδου στην Ουγγαρία μεταναστών από τη Μέση Ανατολή, κατέγραψε την Τρίτη 2.529 αφίξεις, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα από την ουγγρική αστυνομία.

 

Τρικλοποδιές και από τους εικονολήπτες

Αλγεινή εντύπωση προκαλεί την ίδια στιγμή η εικόνα, που από χθες κάνει τον γύρο των ευρωπαϊκών ΜΜΕ, εικονολήπτριας ουγγρικού τηλεοπτικού καναλιού να ρίχνει στο έδαφος πρόσφυγα που κρατά στην αγκαλιά το παιδί του και προσπαθεί να περάσει τα σύνορα μεταξύ Ουγγαρίας και Σερβίας στο Ρόζσκε.

Στο βίντεο, που έχει μεταδοθεί ευρέως στο Διαδίκτυο, εμφανίζεται η Πέτρα Λάζο να βάζει τρικλοποδιά στον άνδρα, ενώ σε άλλο περιστατικό φαίνεται να κλωτσά δύο άλλα παιδιά όταν αυτά παραβίασαν τις κορδέλες που είχαν τοποθετηθεί από την αστυνομία.

Η εικονολήπτρια εργαζόταν για το τηλεοπτικό δίκτυο N1TV, που πρόσκειται στο ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ. Αμέσως το κανάλι ανακοίνωσε την απόλυσή της. Ο διευθυντής σύνταξης του N1TV Ζάμπολτς Κίσμπερκ έγραψε στη σελίδα στο Facebook του σταθμού: "Μια συνάδελφος στο N1TV συμπεριφέρθηκε απαράδεκτα σήμερα στο σημείο συγκέντρωσης στο Ρόζσκε".

 

Διακόπτονται τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Γερμανίας και Δανίας

Τα σιδηροδρομικά δρομολόγια μεταξύ Δανίας και Γερμανίας διακόπηκαν χθες, ενώ και ένας μεγάλος αυτοκινητόδρομος που συνδέει τις δύο χώρες έκλεισε καθώς τον διέσχιζαν περίπου 300 πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά, ανακοίνωσαν οι αρχές.

Η σιδηροδρομική εταιρεία DSB ανακοίνωσε ότι σταμάτησε τα δρομολόγιά της, κατ' εντολή της αστυνομίας, μετά την άρνηση ορισμένων προσφύγων να κατέβουν από τα τρένα. "Η αστυνομία μάς ζήτησε να το κάνουμε" είπε εκπρόσωπος της εταιρείας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Πολλοί πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν από τη Γερμανία στη Σουηδία, διασχίζοντας τη Δανία. Πολλοί από αυτούς αρνούνται να καταγραφούν στη Δανία, η κεντροδεξιά κυβέρνηση της οποίας έχει περικόψει τα επιδόματα και τα προνόμια που χορηγούνταν μέχρι πρόσφατα στους πρόσφυγες.

Σχεδόν 200 πρόσφυγες που επέβαιναν σε τρία τρένα που προέρχονταν από τη Γερμανία αρνήθηκαν να κατέβουν από τα βαγόνια στην πόλη Ρόντμπι, φοβούμενοι ότι αν τους κατέγραφε η αστυνομία, θα αναγκάζονταν να ζητήσουν άσυλο στη Δανία και όχι στη Σουηδία, όπως επιθυμούν.

Πρόσφατα η κυβέρνηση της Δανίας έβαλε διαφημίσεις σε τέσσερις εφημερίδες του Λιβάνου, προειδοποιώντας τους επίδοξους πρόσφυγες ότι έχει λάβει μέτρα που περικόπτουν τα επιδόματα των αιτούντων άσυλο στη χώρα.

Δείτε όλα τα σχόλια