Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Περισσότεροι από 2000 μετανάστες πέρασαν χθες από τη Σερβία στην Ουγγαρία

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Περισσότερα χρήμματα ζητάει η Ουγγαρία από την Κομισιόν, για να αντιμετωπίσει το προσφυγικό πρόβλημα

Η Ουγγαρία θέλει περισσότερα χρήματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να αντιμετωπίσει τη χειρότερη προσφυγική κρίση μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, φέρεται να δήλωσε σήμερα ο αρχηγός του επιτελείου του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν. Είπε ότι αυτό που γίνεται τώρα γίνεται με ταπεινωτικό τρόπο.

Η Ουγγαρία είναι μέλος της ζώνης Σένγκεν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γειτνίασή της με τη Σερβία και την Ουκρανία, που δεν είναι μέλη της ΕΕ, την καθιστούν ελκυστική για τους μετανάστες. Κατέγραψε περισσότερες από 100.000 αφίξεις μεταναστών μέχρι τώρα φέτος σε σύγκριση με 43.000 ολόκληρο το 2014.

Μόνο χθες, η αστυνομία κατέγραψε 2.093 μετανάστες, που είναι ο υψηλότερος αριθμός μέχρι τώρα φέτος. Η Ουγγαρία κατασκευάζει ένα τείχος στα νότια σύνορά της με τη Σερβία προκειμένου να απωθήσει το αυξανόμενο κύμα μεταναστών.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει δεσμευθεί για τη χορήγηση σχεδόν οκτώ εκατομμυρίων ευρώ σε βοήθεια και διάφορα άλλα μέτρα για την Ουγγαρία. Ωστόσο, ο Γιάνος Λαζάρ, ο αρχηγός του επιτελείου του Όρμπαν, δήλωσε στην καθημερινή εφημερίδα Magyar Hirlap πως χρειάζονται περισσότερα.

"Η Ευρωπαϊκή Ένωση διανέμει τα χρήματα για την προστασία των συνόρων με ταπεινωτικό τρόπο. Τα παλιά κράτη-μέλη έχουν υφαρπάξει τα χρήματα από τα νέα μέλη", φέρεται να δήλωσε σε μια συνέντευξη ο Λαζάρ.

"Αν δεν κάνουμε σημαντικά βήματα, θα γίνουμε σωσίβια λέμβος που βυθίζεται υπό το βάρος εκείνων που αρπάζονται απ΄αυτήν", είπε ο Λαζάρ αναφερόμενος προφανώς στους θανάτους εκατοντάδων μεταναστών στην προσπάθειά τους να φθάσουν στην Ευρώπη επιβαίνοντας σε υπερφορτωμένα σκάφη που διασχίζουν τη Μεσόγειο.

Να σημειωθεί ότι οι πρόσφυγες που καταφθάνουν τώρα στην Ουγγαρία, είναι οι ίδιοι που είχαν εμποδιστεί την περασμένη εβδομάδα, από την αστυνομία της ΠΓΔΜ, να διέλθουν την ουδέτερη ζώνη Ειδομένης – Γευγελής. Μετά τη γενική κατακραυγή από διεθνείς οργανισμούς και υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων, οι αρχές της ΠΓΔΜ "χαλάρωσαν" τις τελευταίες ημέρες τα μέτρα και οι πρόσφυγες εισέρχονται πλέον στη Γευγελή, απ' όπου αναχωρούν με τρένα και λεωφορεία προς τη Σερβία.

Η μαζική αυτή μετάβαση προσφύγων και μεταναστών στην Ουγγαρία σημειώνεται μόλις μερικές πριν από την ολοκλήρωση της κατασκευής ενός φράχτη από τις ουγγρικές αρχές, με σκοπό να εμποδιστούν οι μετανάστες να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος.

www.avgi.gr με στοιχεία από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια