Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αν χρειαστεί, θα συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη και θα πάμε σε εθνικό νόμισμα

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας δίνει το στίγμα του νέου σχηματισμού για "εναλλακτικό σχέδιο", τονίζει πως "αν απαιτηθεί να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε στο εθνικό νόμισμα...

Κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι οδηγεί στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Λαϊκής Ενότητας δίνει το στίγμα του νέου σχηματισμού για "εναλλακτικό σχέδιο", τονίζει πως "αν απαιτηθεί να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε στο εθνικό νόμισμα, δεν θα διστάσουμε" και αναγνωρίζει πως δεν αποκλείει από τη συνεργασία για τη δημιουργία μετώπου "κανένα πρόσωπο και καμία πολιτική δύναμη που κινούνται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο".

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΦΟΙΒΟ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟ

 

* Με την ανακοίνωση της Κ.Ο. της Λαϊκής Ενότητας επισημοποιείται το σχίσμα στον ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μονόδρομος για την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς; Δεν φοβάστε ότι ο κόσμος της Αριστεράς θα σας χρεώσει τη διάσπαση;

Η κυβέρνηση δεν έπεσε λόγω των αντιδράσεων στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ κατά της υπογραφής και ψήφισης των Μνημονίων. Η κυβέρνηση παραιτήθηκε με δική της πρωτοβουλία, προωθώντας εκλογές - εξπρές, ερήμην των συλλογικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, των χιλιάδων μελών και στελεχών του. Οι εκλογές - εξπρές γίνονται αυγουστιάτικα όχι μόνο για να εγκαταλειφθούν οι αντιμνημονιακές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και για να ζητηθεί από τον λαό να εγκρίνει το τρίτο Μνημόνιο βάζοντας ουσιαστικά ο ίδιος νέα θηλιά στον λαιμό του.

Η κυβέρνηση, με την απόφασή της να υπογράψει και να ψηφίσει το τρίτο Μνημόνιο, ουσιαστικά ακύρωσε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ και τις προγραμματικές δηλώσεις της, λόγω του νεοφιλελεύθερου περιεχομένου του και της ταπεινωτικής εποπτείας που της επιβλήθηκε. Η ίδια, με τις αποφάσεις της, παρακάμπτοντας τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί όχι στη διάσπαση, αλλά στην κοινωνική απαξίωση και, ουσιαστικά, στη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα της Λαϊκής Ενότητας, πιστή στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ και παραμένοντας συνεπής στο "Όχι" του λαού και της νεολαίας, σηκώνει σήμερα ψηλά τη σημαία του αγώνα για την ακύρωση των δύο προηγούμενων αλλά και του νέου Μνημονίου, για την ανάπτυξη και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

 

* Ποιο θα είναι το πολιτικό στίγμα της Λαϊκής Ενότητας;

Θέλουμε πρώτα απ' όλα να εκφράσουμε πολιτικά το "Όχι" του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και κυρίως της νεολαίας, που για πρώτη φορά μπήκε τόσο δυναμικά, μαζικά και αγωνιστικά στο πολιτικό προσκήνιο.

Μπορεί η κυβέρνηση να μετέτρεψε αυτό το "Όχι" του λαού και της νεολαίας σε "Ναι", αλλά ο ίδιος ο λαός δεν έκανε το ίδιο. Κρατάει το "Όχι" του ζωντανό και δεν μπορεί κανείς να το σβήσει από τη μνήμη του ως μια πράξη υπεράσπισης της αξιοπρέπειάς του, της δημοκρατίας και της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας. Σε αυτό το περήφανο "Όχι" μένουμε πιστοί θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί μια από τις λαμπρότερες στιγμές στην Ιστορία της χώρας μας, ότι δεν ηττήθηκε και ότι στο τέλος θα νικήσει.

Προτείνουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο απέναντι στα Μνημόνια και τη λιτότητα, που θα περιλαμβάνει την κατάργησή τους, την αμφισβήτηση και διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του δημοσίου χρέους, την εθνικοποίηση των τραπεζών, τη φορολόγηση των υψηλών κερδών και του μεγάλου πλούτου, τον έλεγχο των συστημικών ΜΜΕ, τη μη ιδιωτικοποίηση αλλά αξιοποίηση ως μοχλών ανάπτυξης των δημόσιων επιχειρήσεων και υποδομών της χώρας, τον ενεργειακό πλουραλισμό, τις πολυμερείς οικονομικές συμφωνίες εντός και εκτός της Ε.Ε., τη χρηματοδότηση αναπτυξιακού σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και την αποκατάσταση των λεηλατημένων από τα Μνημόνια εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων.

Εάν για να προωθήσουμε το πρόγραμμά μας απαιτηθεί να συγκρουστούμε με την Ευρωζώνη και να επανέλθουμε στο εθνικό νόμισμα, δεν θα διστάσουμε να το κάνουμε, με βασικό μας κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων του λαού, της νεολαίας και της χώρας.

Με την προώθηση αυτού του συνολικού εναλλακτικού σχεδίου οι δυσκολίες που θα υπάρξουν θα διαρκέσουν για ένα ολιγόμηνο χρονικό διάστημα. Υπάρχουν, όμως, πολλές μελέτες που επιβεβαιώνουν ότι μετά θα υπάρξουν ενίσχυση των εξαγωγών, μείωση εισαγωγών, αύξηση της παραγωγής του πρωτογενούς τομέα, εκτίναξη του τουρισμού, καθώς και εξασφάλιση της αναγκαίας ρευστότητας στην οικονομία, για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν μεγάλες δημόσιες και κοινωνικές επενδύσεις, που θα προωθούν την ανάπτυξη, με αύξηση των θέσεων εργασίας και αναδιανομή εισοδημάτων και δικαιωμάτων προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων.

Η επαναφορά σε εθνικό νόμισμα δεν είναι για εμάς αυτοσκοπός, αλλά εργαλείο, που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την προώθηση της συνολικής εναλλακτικής λύσης μας.

 

* Θεωρείτε ότι οι μέχρι πρότινος σύντροφοί σας παραδόθηκαν στους δανειστές και ενσωματώθηκαν στο εγχώριο "σύστημα";

Το βασικό λάθος της κυβέρνησης, και μάλιστα στρατηγικού χαρακτήρα, ήταν ότι δεν φρόντισε έγκαιρα να επεξεργαστεί και να έχει προετοιμάσει τον λαό να αποδεχθεί και να στηρίξει μια εναλλακτική λύση, η οποία, όταν φτάσαμε στους αμείλικτους εκβιασμούς των δανειστών, θα της έδινε δυνατότητα διαφυγής και θετικής διεξόδου.

Θεωρώ ότι αυτό που έφτασε στα όριά του και ηττήθηκε κατά κράτος ήταν η απροθυμία της κυβέρνησης να αμφισβητήσει την Ευρωζώνη και το ευρώ. Αποδείχθηκε ότι Ευρωζώνη και Μνημόνια για την Ελλάδα και τις χώρες του φτωχού ευρωπαϊκού Νότου πάνε μαζί «ως πακέτο».

Δεν μπορώ να αποδεχθώ το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση «δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς». Εάν αποδεχθούμε αυτόν τον ισχυρισμό, ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στα Μνημόνια και τη λιτότητα, τότε θα αναιρούσαμε τους λόγους ύπαρξης της Αριστεράς και των κοινωνικών αγώνων και θα αφαιρούσαμε κάθε διαπραγματευτική δύναμη των ελληνικών κυβερνήσεων έναντι των δανειστών.

Το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση δεν είχε λαϊκή εντολή για έξοδο της χώρας από την Ευρωζώνη δεν μπορεί να δικαιολογήσει πολιτικά την υπογραφή του τρίτου Μνημονίου, γιατί αυτή δεν είχε σε καμία περίπτωση λαϊκή εντολή να συνεχίσει τα Μνημόνια, αλλά να τα καταργήσει.

 

* Θα υπάρξει εκλογική συνεργασία με τον Αλ. Αλαβάνο και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ; Η Λαϊκή Ενότητα έχει επαφή με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και την ΚΟΕ; Έχετε σκεφθεί να απευθυνθείτε στον Μανώλη Γλέζο;

Έχουμε ανοίξει έναν μεγάλο κύκλο συζήτησης με όλες τις αριστερές, αντιμνημονιακές και προοδευτικές δυνάμεις, με στόχο τη συγκρότηση ενός μεγάλου δημοκρατικού, αντιμνημονιακού, προοδευτικού και πατριωτικού πολιτικού μετώπου, που θα συμμετάσχει με αποφασιστικότητα στις εκλογές για να επιβάλει την ακύρωση των Μνημονίων.

Από αυτόν τον διάλογο δεν αποκλείουμε κανένα πρόσωπο και καμία πολιτική δύναμη που κινούνται σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο. Στόχος μας είναι μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη. Μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές, με ορίζοντα και κατεύθυνση τον σοσιαλισμό.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις