Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Να απομονωθεί η φασίζουσα αντίληψη που εκπέμπει το πρωτοσέλιδο της "Kontra News"

Όσο και αν η ακραία σεξιστική επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν αποτελεί πρωτοτυπία για πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το πρωτοσέλιδο της “Kontra News” στις 13.8.2015 ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις πολιτικές θέσεις...

Όσο και αν η ακραία σεξιστική επίθεση σε βάρος της Ζωής Κωνσταντοπούλου δεν αποτελεί πρωτοτυπία για πληθώρα έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, το πρωτοσέλιδο της "Kontra News" στις 13.8.2015 ξεπερνά κάθε προηγούμενο. Άσχετα με το αν συμφωνούμε ή διαφωνούμε με τις πολιτικές θέσεις της προέδρου της ελληνικής Βουλής και με τον τρόπο που ασκεί τον θεσμικό της ρόλο, η ψυχιατρικοποίηση της όποιας πολιτικής άποψης και πρακτικής, την οποία αντιμετωπίζουν κατά κανόνα οι γυναίκες στον παραδοσιακά πατριαρχικό χώρο της πολιτικής (όπως συμβαίνει συνεχώς τον τελευταίο καιρό άλλωστε και με άλλες γυναίκες μέλη της κυβέρνησης και της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ), αντί της πολιτικής κριτικής, έστω σκληρής, ευτελίζει τον δημόσιο βίο. Παράλληλα, στέλνει στις υπόλοιπες γυναίκες το μήνυμα πως η πολιτική δεν είναι γι' αυτές, τις ψυχικά, διανοητικά και -εμμέσως πλην σαφώς- ηθικά αδύναμες. Η θέση τους είναι στον οικιακό χώρο, υπό την εποπτεία και τον έλεγχο του ηθικά, διανοητικά και ψυχικά ισχυρού άντρα του περιβάλλοντός τους (πατέρα, συζύγου, αδελφού κ.λπ.).

Το ανωτέρω αναχρονιστικό και φασίζον πρωτοσέλιδο μας γυρίζει δεκάδες χρόνια πίσω, σε καιρούς και συνθήκες που οι γυναίκες και τα κινήματά τους έδωσαν σκληρούς αγώνες για να αλλάξουν και στην Ελλάδα. Έτσι, η επίκληση της παρέμβασης του συζύγου, ως υπέρτατου εξουσιαστή και ελεγκτή κάθε γυναίκας, όποια θέση κι αν κατέχει αυτή στην κοινωνική ιεραρχία, αναπαράγει και προβάλλει ένα άθλιο στερεότυπο γυναικείας υποταγής και ανδρικής κυριαρχίας, εξαιρετικά επικίνδυνο μάλιστα για τη νέα γενιά, για την οποία προσδοκούμε να ζήσει σε ένα μέλλον ισότητας μεταξύ των φύλων. Πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό γεγονός, εξαιρετικά ανησυχητικό. Τα όργανα ελέγχου της δεοντολογίας του Τύπου καλούνται να αναλάβουν τις ευθύνες τους και το αναγνωστικό κοινό να απομονώσει τέτοιου επιπέδου απόψεις.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο