Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δεν θα υπάρξουν κενά σε σχολεία και δευτεροβάθμια διαβεβαιώνει το υπουργείο Παιδείας

Και τον δάσκαλο, και το βιβλίο τους θα έχουν οι μαθητές την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Έναν μήνα ακριβώς πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, οι θέσεις εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια...

Και τον δάσκαλο, και το βιβλίο τους θα έχουν οι μαθητές την πρώτη μέρα που θα ανοίξουν τα σχολεία διαβεβαιώνει ο υπουργός Παιδείας Αριστείδης Μπαλτάς. Έναν μήνα ακριβώς πριν από την έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 11 Σεπτεμβρίου, οι θέσεις εκπαιδευτικών σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση θεωρούνται καλυμμένες, παρά τις αρχικές εκτιμήσεις για κενό 20.000 θέσεων. Το υπουργείο Παιδείας καθιστά σαφές ότι ο στόχος είναι να μην υπάρξουν ελλείψεις, τονίζοντας πως ανέκαθεν προτεραιότητα ήταν τα σχολεία και οι τελευταίες τάξεις του Λυκείου, όπου υπάρχουν μαθήματα κατεύθυνσης.

Σε χθεσινή συνέντευξή του στον ρ/σ "Παραπολιτικά FM" ο Αριστείδης Μπαλτάς υπογράμμισε ότι οι θέσεις εκπαιδευτικών Π.Ε. και Δ.Ε. καλύπτονται πλήρως από τον προϋπολογισμό και τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ. Μάλιστα, προανήγγειλε ότι αρχές Σεπτεμβρίου θα υλοποιηθούν και οι 15.000 προσλήψεις που είναι ήδη εγγεγραμμένες στον προϋπολογισμό και αφορούν Παιδεία και Υγεία. Ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι προσλήψεις αυτές δεν αποτελούν αντικείμενο διαπραγμάτευσης, σημειώνοντας ότι οι μισές θα αφορούν την εκπαίδευση.

Την ίδια ώρα, πάντως, συνεχίζουν να αντιδρούν οι διδασκαλικές ενώσεις, υπολογίζοντας τα κενά στον εκπαιδευτικό μηχανισμό σε πάνω από 21.000, δεδομένου ότι την περασμένη χρονιά προσελήφθησαν 18.000 αναπληρωτές και φέτος θα υπάρξουν 3.000 συνταξιοδοτήσεις. Ο γ.γ. της ΔΟΕ Τριαντάφυλλος Οικονόμου, μιλώντας στον "Βήμα FM" έκανε λόγο για ελλείψεις ύψους 27.000 εκπαιδευτικών, δηλώνοντας ότι χιλιάδες σχολεία δεν θα ανοίξουν το Σεπτέμβριο.

Από το ΕΣΠΑ, ως φαίνεται, καλύπτονται ως 12.000 θέσεις αναπληρωτών μεσοσταθμικά, την ώρα που οι προσλήψεις αναπληρωτών την περασμένη χρονιά ήταν 12,5.000 μόνο στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Αυτό γεννά ερωτηματικά σχετικά με το κατά πόσο είναι εφικτή η κάλυψη των αναγκών και στις δύο πρώτες εκπαιδευτικές βαθμίδες. Πάντως, κύκλοι του υπουργείου Παιδείας υπογραμμίζουν για ακόμη μία φορά ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα, αλλά και ότι δεν τίθεται θέμα παράτασης του ωραρίου εργασίας δασκάλων και καθηγητών, προκειμένου να καλυφθούν οι ελλείψεις.

 

Αντιδρούν δάσκαλοι και αντιπολίτευση για τα ολοήμερα

Ζήτημα προέκυψε και σχετικά με τη λειτουργία των ολοήμερων σχολείων, ύστερα από ρεπορτάζ που έκαναν λόγο για κατάργησή τους, ώστε τα σχετικά κονδύλια να αξιοποιηθούν στο βασικό σχολικό πρόβλημα. Αντιδράσεις υπήρξαν και από την πλευρά της αντιπολίτευσης, με την υπεύθυνη Παιδείας του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου να κάνει λόγο για "αντιεκπαιδευτική πρωτοβουλία που ακυρώνει την πιο καινοτόμο δράση στο δημοτικό σχολείο", σημειώνοντας ότι "θα οδηγηθούν στην ανεργία αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων".

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργείου Παιδείας, που σημείωσε σε νέα ανακοίνωσή του: "Τα ολοήμερα σχολεία θα εξακολουθήσουν κανονικά και απρόσκοπτα τη λειτουργία τους, καθώς το υπουργείο έχει εξασφαλίσει όλες τις αναγκαίες πιστώσεις".

Μίνα Κωστοπούλου

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο