Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ένα γιουγκοσλαβικό ξενοδοχείο στη Σάμο

Ένα τεράστιο ψηφιακό πορτρέτο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο δεσπόζει στην είσοδο της γκαλερί Art Space Pythagorion, στη Σάμο. Δεν είναι όμως πια αυτό του αρρενωπού ηγέτη που προσωποποιούσε το έθνος, αλλά ο Τίτο που στη μνήμη της Aleksandra Domanovic συνδυάζεται με τη δασκάλα των μαθητικών ...

Ένα τεράστιο ψηφιακό πορτρέτο του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο δεσπόζει στην είσοδο της γκαλερί Art Space Pythagorion, στη Σάμο. Δεν είναι όμως πια αυτό του αρρενωπού ηγέτη που προσωποποιούσε το έθνος, αλλά ο Τίτο που στη μνήμη της Aleksandra Domanovic συνδυάζεται με τη δασκάλα των μαθητικών της χρόνων, που δίδασκε κάτω από το πορτρέτο του, αποκτώντας περισσότερο θηλυκά χαρακτηριστικά.

Η προσωπική και η δημόσια ιστορία συχνά συμπλέκονται στη δουλειά της γεννημένης το 1981 στο Νόβι Σαντ καλλιτέχνιδας, που μέσα από τη γλυπτική, το βίντεο, τη φωτογραφία και εγκαταστάσεις μετατρέπει τον εαυτό της, τις προσωπικές της αναμνήσεις από μια χώρα που πια δεν υπάρχει, σε αφορμή και όχημα για την ιστορική έρευνα που καθοδηγεί την πρακτική της.

Η έκθεση Hotel Marina Lucica περιλαμβάνει πρόσφατα έργα της, μέσα από τα οποία εξετάζει την πορεία προς τη διάλυση της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Ο τίτλος της παραπέμπει σε ένα παλιό ξενοδοχείο στις ακτές της Κροατίας, όπου παραθέριζε με την οικογένειά της, λίγο πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος. Λίγο αργότερα θα μετατραπεί σε κέντρο στρατολογίας του κροατικού στρατού, αργότερα σε κέντρο προσφύγων...

Μαζί με την «πειραγμένη» προσωπογραφία του Τίτο, παρουσιάζονται τρία βίντεο που φωτίζουν διαφορετικές πλευρές της γιουγκοσλαβικής ιστορίας, καθώς και γλυπτά με στοιχεία που παραπέμπουν στο ξενοδοχείο: μια ανακατασκευασμένη εκδοχή της φωτεινής του επιγραφής, μια ηχητική εγκατάσταση για το λόμπι του, ένα υπαίθριο σκάκι, αναφορά στα μνημειώδη δημόσια γλυπτά της Γιουγκοσλαβίας κ.ά.

Την έκθεση επιμελείται η ιστορικός τέχνης Andrea Lukas, διευθύντρια του Ιδρύματος Schwarz του Μονάχου, που με πρωτοβουλία του ιδρύθηκε το Art Space Pythagorion.

Στο πλαίσιο της έκθεσης, που θα φιλοξενείται μέχρι τις 10/10 στο Πυθαγόρειο της Σάμου, αύριο στις 8.00 μ.μ. διοργανώνεται συζήτηση ανάμεσα σε διεθνείς επιμελητές πολιτιστικών οργανισμών για την αναδιάρθρωση της Ευρώπης, το μεταναστευτικό, τις διαδικασίες μετανάστευσης, καθώς και τη σημασία και τον ρόλο των τεχνών.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις