Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κώστας Σακκάς: Κινδυνεύει η ζωή του, λένε οι γιατροί

Ρεπορτάζ: Ειρήνη ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ   Ο αθώος -μέχρι αποδείξεως του εναντίου- Κώστας Σακκάς βρίσκεται στη φυλακή επί 30 μήνες χωρίς να έχει δικαστεί. Ο αναρχικός (απ' όσο γνωρίζουμε η ιδεολογία δεν αποτελεί...

Ρεπορτάζ: Ειρήνη ΛΑΖΑΡΙΔΟΥ

 

Ο αθώος -μέχρι αποδείξεως του εναντίου- Κώστας Σακκάς βρίσκεται στη φυλακή επί 30 μήνες χωρίς να έχει δικαστεί. Ο αναρχικός (απ' όσο γνωρίζουμε η ιδεολογία δεν αποτελεί αδίκημα) Σακκάς εδώ και 35 ημέρες κάνει απεργία πείνας και, σύμφωνα με τους γιατρούς του, είναι ένα βήμα πριν από τον θάνατο. Ο νεαρός, μαζί και οι χιλιάδες συμπαραστάτες στον αγώνα του, στρέφει πλέον το βλέμμα του στο Συμβούλιο Εφετών, που συνεδριάζει τις επόμενες ημέρες ώστε να κρίνει το αίτημα αποφυλάκισής του. Αν στο μεταξύ πεθάνει ο Κώστας Σακκάς, υπερασπιζόμενος μέχρι τέλους τις αξίες του, θα έχει πεθάνει αθώος!

Η ιατρική ομάδα που παρακολουθεί τον Κ. Σακκά από την πρώτη στιγμή που μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας δεν αφήνουν πλέον κανένα περιθώριο εφησυχασμού. Η Όλγα Κοσμοπούλου, παθολόγος επιμελήτρια Α' ΕΣΥ, η οποία εξέτασε τον απεργό πείνας την περασμένη Πέμπτη, ήταν κατηγορηματική:

"Η πιθανότητα εμφανίσεως μη αναστρέψιμων για τον οργανισμό βλαβών αυξάνεται εκθετικά όσο η αποχή από τη σίτιση παρατείνεται". Στη σχετική ιατρική βιβλιογραφία, ο κώδων του κινδύνου κρούεται μετά την παρέλευση της 10ης ημέρας (ο Σακκάς διανύει την 31η) και μετά από απώλεια 10% του σωματικού βάρους (ο Κ. Σακκάς έχει απολέσει άνω του 15% του σωματικού του βάρους). Είναι δε μαθηματικώς βέβαιο πως η συνέχιση της αποχής του από το φαγητό θα οδηγήσει σε βέβαιο θάνατο".

Η περίπτωση του Κώστα Σακκά είναι πρωτοφανής στα δικαστικά χρονικά. Προφυλακίστηκε τον Δεκέμβριο του 2010 με κατηγορίες για συμμετοχή σε... άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση, ενώ στη συνέχεια οι αρχές τον ενέταξαν στη Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς. Ο ίδιος αρνείται τη συμμετοχή του στην οργάνωση. Οι Πυρήνες το ίδιο.

Πριν συμπληρωθεί το 18μηνο, που είναι το ανώτατο όριο προφυλάκισης, του απαγγέλθηκαν νέες κατηγορίες με μια τεράστια δικογραφία, στην οποία το όνομά του δεν εμφανίζεται ούτε μία φορά. Αποφασίστηκε παράταση της προφυλάκισης. Και φτάσαμε αισίως στην 4η Ιουνίου 2013, ημερομηνία κατά την οποία ο κρατούμενος συμπλήρωσε 30 μήνες στη φυλακή (όριο την υπέρβαση του οποίου απαγορεύει ρητά το Σύνταγμα), χωρίς να έχει δικαστεί! Εκείνες τις ημέρες το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε νέα παράταση προφυλάκισης για άλλους έξι μήνες. Σύνολο 36 μήνες στη φυλακή, εκτίοντας προκαταβολική ποινή για αδικήματα που δεν έχουν κριθεί μέχρι στιγμής από το δικαστήριο.

Η υπόθεση του Κώστα Σακκά έχει ήδη ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας, καθώς αποτέλεσε θέμα για τη βρετανική Guardian: "Η υπόθεση Σακκά" -τονίζει η έγκριτη εφημερίδα- "εμπεριέχει τη φύση αυτής της αδικίας που κατακλύζει την καθημερινότητα στην Ελλάδα -και όχι μόνο. Ιστορίες αστυνομικής βίας, αδικίες κυβερνήσεων και εισχώρηση στις ζωές των πολιτών γίνονται γρήγορα νόρμα. Η αποξένωση ή ακόμη και η ρήξη μεταξύ κράτους και κοινωνίας αυξάνεται ταχύτατα. Ένας μήνας φαίνεται μια ζωή ολόκληρη. Για τον Σακκά έγινε ακριβώς αυτό: η αρχή και το τέλος της ζωής του".

Το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο θα συνεδριάσει για την υπόθεση Σακκά, καλείται να δώσει δείγμα γραφής. Να υπερασπιστεί τη νομιμότητα και να χαράξει την "κόκκινη γραμμή" που διαχωρίζει το δίκαιο από το άδικο, τους κανόνες δικαίου που ορίζουν την ευνομούμενη πολιτεία από την εκδικητική σκοπιμότητα.

Δεν είναι θέμα τύπων. Είναι θέμα δημοκρατίας.

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις