Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλ. Τσίπρας: Ψυχραιμία και εθελοντική συνεισφορά για να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα (Video)

ΑΜΠΕ

Κάλεσμα για ψυχραιμία και εθελοντική συνεισφορά ώστε να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα σε Λακωνία και Καρέα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση που είχε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Κάλεσμα για ψυχραιμία και εθελοντική συνεισφορά ώστε να αντιμετωπιστούν τα πύρινα μέτωπα σε Λακωνία και Καρέα απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ενημέρωση που είχε στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ο Αλ. Τσίπρας δήλωσε ότι όλες οι δυνάμεις βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπιστούν οι εστίες πυρκαγιάς ενώ ζήτησε από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η αεροπορία και ο στρατός με επιπλέον δυνάμεις στο μέτωπο του Καρέα. Επίσης ανέφερε ότι έρχονται να συνδράμουν από τη Θεσσαλονίκη δύο καναντέρ και από την Ελευσίνα δύο ελικόπτερα Σινούκ.

Παράλληλα, αναφερόμενος στα μέσα ενημέρωσης, απηύθυνε έκκληση να αντιμετωπίσουν το θέμα με ψυχραιμία ενώ ζήτησε από τον αρμόδιο αρχηγό της πυροσβεστικής υπηρεσίας διαρκής ενημέρωση κάθε δύο ώρες ώστε να γίνεται έγκυρα και έγκαιρα η ενημέρωση των πολιτών.

Επίσης ανέφερε ότι έχει υποβληθεί επίσημο αίτημα για βοήθεια στον ευρωπαϊκό μηχανισμό. Τέλος ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα γίνει ειδική σύσκεψη το απόγευμα για το θέμα των περιπόλων και της πρόληψης για εμπρησμούς

Τον Αλ. Τσίπρα συνόδευσε ο υπουργός Εσωτερικών Διοίκησης Ανασυγκρότησης Νίκος Βούτσης και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε το νωρίτερα υπουργείο Άμυνας.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα:

Μόλις ενημερώθηκα από το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος. Πριν από λίγο, επισκέφθηκα και το Κέντρο Επιχειρήσεων του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και τώρα βρίσκομαι στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Όλες οι δυνάμεις του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά και οι δυνάμεις του Στρατού και της Αεροπορίας βρίσκονται σε επιφυλακή για να αντιμετωπίσουμε σημαντικές εστίες πυρκαγιάς, μια στη Λακωνία και μια στην Αττική, στον Καρέα, αλλά και άλλες τέσσερις εστίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα, εξαιτίας των έκτακτων καιρικών συνθηκών.

Όλες οι δυνάμεις, όπως είπα, είναι σε επιφυλακή. Τώρα μόλις ζήτησα από τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να συνδράμει η Αεροπορία και ο Στρατός με επιπλέον δυνάμεις εναέριας πυρόσβεσης στο μέτωπο του Καρέα. Ήδη επιχειρούν δύο ελικόπτερα της Πυροσβεστικής και πάνω από 70 οχήματα.
Αυτή τη στιγμή, έχουν απογειωθεί από τη Θεσσαλονίκη δύo Canadair και έρχονται να συνδράμουν, καθώς και σε λίγα λεπτά, ίσως και αυτή τη στιγμή, να απογειώνονται από την Ελευσίνα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα Σινούκ τα οποία θα συνδράμουν στην κατάσβεση της φωτιάς.

Χρειάζεται από όλους ψυχραιμία. Βεβαίως χρειάζεται και η εθελοντική συνεισφορά, εκεί όπου ενδείκνυται και το επιτρέπουν οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι οποίες έχουν τον έλεγχο των επιχειρήσεων. Χρειάζεται ψυχραιμία και προσπάθεια από όλες τις πλευρές, ώστε να αντιμετωπιστούν τα μέτωπα της φωτιάς.

Επίσης, να πω ότι ενημερώθηκα για τους δύο πιλότους της Πολεμικής Αεροπορίας, στα Canadair που είναι καλά στην υγεία τους και οι δύο. Επιχείρησαν αναγκαστική προσγείωση, λόγω των καιρικών συνθηκών και ευτυχώς – επαναλαμβάνω - είναι και οι δύο καλά στην υγεία τους και μεταφέρονται για την παροχή των πρώτων βοηθειών στο κοντινότερο νοσοκομείο.

Επίσης, θέλω να απευθυνθώ και στα ΜΜΕ που τούτη την κρίσιμη στιγμή επιτελούν το λειτούργημα της ενημέρωσης και το καθήκον τους. Χρειάζεται ψυχραιμία. Και η διαρκής ενημέρωση – αποφασίσαμε, έδωσα εντολή - να γίνεται κάθε δύο ώρες από τον αρμόδιο αξιωματικό της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ώστε να γίνεται και έγκαιρα, αλλά και απολύτως έγκυρα σε ό,τι αφορά την εξέλιξη των μετώπων, τη διάθεση των δυνάμεων και την προσπάθεια που καταβάλλεται τόσο από την Πυροσβεστική και τις Ένοπλες Δυνάμεις, αλλά και από τις ομάδες των εθελοντών.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, έχει γίνει επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες για βοήθεια;

ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: Έχει γίνει επίσημο αίτημα στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό και βεβαίως, εάν χρειαστεί, θα γίνει και επίσημο αίτημα σε άλλες χώρες. Αυτό θα το δούμε στην πορεία. Τούτη την ώρα δεν έχουμε την εικόνα ότι υπάρχει άμεση ανάγκη συνδρομής.

Θέλω, όμως, να πω ότι χρειάζεται επιφυλακή και γι' αυτό σε ό,τι αφορά και την εξέλιξη των καιρικών φαινομένων το επόμενο 24ωρο, συνεπώς πέρα από την προσπάθεια που αυτή τη στιγμή καταβάλλουν οι δυνάμεις, επίγειες και εναέριες, για την κατάσβεση των μετώπων της φωτιάς, θα υπάρξει ειδική σύσκεψη με την παρουσία μου το βράδυ ή αργά το απόγευμα, προκειμένου να δούμε και το θέμα των περιπόλων για την πρόληψη. Διότι με αυτά τα καιρικά φαινόμενα υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος κίνδυνος και για ανάφλεξη φυσική, αλλά βεβαίως και για εμπρησμούς».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο