Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ρουμανία: "Κουμπάροι" και διαμερίσματα καίνε τον Βίκτορ Πόντα

Πολιτική κρίση με φόντο διαφθορά και σκάνδαλα χτυπάει την πόρτα της Ρουμανίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, ο οποίος διώκεται για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος! Με αστραπιαίες κινήσεις, οι εισαγγελείς έθεσαν χθες υπό κατάσχεση μέρος της περιουσίας...

Πολιτική κρίση με φόντο διαφθορά και σκάνδαλα χτυπάει την πόρτα της Ρουμανίας με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον πρωθυπουργό Βίκτορ Πόντα, ο οποίος διώκεται για πλαστογραφία, φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος!

Με αστραπιαίες κινήσεις, οι εισαγγελείς έθεσαν χθες υπό κατάσχεση μέρος της περιουσίας του πρωθυπουργού ώστε να καταστεί δυνατό, σε περίπτωση που χρειασθεί, να αντισταθμιστεί η ζημιά που προκάλεσε στο Δημόσιο, ανακοίνωσε σχετικά η DNA, η ρουμανική επιτροπή καταπολέμησης διαφθοράς. Ο 42χρονος Πόντα πήγε χθες το πρωί στην έδρα της DNA για να δώσει κατάθεση. Οι κατηγορίες που του προσάπτονται αφορούν την περίοδο που ασκούσε τη δικηγορία την περίοδο 2007 - 2011.

Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις των ανακριτών υποστηρίζοντας ότι περιμένει το πόρισμα της έρευνας ορκωτών λογιστών η οποία ζητήθηκε από τη δικαιοσύνη. Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός κατηγορείται για συνολικά 17 αδικήματα σε σχέση με πλαστογραφία, συνέργεια σε φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Οι εισαγγελείς τον κατηγορούν ότι δέχθηκε 55.000 ευρώ από έναν φίλο του, τον Νταν Σόβα, που ήταν τότε κι αυτός δικηγόρος και με τον οποίο είχε υπογράψει συμβόλαιο συνεργασίας. Για να δικαιολογήσει το ποσό αυτό, το οποίο έλαβε σε πολλές μηνιαίες δόσεις, ο Πόντα φέρεται ότι έκοψε 17 τιμολόγια στα οποία δήλωνε ψευδώς ότι εργάσθηκε για λογαριασμό του δικηγορικού γραφείου του Σόβα. Ο κατηγορούμενος φέρεται να χρησιμοποίησε χρήματα από την εταιρεία του φίλου του για να αγοράσει δύο πολυτελή διαμερίσματα στο Βουκουρέστι.

Ο Πόντα κατηγορείται επίσης για σύγκρουση συμφερόντων κατά την άσκηση των πρωθυπουργικών καθηκόντων του επειδή διόρισε υπουργό δύο φορές τον Νταν Σόβα, το 2012 και μετά το 2014. Ωστόσο, η DNA δεν μπόρεσε να ασκήσει διώξεις για την πτυχή αυτή του σκανδάλου, καθώς το κοινοβούλιο στο οποίο κυριαρχεί ο συνασπισμός του Πόντα αρνήθηκε να άρει την ασυλία του.

Πάντως, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (PDS) μέχρι -όπως είπε- να αποδείξει την αθωότητά του, αλλά θα συνεχίσει να ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του ως επικεφαλής της κυβέρνησης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις