Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Απαράδεκτες "καθυστερήσεις" της Κομισιόν: Δεν απαντά σε ερώτηση Παπαδημούλη για τον φόρο διαφημίσεων στα ΜΜΕ

eurokinissi.gr

Πάνω από 20 εβδομάδες έχει καθυστερήσει η Κομισιόν να απαντήσει σε γραπτή ερώτηση του Δ. Παπαδημούλη σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων στα τηλεοπτικά ΜΜΕ. Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ...

Πάνω από 20 εβδομάδες έχει καθυστερήσει η Κομισιόν να απαντήσει σε γραπτή ερώτηση του Δημήτρη Παπαδημούλη σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων στα τηλεοπτικά ΜΜΕ, όταν ο κανονισμός ορίζει απάντηση εντός 6 εβδομάδων. Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο Δημήτρης Παπαδημούλης στις 12/02/2015 κατέθεσε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων στους Τηλεοπτικούς Σταθμούς, στην οποία ζητούσε να ενημερωθεί «για ποιο λόγο δεν έχει εφαρμοστεί, από το 2010, η επιβολή του ειδικού φόρου στις διαφημίσεις, στερώντας πολλά έσοδα από τον ελληνικό προϋπολογισμό, που σύμφωνα με υπολογισμούς, μόνο για το 2014, ήταν 50-60 εκατ. ευρώ».

Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το άρθρο 130 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι γραπτές ερωτήσεις θα πρέπει να απαντώνται εντός 6 εβδομάδων, ακόμα και σήμερα, σχεδόν 20 εβδομάδες μετά την επίσημη κατάθεση της γραπτής ερώτησης, δεν έχει σταλεί καμία επίσημη απάντηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στην απάντησή της στην επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη, η Υπηρεσία Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων του Ευρωκοινοβουλίου, προσπαθεί να δικαιολογήσει την άνευ προηγουμένου καθυστέρηση της Κομισιόν ισχυριζόμενη ότι «οι προαναφερόμενες προθεσμίες των 3 ή 6 εβδομάδες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους αποδέκτες των ερωτήσεων (Κομισιόν, Συμβούλιο, ΕΚΤ), τα εν λόγω ιδρύματα δεν δεσμεύονται από αυτές», καθώς επίσης ότι «κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο βιώσαμε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των γραπτών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους βουλευτές: σχεδόν διπλάσια, όπως και στην προηγούμενη θητεία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην επεξεργασία των ερωτήσεων στην υπηρεσία μας, καθώς επίσης και καθυστερήσεις στην προετοιμασία των απαντήσεων από τα θεσμικά όργανα».

Ακολουθεί η πλήρης επιστολή του Δημήτρη Παπαδημούλη και η απάντηση της Υπηρεσίας Κοινοβουλευτικών Ερωτήσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου:

Αγαπητέ κύριε/κυρία,

Θα ήθελα να εκφράσω τη δυσαρέσκειά μου για τις καθυστερημένες απαντήσεις στις γραπτές ερωτήσεις ευρωβουλευτών. Συγκεκριμένα, η καθυστέρηση στην απάντηση της ερώτησής μου σχετικά με τον Ειδικό Φόρο Διαφημίσεων, που καταβάλλεται από τα τηλεοπτικά ΜΜΕ , είναι άνευ προηγουμένου. Η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε στις 12 Φεβρουαρίου 2015 και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, θα έπρεπε να έχει απαντηθεί το αργότερο εντός 6 εβδομάδων από την ημερομηνία κατάθεσης.

Μετά το αίτημά μου για την εξέλιξη της διαδικασίας απάντησης της συγκεκριμένης γραπτής ερώτησης με ενημερώσατε ότι βρίσκεται στο στάδιο της «οριστικοποίησης» από την πλευρά της Κομισιόν και ότι θα μου διαβιβαστεί σε μία έως δύο εβδομάδες. Θα εκτιμούσα ιδιαιτέρως μια επίσημη απάντηση εκ μέρους σας, σχετικά με τους λόγους που οδήγησαν στην προαναφερθείσα, άνω των 20 εβδομάδων, καθυστέρηση στη γραπτή απάντηση εκ μέρους της Κομισιόν για το θέμα του Φόρου Διαφημίσεων που καταβάλλεται από τους Ραδιοτηλεοπτικούς Οργανισμούς στην Ελλάδα. Οι συγκεκριμένες καθυστερήσεις θα πρέπει να αιτιολογούνται κάθε φορά επαρκώς, διαφορετικά υποβαθμίζεται η διαδικασία του δημοκρατικού κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Με εκτίμηση

Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Ευρωβουλευτής GUE/NGL, ΣΥΡΙΖΑ

Δημήτρης Παπαδημούλης.

***

Αγαπητέ κύριε Παπαδημούλη,

Σας ευχαριστώ για το e-mail σας. Καταλαβαίνω την ανησυχία σας σχετικά με την καθυστερημένη απάντηση στην κοινοβουλευτική σας ερώτηση. Οι γραπτές ερωτήσεις είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο για τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και η Υπηρεσία μας κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επικουρήσει τους βουλευτές κατά την άσκηση των δικαιωμάτων τους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ήθελα να σας δώσω κάποιες πληροφορίες για το θέμα αυτό:

1. Οι προθεσμίες των τριών ή έξι εβδομάδων δεν ξεκινούν όταν ο βουλευτής υποβάλλει την ερώτηση του/της, αλλά όταν η ερώτηση διαβιβάζεται στον παραλήπτη της (άρθρο 130.5). Επιπλέον, η προώθηση των ερωτήσεων μπορεί να καθυστερήσει λόγω των προβλημάτων παραδεκτού, προθεσμίες μετάφρασης, κ.λπ..

2. Δεδομένου ότι οι προαναφερόμενες προθεσμίες των 3 ή 6 εβδομάδες δεν έχουν συμφωνηθεί με τους αποδέκτες των ερωτήσεων (Κομισιόν, Συμβούλιο, ΕΚΤ), τα εν λόγω ιδρύματα δεν δεσμεύονται από αυτές. Παρ 'όλα αυτά, υπάρχει ένα πολύ υψηλό επίπεδο συνεργασίας μεταξύ των θεσμικών οργάνων και οι παραλήπτες των ερωτήσεων κάνουν προσπάθειες για να συμμορφωθούν με τις προθεσμίες. Για παράδειγμα, περίπου το 75% των απαντήσεων σε ερωτήσεις χωρίς προτεραιότητα στην Επιτροπή λαμβάνονται εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

3. Οι εσωτερικές διαδικασίες για την προετοιμασία των απαντήσεων είναι εξαιρετικά πολύπλοκες, όπως π.χ. οι απαντήσεις της Επιτροπής πρέπει να εγκριθούν από το Κολέγιο των Επιτρόπων, μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ των υπηρεσιών, καθώς επίσης οι απαντήσεις από το Συμβούλιο υιοθετούνται μετά από διαβούλευση με τις εθνικές αντιπροσωπείες των 28 κρατών-μελών, εντός συγκεκριμένης καταληκτικής ημερομηνία, για τυχόν προτεινόμενες τροποποιήσεις, και μετά από την οριστικοποίηση του σχεδίου απάντησης από την Ομάδα Εργασίας Γενικών Υποθέσεων και υποβολή της στην Επιτροπή των Μόνιμων Αντιπροσώπων (Coreper). Οι απαντήσεις πρέπει να μεταφράζονται στη γλώσσα (-ες) του συγγραφέα (-έων) από τις ερωτήσεις προτού σταλούν στο Κοινοβούλιο.

4. Στο τέλος κάθε εβδομάδας η Υπηρεσία μας στέλνει επιστολές στους αποδέκτες των ερωτήσεων, προσδιορίζοντας τα θέματα που θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί στο τέλος αυτής. Επιπλέον, κάθε μήνα η Υπηρεσία μας στέλνει επιστολές στα ιδρύματα αυτά, προσδιορίζοντας όλες τις ερωτήσεις για τις οποίες η προθεσμία έχει λήξει και οι οποίες δεν έχουν ακόμη απαντηθεί.

5. Κατά την τρέχουσα κοινοβουλευτική περίοδο βιώσαμε μια εκθετική αύξηση του αριθμού των γραπτών ερωτήσεων που κατατέθηκαν από τους βουλευτές: σχεδόν διπλάσια, όπως και στην προηγούμενη θητεία. Το αποτέλεσμα είναι να υπάρχει κάποια καθυστέρηση στην επεξεργασία των ερωτήσεων στην υπηρεσία μας, καθώς επίσης και καθυστερήσεις στην προετοιμασία των απαντήσεων από τα θεσμικά όργανα. Παρ 'όλα αυτά, έχουν ληφθεί μέτρα, προκειμένου να παρέχεται στους βουλευτές η καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Όσον αφορά την καθυστερημένη απάντηση στην ερώτησή σας E-2390/2015, οι υπηρεσίες της Επιτροπής μάς ενημέρωσε ότι η απάντηση είναι στο στάδιο της οριστικοποίησης.

Για περισσότερες πληροφορίες, μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας.

Best regards,

Francisco PEYRO LLOPIS

Head of Unit

European Parliament

DG PRESIDENCY

Directorate for the Plenary

Members' Activities Unit.

Δείτε όλα τα σχόλια

Όλες οι Ειδήσεις