Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κοξ: Δεν υπάρχει ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης για το δημοψήφισμα

O πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox τοποθετήθηκε επί του θέματος που προέκυψε με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland σχετικά με το δημοψήφισμα...

O πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης Tiny Kox τοποθετήθηκε επί του θέματος που προέκυψε με τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Thorbjorn Jagland σχετικά με το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου, επισημαίνοντας ότι μολονότι δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση στην επίσημη ιστοσελίδα του Συμβουλίου, κυκλοφορούν στον Τύπο αναφορές περί αμφισβήτησης του κατά πόσο αυτό ανταποκρίνεται στα διεθνή πρότυπα, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.

Ο κ. Kox τονίζει ότι πρόκειται για την άποψη του κ. Jagland και όχι του Συμβουλίου της Ευρώπης και ότι το Συμβούλιο τηρεί την αρχή ότι δεν αναμειγνύεται στις εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες των κρατών - μελών του. Επίσης, υπογραμμίζει ότι δεν θεωρεί πως αυτή ήταν η πρόθεση του γενικού γραμματέα και ότι η απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος ελήφθη σύμφωνα με τους κανόνες που ορίζονται στο ελληνικό Σύνταγμα σχετικά με δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα, υπερψηφίστηκε στη Βουλή των Ελλήνων και επικυρώθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας. Σχετικά με την περιπλοκότητα ή μη του ερωτήματος, ο κ. Kox επισημαίνει ότι το 2005 οι Ολλανδοί ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφασίσουν για το σχέδιο Ευρωπαϊκού Συντάγματος, χωρίς κανείς να θεωρήσει ότι η επιλογή τους πάνω σε ένα τόσο περίπλοκο και μακροσκελές κείμενο ήταν αντικανονική.

Κατόπιν τούτου, ο πρόεδρος της Ομάδας της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης ζητάει από τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης να διευκρινίσει εάν πρόκειται για προσωπική του δήλωση ή για επίσημη τοποθέτηση εκ μέρους και για λογαριασμό του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Δείτε όλα τα σχόλια