Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αβραμόπουλος: Η Κομισιόν στο πλευρό της Ουγγαρίας για το προσφυγικό πρόβλημα

"Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουγγαρία και θα σταθεί στο πλευρό της για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι μεταναστευτικές προκλήσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης" τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Ουγγαρία.

"Η Επιτροπή θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουγγαρία και θα σταθεί στο πλευρό της για να αντιμετωπιστούν από κοινού οι μεταναστευτικές προκλήσεις, σε πνεύμα αλληλεγγύης" τόνισε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, από την Ουγγαρία, όπου πραγματοποίησε χθες επίσημη επίσκεψη.

Ο κ. Αβραμόπουλος συζήτησε με τους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών της Ουγγαρίας Σάντορ Πίντερ και Πέτερ Σιγιάρτο αντίστοιχα, τον αυξημένο αριθμό μεταναστών που εισέρχονται τους τελευταίους μήνες στη χώρα από τα Δυτικά Βαλκάνια και τρόπους αντιμετώπισής του.

"Με τους υπουργούς είχα εποικοδομητικές συζητήσεις σχετικά με τις αυξημένες μεταναστευτικές ροές που αντιμετωπίζει η Ουγγαρία. Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση από κοινού" τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος, επισημαίνοντας πως "ενώ τους τελευταίους μήνες οι περισσότεροι μετανάστες προέρχονταν από το Κοσσυφοπέδιο, τώρα παρατηρούμε ότι πολλοί προέρχονται από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ".

Αφού επεσήμανε πως "οι άνθρωποι που έχουν δικαίωμα να ζητήσουν άσυλο, θα πρέπει να τους παρέχεται αυτή η δυνατότητα", αλλά "εκείνοι που κάνουν κατάχρηση του συστήματος ασύλου ή εισέρχονται παράνομα χωρίς δικαίωμα διαμονής, θα πρέπει να επιστρέφουν", ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε πως "οι μεταναστευτικές διαδρομές αλλάζουν συνεχώς, καθώς οι λαθρέμποροι προσαρμόζονται γρήγορα στα νέα δεδομένα" και "η πρόκληση αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο εάν συνεργαστούμε". Τόνισε δε πως η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά με τις ουγγρικές αρχές τους επόμενους μήνες, για τη διοργάνωση συνόδου με θέμα τις μεταναστευτικές ροές από τα Δυτικά Βαλκάνια.

Σε ό,τι αφορά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έκτακτη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ελλάδα και την Ιταλία, ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ τόνισε: "Χαίρομαι που το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα το στόχο αυτό. Αυτό δείχνει ότι η αλληλεγγύη δεν είναι απλά ένα σύνθημα και ότι η Ευρώπη θα στηρίζει πάντα τα κράτη μέλη που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή".

ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια