Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Το ΟΧΙ καταλύτης για νέα συμφωνία

Θρυαλλίδα για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης αποδεικνύεται η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα, σε συνδυασμό με την τυπική λήξη του δεύτερου προγράμματος. Διετή δανειακή συμφωνία ζήτησε, χθες, επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση από τον ESM, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση των χρεών προς τον EFSF...

Θρυαλλίδα για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης και πιθανώς προσέγγιση Ελλάδας και δανειστών για τη σύναψη μιας νέας συμφωνίας, που θα αντιμετωπίσει συνολικά και οριστικά το ελληνικό ζήτημα, αποδεικνύεται η απόφαση της κυβέρνησης για δημοψήφισμα σε συνδυασμό και με την τυπική λήξη του δεύτερου προγράμματος πριν από λίγες ώρες (μεσάνυχτα).

Την έναρξη του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων σήμανε η πρωτοβουλία του Αλ. Τσίπρα και της κυβέρνησης, μετά το σχετικό "μήνυμα" του Ζ.Κλ. Γιούνκερ, να αποστείλουν στον Γ. Ντάισελμπλουμ προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους και η εκ μέρους του τελευταίου άμεση σύγκληση του Eurogroup με τηλεδιάσκεψη. Εκεί οι 19 ΥΠΟΙΚ αποφάσισαν να συνέλθουν εκ νέου σήμερα για να εξετάσουν από κοινού τις προτάσεις για το χρέος και τις προτάσεις για τις μεταρρυθμίσεις (πρόγραμμα) που θα υποβάλει σήμερα η κυβέρνηση.

Την αναστολή του δημοψηφίσματος για να συζητήσει από τώρα τις ελληνικές προτάσεις ζήτησε η Γερμανία, με τον Σόιμπλε πάντως να διευκρινίζει ότι η Ελλάδα δεν βγαίνει από το ευρώ ούτε με την επικράτηση του Όχι.

Το επίσημο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης

Διετή δανειακή συμφωνία ζήτησε, χθες, επισήμως, η ελληνική κυβέρνηση από τον ESM, με ταυτόχρονη αναδιάρθρωση των χρεών προς τον EFSF, αλλά και μικρή παράταση του υπάρχοντος προγράμματος. Η νέα πρόταση, χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ, καταγράφει ανάγκες ύψους 29 δισεκατομμυρίων από λήξη χρεών την τριετία 2015 -17.

Η σχετική επιστολή, που υπογράφεται από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, έχει ως βασικό παραλήπτη τον πρόεδρο του Eurogroup και επικεφαλής του Συμβουλίου Διοικητών του ESM Γερούν Ντάισελμπλουμ, ενώ κοινοποιείται και προς τους Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Πιέρ Μοσκοβισί και Κλάους Ρέγκλινγκ.

Σε σχετικό πίνακα που επισυνάπτεται, τα χρέη που λήγουν το 2015 ανέρχονται σε 12,3 δισ., του 2016 σε 7,1 δισ., και του 2017 σε 9,6 δισ.

«Εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας -γράφει στην επιστολή του ο πρωθυπουργός- σας παρουσιάζω μια πρόταση για στήριξη με βάσει τα άρθρα 12 και 16 του κανονισμού του ESM.

Όπως γνωρίζετε, η Δημοκρατία αντιμετώπισε ισχυρές πιέσεις στο β' εξάμηνο του 2015 και (θα αντιμετωπίσει) για το σύνολο του 2016, με δεδομένο ότι:

* Δεν υπήρξαν εκταμιεύσεις κεφαλαίων από το δεύτερο πρόγραμμα στήριξης από τον Ιούλιο του 2014.

* Η Δημοκρατία δεν έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση από τις αγορές, όπως υποδεικνύεται στο Άρθρο 1 της 'Οδηγίας προς δανεισμό' του ESM.

* Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται στις 30 Ιουνίου 2015 και το αίτημά μας για παράταση του προγράμματος δεν έγινε δεκτή.

* Ο ELA δεν αυξήθηκε από την ΕΚΤ και ως εκ τούτου η επιβολή capital controls ήταν επιβεβλημένη προκειμένου να διατηρηθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα στην Ευρωζώνης».

Τα ελληνικά αιτήματα

«Με δεδομένα τα παραπάνω -υπογραμμίζεται στην πρωθυπουργική επιστολή- και και με δεδομένο ότι σήμερα, 30 Ιουνίου 2015, είναι το deadline βάσει του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου 2015, η Ελλάδα ζητάει οικονομική στήριξη από τον ESM υπό τη μορφή διετούς δανειακής συμφωνίας, και βάσει των συνθηκών που ισχύουν σύμφωνα με το Άρθρο 13 του ESM και των όρων στο Άρθρο 2. Το δάνειο θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την αποπληρωμή του χρέους της Ελλάδας είτε προς το εξωτερικό είτε προς το εσωτερικό», διαβεβαιώνει η κυβέρνηση.

Και προστίθεται: «Σε σύνδεση με το δάνειο, η Ελλάδα ζητάει την αναδιάρθρωση των χρεών της στον EFSF βάσει των προτάσεων που έγιναν από την Κομισιόν και προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το ελληνικό χρέος θα καταστεί βιώσιμο σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Έως το πέρας του δανείου ή νωρίτερα, η Ελλάδα έχει στόχο να κερδίσει εκ νέου την πρόσβαση προς τις διεθνείς αγορές, ούτως ώστε να καλύψει τις μελλοντικές χρηματοδοτικές της ανάγκες.

Έως ότου αυτό το δάνειο συμφωνηθεί η Ελλάδα ζητάει από το Eurogroup την παράταση για μικρό διάστημα του υπάρχοντος προγράμματος, ούτως ώστε να μην υπάρξει τεχνική χρεοκοπία της χώρας».

Όμως, η κυβέρνηση παραθέτει την κοινωνική διάσταση του προβλήματος, στον επίλογο της επιστολής Τσίπρα, καθώς «η Ελλάδα δεσμεύεται πλήρως να εξυπηρετήσει το εξωτερικό της χρέος με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας, η ανάπτυξή της αλλά και η κοινωνική συνοχή».

Πρόταση νέου διετούς προγράμματος για 29,14 δισ. με πρόβλεψη για χρέος και επενδύσεις

Η ελληνική πλευρά θεωρεί ως εκ των ων ουκ άνευ απαιτούμενα το αναπτυξιακό σκέλος (επενδύσεις) την αναδιάρθρωση χρέους, τη διασφάλιση μισθών και συντάξεων από περικοπές και την προστασία των εργαζομένων από απολύσεις.

Η ελληνική πρόταση έχει δύο μέρη:

* Το πρώτο συνίσταται σε διετή συμφωνία με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για πλήρη κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών με δάνειο 29.145 εκατ. ευρώ έως το 2017 για κάλυψη χρεών προς το εξωτερικό ή και το εσωτερικό και ταυτόχρονη αναδιάρθρωση χρέους.

* Το δεύτερο αποτελείται από κείμενο έξι κρίσιμων σημείων προς συζήτηση, το οποίο απέστειλε η κυβέρνηση αργά το βράδυ, τα οποία είναι:

1. ΦΠΑ. Στο σημείο αυτό οι δύο πλευρές έχουν συγκλίνει σύμφωνα με πληροφορίες, με υπαγωγή εν τέλει των ξενοδοχείων σε συντελεστή 13% αντί 23%.

2. Εργασιακά.

3. Ασφαλιστικά. Πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνεται αποδεκτή η διασφάλιση του ΕΚΑΣ.

4. Αποκρατικοποιήσεις. Εμπλεκόμενες πλευρές στον διάλογο τόνισαν ότι δεν υπάρχει εμπλοκή στο εν λόγω κεφάλαια.

5. Δημοσιονομικά και χρηματοδοτικά. Η πρόταση που εστάλη προς συζήτηση από τους 19 υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ εφέτος και 2% του ΑΕΠ το 2016.

6. Χρέος.

 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ποιον κοροϊδεύουν;

Η Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. σύρθηκαν εχθές στην υπερψήφιση της τροπολογίας που ανοίγει τον δρόμο για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Το έκαναν επειδή ήξεραν ότι, αν καταψήφιζαν, θα είχαν...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο