Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Σφραγίζει τα σύνορά της η Ουγγαρία

Απόλυτα συνεπής με τη σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή και ρητορική της, η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανέστειλε χθες μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, υποστηρίζοντας πως έχει "ξεπεράσει" τις δυνατότητες φιλοξενίας τους....

Απόλυτα συνεπής με τη σκληρή αντιμεταναστευτική γραμμή και ρητορική της, η δεξιά εθνικιστική κυβέρνηση της Ουγγαρίας ανέστειλε χθες μονομερώς την εφαρμογή της ευρωπαϊκής συμφωνίας για την υποδοχή αιτούντων άσυλο στο έδαφός της, υποστηρίζοντας πως έχει "ξεπεράσει" τις δυνατότητες φιλοξενίας τους.

"Η βάρκα είναι γεμάτη" είπε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ζόλταν Κόβατς ισχυριζόμενος ότι από τις αρχές του χρόνου η Ουγγαρία είναι αντιμέτωπη με ιδιαίτερα αυξημένη εισροή προσφύγων.

Προκειμένου να... "προστατεύσει τα ουγγρικά συμφέροντα", η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν αποφάσισε να αναστείλει τη ρύθμιση για τη φιλοξενία ανθρώπων που έχουν ζητήσει άσυλο σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έτσι, δεν πρόκειται να δεχτεί άλλους πρόσφυγες από χώρες μέλη της Ε.Ε. μέχρι να αυξήσει τις δυνατότητες φιλοξενίας τους στο ουγγρικό έδαφος, ανέφερε ο Κόβατς.

Η Αυστρία, η χώρα που επηρεάζεται κυρίως από την απόφαση της Ουγγαρίας, λόγω τού ότι καλείται αυτή να σηκώσει το βάρος της μεταναστευτικής ροής, επέκρινε αμέσως τις ενέργειες της ουγγρικής κυβέρνησης. "Όποιος θέλει να συνεχίσει να έχει μια Ευρώπη χωρίς σύνορα, θα πρέπει να σέβεται τους κανόνες του Σένγκεν", σχολίασε η υπουργός Εσωτερικών Γιοχάνα Μικλ - Λάιτνερ. Στις 17 Ιουνίου η Ουγγαρία είχε ανακοινώσει ότι θα κατασκευάσει φράχτη ύψους 4 μέτρων και μήκους 175 χιλιομέτρων στα σύνορά της με τη Σερβία, προκαλώντας την έντονη αντίδραση τόσο των Βρυξελλών όσο και του Βελιγραδίου.

Δείτε όλα τα σχόλια