Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Στίγκλιτζ, Πικετί, Ντ' Αλέμα και άλλοι επιφανείς οικονομολόγοι υπέρ της Ελλάδας

"Κύριοι, το μέλλον της Ε.Ε. βρίσκεται σε κίνδυνο" προειδοποιούν 26 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι με επιστολή τους στους Financial Times. Υπογραμμίζουν ότι "η λιτότητα υπονομεύει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και κυρίως "την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς...

"Κύριοι, το μέλλον της Ε.Ε. βρίσκεται σε κίνδυνο" προειδοποιούν 26 διεθνούς φήμης οικονομολόγοι με επιστολή τους στους Financial Times.

Υπογραμμίζουν ότι "η λιτότητα υπονομεύει τις βασικές μεταρρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ" και κυρίως "την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς (...) μειώνει δραστικά τα έσοδα από τις φορολογικές μεταρρυθμίσεις και περιορίζει το πεδίο για αλλαγές στη δημόσια διοίκηση".

Παροτρύνουν για μια ταχεία μετάβαση σε ένα θετικό πρόγραμμα (με την ανάλογη χρηματοδότηση) με στόχο την προώθηση των επενδύσεων σε Ελλάδα και Ευρώπη που "θα μπορούσε να μεταμορφώσει τις οικονομικές επιδόσεις της Ε.Ε." και να εμπνεύσει ξανά τους λαούς της.

Επιπλέουν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου: "Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική ελπίδα για νομιμότητα στην Ελλάδα. Η αποτυχία στην επίτευξη συμφωνίας θα υπονόμευε τη δημοκρατία και θα κατέληγε σε πολύ πιο ριζοσπαστικές και δυσλειτουργικές προκλήσεις, θεμελιωδώς εχθρικές προς την Ε.Ε.". Ζητούν να αποφευχθεί μια χρεοκοπία, "η οποία θα προκαλούσε σοβαρούς κινδύνους για τις οικονομίες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, ακόμα και για το ευρωπαϊκό σχέδιο".

Επίσης απορρίπτουν το παλαιό πρόγραμμα, για το οποίο εκτιμούν ότι "έχει καταφανώς αποτύχει, έχει απορριφθεί από τους Έλληνες ψηφοφόρους και από ένα μεγάλο αριθμό οικονομολόγων". Ωστόσο σημειώνουν ότι θα χρειαστούν υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές: Από την πλευρά της Ε.Ε., "ανεκτικότητα και πόρους για να προωθηθούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική ανάκαμψη". Από την πλευρά της Ελλάδας, "αξιόπιστη δέσμευση προκειμένου να γίνει εμφανές ότι, ενώ τάσσεται κατά της λιτότητας, ενστερνίζεται τις μεταρρυθμίσεις και επιθυμεί να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο στην ΕΕ".

Την επιστολή υπογράφουν: Joseph Stiglitz (Νόμπελ Οικονομίας), Thomas Piketty, Massimo D'Alema (πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας), Stephany Griffith-Jones, Mary Kaldor, Hilary Wainwright, Marcus Miller, John Grahl, Michael Burke, Panicos Demetriadis, Trevor Evans, Jamie Galbraith, Gustav A Horn, Andras Inotai, Richard Jolly, Inge Kaul, Neil MacKinnon, Jacques Mazier, Robin Murray, Jose Antonio Ocampo, Dominique Plihon, Avinash Persaud Peterson, Mario Pianta, Helmut Reisen Shifting, Ernst Stetter, Simon Wren-Lewis.

Φ.Κ.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο