Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Bild": Διάσταση Σόιμπλε - Μέρκελ για την Ελλάδα

Για μείζονα κόντρα μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γερμανού υπ. Οικονομικών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα "Bild".

Για μείζονα κόντρα μεταξύ της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γερμανού υπ. Οικονομικών κάνει λόγο η γερμανική εφημερίδα "Bild". Μολονότι το δημοσίευμα διαψεύδεται κάθετα, δεν μπορεί να αποκλειστεί να έχουν γίνει οι δηλώσεις του συμβούλου του κ. Σόιμπλε, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα.

Αφενός οι δύο πολιτικοί έχουν κρατήσει μια εμφανώς διακριτή στάση έναντι της Ελλάδας σε επίπεδο ρητορείας. Αφετέρου οι διαπραγματεύσεις μοιάζουν παγωμένες στους θεσμούς που εμπλέκεται ο Β. Σόιμπλε (όπως το Eurogroup), ενώ φαίνεται να ζωντανεύουν σε επίπεδο αρχηγών κράτους που την κατάσταση διαχειρίζεται η Άν. Μέρκελ. Από την άλλη μεριά, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί ότι οι δύο πολιτικοί, ενδεχομένως, έχουν άλλους ανταγωνισμούς που δεν σχετίζονται με το ελληνικό ζήτημα.

Σόλο - νούμερο της κυρίας

«Για πόσο ακόμη θα μείνει ο Σόιμπλε;» διερωτάται, λοιπόν, η "Bild" σε άρθρο με τίτλο: «Θα χάσει η Μέρκελ τον σημαντικότερο υπουργό της;».

Σύμφωνα με σύμβουλο του Σόιμπλε, ο υπ. Οικονομικών έμαθε τυχαία για τη συνάντηση με Ολάντ, Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι. «Αυτό ήταν ένα σόλο - νούμερο της κυρίας. (...) Αυτή τη στιγμή η Μέρκελ αφήνεται να την εξαπατήσουν» ανέφερε ο σύμβουλος.

Στο δημοσίευμα σκιαγραφείται έντονη διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο. «Κανείς δεν είναι τόσο σκληρός με τους Έλληνες όσο ο υπ Οικονομικών. Έστειλε τον Γιάνη Βαρουφάκη στην 'κατάψυξη', λέει 'όχι' στον Αλέξη Τσίπρα, λέει 'όχι' όταν οι Έλληνες προσέρχονται με δήθεν έγγραφα» αναφέρει το δημοσίευμα της "Bild", στο οποίο σημειώνεται πως για την Άν. Μέρκελ η αποφυγή χρεοκοπίας της Ελλάδας και η παραμονή στο ευρώ αποτελούν απόλυτη προτεραιότητα.

Μάλιστα η "Bild" φτάνει τόσο μακριά μέχρι του σημείου να αναρωτηθεί εάν η διάσταση απόψεων για την Ελλάδα θα οδηγήσει σε παραίτηση Σόιμπλε. «Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δεν αρέσκεται σε εύκολους συμβιβασμούς, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την αξιοπιστία του» δήλωσε στην εφημερίδα ο χριστιανοκοινωνιστής πολιτικός Χανς Μίχελμπαχ. «Χωρίς τον Σόιμπλε δεν πρόκειται να υπάρξει συναίνεση της κυβερνητικής παράταξης» πρόσθεσε αφήνοντας μια υπόνοια απειλής παραίτησης του υπ. Οικονομικών.

Με το ίδιο θέμα καταπιάνεται και η "Frankfurter Allgemeine Zeitung". Ωστόσο, επισημαίνει ότι παραμένει ασαφές κατά πόσον υπάρχουν όντως σοβαρές διαφορές μεταξύ των δύο, καθώς στα δύο βασικά θέματα, τη συνέχιση της συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα και την αντιμετώπιση του αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ως απόλυτου ταμπού, υπάρχει πλήρης συμφωνία ανάμεσά τους. Η FAZ το αμφισβητεί αυτό και υιοθετεί την εκτίμηση ότι πρόκειται για τη συνήθη διανομή ρόλων, του καλού και του κακού μπάτσου.

Κατηγορηματικές διαψεύσεις

«Οι αναφορές της 'Bild' είναι ανοησίες» μετέδωσε το Reuters παραθέτοντας μία ανώνυμη διάψευση από κυβερνητικές πηγές στο Βερολίνο. Καμία ρήξη δεν θα υπάρξει λόγω Ελλάδας, αναφέρει.

Ο Στέφεν Ζάιμπερτ, εκπρόσωπος της καγκελαρίου, δήλωσε επισήμως ότι η «καγκελάριος και ο υπουργός Οικονομικών συνεργάζονται θαυμάσια, τόσο με εμπιστοσύνη όσο και με εμπιστευτικότητα».

Και ο εκπρόσωπος του Σόιμπλε, Μάρτιν Γέγκερ, απέκλεισε με κατηγορηματικό τρόπο διάσταση απόψεων: «Οι δυο τους συνεργάζονται με απόλυτη εμπιστοσύνη και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα».

Φοίβος Κλαυδιανός

Δείτε όλα τα σχόλια