Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αποκλεισμένοι στο νησί - καθρέφτη της κρίσης

Η 36χρονη Μαρία Σούμπερτ στο τέταρτο μυθιστόρημά της Οι Αποκλεισμένοι ή το σύστημα των μυρμηγκιών (εκδόσεις Κριτική) βρίσκει την έξοδο από την εσωστρεφή και αυτοναλυτική μουσική δωματίου και ανοίγεται στην εξωστρεφή ετεροαναλυτική φόρμα της συμφωνίας...

Η 36χρονη Μαρία Σούμπερτ στο τέταρτο μυθιστόρημά της Οι Αποκλεισμένοι ή το σύστημα των μυρμηγκιών (εκδόσεις Κριτική) βρίσκει την έξοδο από την εσωστρεφή και αυτοναλυτική μουσική δωματίου και ανοίγεται στην εξωστρεφή ετεροαναλυτική φόρμα της συμφωνίας.

Χωρίς να έχει απωλέσει ούτε σε μία σελίδα την κατακτημένη από άλλες πεζογραφικές καταθέσεις συναισθηματική νοημοσύνη της, αυτό το βέλος, το οποίο οδηγεί κατευθείαν στην νόηση και στην καρδιά του/της αναγνώστη/στριας, εν τούτοις σ' αυτό το βιβλίο τη γονιμοποιεί με τα αλγεινά και δύστηνα τεκταινόμενα της κρίσης.

Όχι μόνον οικονομικής, όχι μόνον κοινωνικής, όχι μόνον ιδεολογικής, όχι μόνον πολιτικής, όχι μόνον ηθικής. Ή, αν προτιμάτε, όλα αυτά μαζί, και κάτι που τα υπερβαίνει: στο επίκεντρο του προβληματισμού της τίθεται η ανθρωποφαγία, μετά το πέρας της ψευδεπίγραφης ευημερίας με κάμποση κατά συνθήκη χρυσόσκονη καταναλωτικής εκτόνωσης.

Έτσι, οι Αποκλεισμένοι, κυρίως νησιώτισσες και νησιώτες της λαϊκής και μικροαστικής συνείδησης, απομονωμένοι επί πέντε μήνες τον χρόνο σ' ένα μικρό νησί του Ιονίου Πελάγους, ζουν στους ρυθμούς της μικρής κλειστής κοινωνίας, ανίδεοι για τη ρυθμολογία της αθηναϊκής πρωτεύουσας, όπου παίρνονται εν αγνοία τους οι κεντρικές αποφάσεις.

Το εύρημά της, η ίδρυση της πρώτης βιβλιοθήκης -κληροδότημα εύπορου κληρονόμου-, στο ξερό «πνευματικά» νησί, λειτουργεί ως χημικός καταλύτης και ως εκρηκτικός μηχανισμός στις παγιωμένες και αρχαϊκές διαπροσωπικές σχέσεις.

Η Μαρία Σούμπερτ χειρίζεται αριστοτεχνικά τα δίπολα πόλη-νησί, κέντρο-περιφέρεια, ένοχοι-αθώοι, θύτες-θύματα, προοδευτικοί-συντηρητικοί (χρυσαυγίτες). Πρωταγωνίστριες και πρωταγωνιστές, οι ντόπιοι, οι επιστρέψαντες, οι επήλυδες, οι ξένοι οικονομικοί και εσωτερικοί μετανάστες, οι κοινωνικοί και ιδεολογικοί «παρίες» (αποφυλακισθέντες πολιτικοί και ποινικοί), αλλά και οι αδιόρθωτοι νεόπλουτοι αστοί.

Όμως, το εύρημα δεν λειτουργεί ως κατασκευή, καθώς πειστικά προκαλεί μεταμόρφωση όλου αυτού του ανθρώπινου μωσαϊκού μέσα από κείμενα των Καμί (κυρίως αυτού), Τσίρκα, Φραγκιά, Τολστόι, Μπελ, Μπρεχτ, Σαραμάγκου, Ντέμπλιν, Κάφκα, Χικμέτ, Ρούλφο, Γκρας, Σαρτρ, Γουλφ, Αραμπάλ, Ταμπούκι, Γκιμπράν.

Γιατί η Κρίση με κάππα κεφαλαίο γίνεται για την καθεμία και τον καθένα ο καθρέφτης. Καθόλου το καθρεφτάκι του εγωισμού. Ο καθρέφτης της αλληλεγγύης και της συλλογικότητας, όπου καθρεφτίζεται η ιδιαιτερότητα ως συμμετοχή στο συμπράττειν και στο συναποφασίζειν.

 

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΛΑΜΑΡΑΣ

 

info:

Μαρία Σούμπερτ "Οι αποκλεισμένοι ή το σύστημα των μυρμηγκιών"

εκδ. Κριτική

σελ.: 400, τιμή: 15 ευρώ

Δείτε όλα τα σχόλια