Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ενωτικό Μέτωπο: Επιθετική διαπραγμάτευση με τους δανειστές μετά τη νωπή λαϊκή εντολή

Τις προτάσεις του Ενωτικού Μέτωπου παρουσίασε ο προσφάτως ενταγμένος στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης.-ΕΥΡΩΚΙΝΗΣΗ

Τις προτάσεις του εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες με συνέντευξη Τύπου στo Ηράκλειο Κρήτης το Ενωτικό Μέτωπο.

Τις προτάσεις του εν όψει του Ιδρυτικού Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ παρουσίασε χθες με συνέντευξη Τύπου στo Ηράκλειο Κρήτης το Ενωτικό Μέτωπο. Τις προτάσεις τής συνιστώσας παρουσίασε ο προσφάτως ενταγμένος στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Γιάννης Μιχελογιαννάκης. Σύμφωνα με την εισήγηση, το Ενώτικό Μέτωπο επισημαίνει την ανάγκη συγκρότησης ενός ενιαίου πολυτασικού κόμματος ως βασική προϋπόθεση για την επίτευξη μιας πλατιάς πολιτικής και κοινωνικής συμμαχίας που θα αναλάβει το δύσκολο έργο να βγάλει τη χώρα από τα δεσμά του Μνημονίου, όπως τονίζεται. Το κείμενο υπογράφεται από τα μέλη της Εκτελεστικής Γραμματείας του Ενωτικού Μετώπου Τάσο Βούτσα, Χρήστο Κλαδευτήρα, Αντώνη Κοτσακά, Παναγιώτη Κουρουμπλή, Αλέξη Μητρόπουλο, Γιάννη Μιχελογιαννάκη, Γιώργο Νινιδάκη, Στάθη Πανταζή, Αδάμ Στάμο, Ράνια Σταυροπούλου, Διονύση Τεμπονέρα, Δημήτρη Τσουκαλά, Κώστα Τσουκαλά και Κώστα Χρυσόγονο.

Βασική παραδοχή της συμβολής του Ενωτικού Μετώπου είναι ότι, με την πολιτική των Μνημονίων, "η χώρα αφενός μεν υποβαθμίζεται ραγδαία στον διεθνή καταμερισμό της εργασίας, χάνοντας και όλο τον συλλογικό και εργασιακό πολιτισμό των μετανεωτερικών χρόνων, αφετέρου δε, μεταβάλλεται σε 'χώρα-rogue', αποικία χρέους, μειωμένης κυριαρχίας και διαρκούς εξάρτησης από τη νεοφιλελεύθερη ευρωπαϊκή τεχνοδομή που βρίσκεται υπό την κηδεμονία της ιθύνουσας δύναμης της γερμανικής άρχουσας τάξης". Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται η υπονόμευση του δημοκρατικού πολιτεύματος, μέσω της "υποβάθμισης του Κοινοβουλίου και των άλλων θεσμών και, με επιτόπου παρουσία και δράση εκατοντάδων εκπροσώπων τους, οργανώνουν τη διοίκηση της μνημονιακής Ελλάδας και απαλλοτριώνουν τον διαχρονικό υλικό και άυλο πλούτο της χώρας, αλλάζοντας ριζικά τους συντελεστές της παραγωγής και καταστρέφοντας το κοινωνικό κράτος".

 

Ενιαίο και πολυτασικό κόμμα

Το Ενωτικό Μέτωπο επισημαίνει την ανάγκη "πολιτικής συμμαχιών και συμπράξεων για να υπάρξει γνήσια και αυθεντική εκπροσώπηση όλων των στρωμάτων της κοινωνικής επιδείνωσης σε ένα πρόγραμμα εθνικής και κοινωνικής αυτονομίας και ανασυγκρότησης". Ως εκ τούτου, τονίζει πως "επιβάλλεται η άμεση ενιαιοποίηση των απόψεων και της οργανωτικής δομής του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ".

 

Να ετοιμαστούμε για όλα τα ενδεχόμενα με τους δανειστές

Σε σχέση με τη στρατηγική που πρέπει να ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με τους δανειστές, το Ενωτικό Μέτωπο προτείνει ακύρωση του Μνημονίου και επαναδιαπραγμάτευση τω δανειακών συμβάσεων. Επιπλέον, τονίζει πως αν παρατηρηθεί το παράδοξο η Γερμανία να θέλει να «σφάξει την κότα» που «της κάνει τα χρυσά αυγά» (Ούλριχ Μπεκ κ.ά.), δηλαδή να επιδιώξει το σταδιακό «ξήλωμα» της ΟΝΕ, τότε θα απευθυνθούμε στον λαό και θα τον ενημερώσουμε πλήρως. Θα τον προετοιμάσουμε για δημοψήφισμα ή εκλογές, κρίνοντας το κατά περίπτωση πρόσφορο. Και προσθέτει: "Μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να είναι έτοιμη για όλα, αν συναντήσει την απόλυτη άρνηση".

Ως προς τη σύνθεση της κυβέρνησης αυτής, το Ενωτικό Μέτωπο εκτιμά πως θα πρέπει να είναι "πολυτασική, πλουραλιστική, ανοιχτή στις διαφορετικές ιδεολογίες, στα ρεύματα σκέψης", και να "συσπειρώνει κομμουνιστές, ριζοσπάστες, ανανεωτές, αντικαπιταλιστές, επαναστατική, ελευθεριακή Αριστερά και αριστερούς σοσιαλιστές".

 

Οι προνομιακοί σύμμαχοι του ΣΥΡΙΖΑ

Το Ενωτικό Μέτωπο εκτιμά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιμείνει στις συμμαχίες "από τα αριστερά του", οι οποίες περιλαμβάνουν δυνάμεις όπως το ΚΚΕ, η ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά και "συλλογικότητες και πρόσωπα που αποδέχονται την κεντρική μας πολιτική θέση για ακύρωση των Μνημονίων και για μια εναλλακτική, αριστερή, επιθετική επανατοποθέτηση και διαπραγμάτευση εξ υπαρχής του ελληνικού ζητήματος".

Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές δυνάμεις που κινούνται στα δεξιά του ΣΥΡΙΖΑ, το Ενωτικό Μέτωπο ασκεί σφοδρή κριτική στην ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ., σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως "στήριξε αντικειμενικά το Μνημόνιο και τη σκληρή νεοφιλελεύθερη πολιτική, παρά τις οριακές της επιφυλάξεις επί ορισμένων εργασιακών, ασφαλιστικών κ.λπ. ζητημάτων. Έδωσε παράταση χρόνου και θεσμική εμβάθυνση στον τιμωρητικό για τη χώρα και αναχρονιστικό παραλογισμό του Μνημονίου. .Έβαλε πλάτη. στο πρόγραμμα συρρίκνωσης και αποδόμησης του κοινωνικού ιστού". Συνεπώς, επισημαίνεται ότι "με την ηγεσία της ΔΗΜ.ΑΡ. δεν μπορεί να υπάρξει καμία κατ' αρχήν συνεννόηση και συμφωνία". Ωστόσο, υπογραμμίζουν, "επιβάλλεται πολιτικός διάλογος με τα στελέχη, βουλευτές και άλλους τοπικούς παράγοντες που διαφοροποιήθηκαν έγκαιρα από την παρακινδυνευμένη αυτή επιλογή. Εδώ υπάρχουν περιθώρια και πρέπει να εντείνουμε τις επαφές μας".

Αναφορικά με το ΠΑΣΟΚ, το Ενωτικό Μέτωπο σημειώνει ότι "δεν υπάρχει κανένας λόγος κεντρικής συμφωνίας και συνεννόησης με στελέχη που εφάρμοσαν και στήριξαν τη μνημονιακή πολιτική. Αλλά τα απλά στελέχη βάσης, που αυτοπροσδιορίζονται ως σοσιαλιστές, μπορούν να θεωρούνται εν δυνάμει σύμμαχοί μας".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικίνδυνοι ακροδεξιοί πολιτικάντηδες

Τα επικίνδυνα παιχνίδια που παίζει η Ν.Δ. με τα εθνικά θέματα, επιχειρώντας να αμφισβητήσει τον πατριωτισμό της κυβέρνησης, δεν δείχνουν ούτε σοβαρό κόμμα εξουσίας σε μια ευρωπαϊκή χώρα ούτε κόμμα...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο