Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Άνοιξε κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής

Με αφορμή ανακοίνωση του Γ. Σγουρού, η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έδωσε απαντήσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων. Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, η νέα διοίκηση ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας που...

Με αφορμή ανακοίνωση του Γ. Σγουρού, η νέα διοίκηση του ΕΔΣΝΑ έδωσε απαντήσεις για τη διαχείριση απορριμμάτων.

Όσον αφορά τον ΧΥΤΑ Φυλής, η νέα διοίκηση ακύρωσε τους διαγωνισμούς για τις φαραωνικές μονάδες επεξεργασίας που προγραμμάτιζε η προηγούμενη διοίκηση να κατασκευαστούν εντός της ΟΕΔΑ της Φυλής, υπενθυμίζοντας πως οι συμπράξεις με τους κατασκευαστές των μονάδων θα είχαν διάρκεια τουλάχιστον 27 χρόνια. «Η τέως διοίκηση με τις αποφάσεις της είχε καταδικάσει την περιοχή της Φυλής να είναι ο μόνιμος σκουπιδότοπος της Αττικής για πολλές δεκαετίες ακόμα» αναφέρει η απάντηση του ΕΔΣΝΑ επισημαίνοντας πως «ο ΧΥΤΑ Φυλής θα κλείσει σύμφωνα με συγκεκριμένο αυστηρό χρονοδιάγραμμα, γιατί πρόκειται για πλήρως χρεοκοπημένο μοντέλο».

Αναφορικά με τον Αποτεφρωτήρα Νοσοκομειακών Αποβλήτων η ανακοίνωση του ΕΔΣΝΑ αναφέρει πως αποτελεί πλέον «επιτακτική ανάγκη να απομακρυνθεί και να εγκατασταθεί σε ειδικά χαρακτηρισμένο χώρο εκτός του αστικού ιστού». Απαντώντας στις κατηγορίες του πρώην περιφερειάρχη για το έργο στο Γραμματικό, η νέα διοίκηση επαναλαμβάνει ότι «δεν πρόκειται να λειτουργήσει ΧΥΤΑ στην περιοχή». Παράλληλα, ο ΕΔΣΝΑ ξεκαθαρίζει ότι ουδέποτε μίλησε για μείωση εισφορών που πληρώνουν οι δήμοι στον ΕΔΣΝΑ, αντιθέτως «μίλησε πολύ καθαρά για μείωση και εκλογίκευση των αντισταθμιστικών προκειμένου να μην υποχρεωθούν οι δήμοι να αυξήσουν τα δημοτικά τους τέλη, επιβαρύνοντας τους δημότες».

Όσον αφορά τη λειτουργία του ΕΔΣΝΑ και όσα προσάπτει ο κ. Σγουρός, η νέα διοίκηση τονίζει πως «δίνει για πρώτη φορά στη δημοσιότητα τα αντισταθμιστικά που έχουν δοθεί από το 1991 έως σήμερα. Προχωρά για πρώτη φορά σε οικονομοτεχνική αξιολόγηση του ΕΜΑΚ και του Αποτεφρωτήρα» καταλήγοντας με νόημα ότι «δεν χρειάζεται τα ΜΑΤ για να λειτουργήσει».

Στην ανακοινωση, όπου γίνονται ειδικές αναφορές στις συμβατικές υποχρεώσεις του Συνδέσμου τη ριζική αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ, που θα ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι το τέλος του 2015, δίνεται ιδιαίιτερη έμφαση στο θέμα της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) και το ανακυκλώσιμο χαρτί: «Σήμερα σε όλη την Αττική οι δήμοι έχουν ξεκινήσει, ύστερα και από την αποστολή του Οδηγού Σύνταξης Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης από τον ΕΔΣΝΑ, τις μελέτες για τα τοπικά σχέδια με έμφαση στη διαλογή στην πηγή. Τα δεδομένα αλλάζουν λοιπόν ριζικά. Όσο για το πρόγραμμα του ΕΔΣΝΑ για την ανακύκλωση χαρτιού, αναφορικά με ήδη απαντηθέν αβάσιμο και ανακριβές δημοσίευμα: στον ΧΥΤΑ εναποτέθηκαν όχι 200 αλλά 50 τόνοι μη εμπορεύσιμου, κακής ποιότητας χαρτιού, λόγω μεγάλων ποσοστών προσμίξεων με σύμμεικτα απορρίμματα».

Η ανακοίνωση - απάντηση στον Γ. Σγουρό κλείνει επισημαίνοντας πως «ένα νέο κεφάλαιο στη διαχείριση των απορριμμάτων Αττικής έχει ανοίξει, με συμμέτοχους τους δήμους και τις τοπικές κοινωνίες. Στην κατεύθυνση της ορθολογικής, οικονομικά και οικολογικά δίκαιης και βιώσιμης, με δημόσιο χαρακτήρα διαχείρισης».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Δεν θα γυρίσουμε πίσω

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογικές αναμετρήσεις, υπάρχει η ανάγκη να συνειδητοποιήσει ο κόσμος της Αριστεράς κάποια πολύ βασικά πράγματα. Το πρώτο: η κυβέρνηση έφτασε ώς εδώ δίνοντας την πιο δύσκολη...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο