Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

H "τρόικα εσωτερικού" ξαναχτυπά

Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο επέλεξε να μην αγοράσει "γουρούνι στο σακί" όταν επιχειρήθηκε η παγίδευσή της, αφού, όπως ομολόγησε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις...

Η κυβέρνηση τον Φεβρουάριο επέλεξε να μην αγοράσει "γουρούνι στο σακί" όταν επιχειρήθηκε η παγίδευσή της, αφού, όπως ομολόγησε ο κ. Σταϊκούρας στη Βουλή, η προηγούμενη κυβέρνηση φρόντισε να μην υπάρχουν χρήματα για μισθούς και συντάξεις. Έκτοτε, μέσα σε καθεστώς πιστωτικής ασφυξίας και εκβιασμών από το εξωτερικό και επικοινωνιακή καταιγίδα απο τις μνημονιακές δυνάμεις και τα ΜΜΕ της διαπλοκής στο εσωτερικό, η κυβέρνηση προχώρησε σε σκληρή διαπραγμάτευση.

Η διαδικασία αυτή δείχνει να ολοκληρώνεται με κέρδη και ζημίες, με τον ΣΥΡΙΖΑ να κατορθώνει να υπερασπιστεί τις κόκκινες γραμμές παρ' ότι το διαφαινόμενο αποτέλεσμα θα απέχει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης καθώς θα περιέχει τη μετάθεση πολιτικών δράσεων για τα τέλη του 2015 και για την επόμενη χρονιά. Η διαπραγμάτευση για το πρωτογενές πλεόνασμα είναι εξαιρετικά κρίσιμη για τον ρυθμό με τον οποίο θα προχωρήσουν θέματα όπως η 13η σύνταξη, αλλά και για τη μείωση του φόρου στα ακίνητα με αφορολόγητο και νέες χαμηλότερες αντικειμενικές αξίες.

Σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση σε αυτή τη φάση επιτυγχάνει να μην υπάρξει καμία νέα μείωση σε μισθούς και συντάξεις, κάτι που αποτελούσε και την κορωνίδα των δεσμεύσεών της.

Σε αυτή λοιπόν την τελική φάση, λίγο πριν από τη σύνοδο κορυφής της Ρίγας, επανενεργοποιείται η τρόικα εσωτερικού, αυτή τη φορά με την προβιά των ανησυχούντων για την Παιδεία. Και μάθαμε ξαφνικά ότι οι δανειστές, λέει, βάζουν και τον νόμο Μπαλτά στη διαπραγμάτευση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιοι στην Ελλάδα επιχειρούν να προωθήσουν την ατζέντα τους μέσω των δανειστών. Είναι όμως η πρώτη φορά που το κάνουν φόρα παρτίδα, χωρίς κουκούλα, πράγμα ενδεικτικό της ανησυχίας τους ότι θα επιτευχθεί η συμφωνία και οι ίδιοι θα μείνουν άνευ αντικειμένου.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Επικοινωνιακή καραντίνα

Για όσους δεν το έχουν προσέξει, η πολιτική έχει τελειώσει. Στον δημόσιο χώρο δεν υπάρχει αντιπαράθεση, οι αιχμές της κυβέρνησης δεν διασταυρώνονται πουθενά, ούτε με την αντιπολίτευση, ούτε με την κοινωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις