Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Γ. Βαρουφάκης: Ούτε ρήξη, ούτε μη βιώσιμη συμφωνία (Video)

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης την οποία χρονικά τοποθέτησε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα υποστήριξε ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από τον Μάρτιο.

Βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης την οποία χρονικά τοποθέτησε μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Μάλιστα υποστήριξε ότι η συμφωνία έπρεπε να είχε κλείσει από τον Μάρτιο.

Η ρήξη δεν υπήρξε ποτέ ως ενδεχόμενο υποστήριξε ο υπουργός Οικονομικών. «Η εντολή μας από τον ελληνικό λαό δεν είναι να κάνουμε ρήξη αλλά διαπραγμάτευση. Σε μία διαπραγμάτευση αν δεν είσαι διατεθειμένος να πεις ‘'όχι'' τότε δεν διαπραγματεύεσαι, αιτείσαι. Δεν αποκλείουμε την ρήξη για να μην την έχουμε» τόνισε ο Γ. Βαρουφάκης. Επιπλέον επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν σκέφτεται τη ρήξη «αλλά ούτε μια μη βιώσιμη συμφωνία».

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι το ασφαλιστικό, τα εργασιακά και το δημοσιονομικό. Η κυβέρνηση είναι αρνητική στην περικοπή των συντάξεων παρόλο που πιστεύει ότι είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό. «Το να κόψουμε συντάξεις δεν είναι μεταρρύθμιση» είπε ο Γ. Βαρουφάκης και εξήγησε ότι θα πρέπει να μπει τάξη στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, να υπάρξει εξορθολογισμός των Ταμείων και να βελτιωθούν τα τεχνικά μέσα παρακολούθησης της διαφυγής εισφορών.

Οι δανειστές επιμένουν σε μαζικές απολύσεις τις οποίες όμως δεν πρόκειται να δεχθούμε. «Η ρύθμιση της αγοράς εργασίας και υπό το βάρος της ύφεσης είναι για εμάς αδιαπραγμάτευτη. Γιατί εμείς πρέπει να αποδεχθούμε να θεωρούν μεταρρύθμιση την καταστροφή της αγοράς εργασίας;»

Δύο συντελεστές ΦΠΑ

Την ελληνική πρόταση για τον ΦΠΑ διατύπωσε χθες στη συνέντευξή του στο ΣΤΑΡ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, όπως πληροφόρησε τυγχάνει θετικής αποδοχής από ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο υπουργός ανέφερε ότι θα υπάρχουν δύο συντελεστές:

  • 6,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
  • 15% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
  • + 3% για όσους δεν χρησιμοποιούν πλαστικό χρήμα (χρεωστικές, ή πιστωτικές κάρτες) με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής.

Δηλαδή για όσους χρησιμοποιούν μετρητά ο συντελεστής θα διαμορφώνεται σε:

  • Στο 9,5% για τα τρόφιμα, τα φάρμακα, τα βιβλία και τις εφημερίδες και
  • Στο 18% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.

Θα διατηρηθεί το ειδικό καθεστώς μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά με δεδομένο ότι σήμερα, οι συντελεστές σε Κυκλάδες, Βόρειες Σποράδες, Δωδεκάνησα και τα μεγάλα νησιά του Αιγαίου είναι μειωμένοι κατά 30% και σήμερα διαμορφώνονται στο 5%, 9% και 16%). Θα ισχύει μόνο για τους μόνιμους κατοίκους, οι οποίοι για να εισπράττουν την επιστροφή του φόρου θα χρειάζεται να προσκομίζουν αποδείξεις.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης απέκλεισε από την ατζέντα και το «άλλο νόμισμα»: Στην ερώτηση εάν είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο άλλου νομίσματος είπε: «Αλλο νόμισμα δεν είναι στα ραντάρ μας. Αλλά δεν είναι στο ραντάρ μας και η υπογραφή μίας μη βιώσιμης συμφωνίας». Πρόσθεσε, πάντως, ότι αυτή η κυβέρνηση και ο ίδιος «δεν πρόκειται να υπογράψει λύση που δεν θα περιλαμβάνει αναδιάρθρωση του χρέους».

Αποκρουστικός φόρος ο ΕΝΦΙΑ θα τον αλλάξουμε

«Ο ΕΝΦΙΑ είναι αποκρουστικός φόρος θα τον αλλάξουμε και θα τον αντικαταστήσουμε από ένα φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Πρώτα θα κλείσει η διαπραγμάτευση και μετά θα έρθουν οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών. 

«Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές μας και το ΔΝΤ και όχι απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών.

«Το ελληνικό Δημόσιο, παρά την ασφυξία και το γεγονός ότι είμαστε εκτός αγορών, πληρώνει τις συντάξεις και πληρώνει τους μισθούς. Στους 4 μήνες που είμαστε κυβέρνηση έχουμε αποπληρώσει 6,5 δισ. στους δανειστές την ώρα που πληρώνουμε μισθούς και συντάξεις.» Βεβαίως οι μισθοί και οι συντάξεις είναι ιερές μεταβλητές» είπε ο Γ.Βαρουφάκης και συνέχισε: «Την 12η Μαΐου επειδή δεν ήταν σίγουρο αν θα πληρώναμε την δόση των 750 εκατ. ευρώ και να καταφέρουμε στο τέλος του μήνα να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις. Ήμασταν αμφιταλαντευόμενοι αν θα πληρώσουμε τη δόση στο ΔΝΤ προκειμένου να πληρώσουμε μισθούς και σε συντάξεις. Προτιμώ να χρεοκοπήσω απέναντι στους δανειστές μας και το ΔΝΤ και όχι απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους».

Χρεοκοπήσαμε δύο φορές το 2012

Ο υπουργός Οικονομικών απέκρουσε και τα σενάρια για πιθανό «μοντέλο Κύπρου» στην Ελλάδα, καθώς και για πρόταση-τελεσίγραφο από την πλευρά των εταίρων με συμφωνία «take it or leave it».

Σε ερώτημα για το εάν η χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είναι στο ραντάρ μας απάντησε: «Χρεοκοπία εντός ευρωζώνης είχαμε δυο φορές στο παρελθόν, το 2012. Το PSI ήταν μια χρεοκοπία γιατί εισπράχθηκαν τα ασφάλιστρα κινδύνου (cds)».

Ευχής έργο να επιστρέψει η Κομισιόν του Ντελόρ

Αναφερόμενος στην στάση των πιστωτών και στις εμφανείς διαφορές μεταξύ τους, ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν έκρυψε ότι η Ελλάδα δεν θα έβλεπε αρνητικά μια ενδεχόμενη αποχώρηση του ΔΝΤ από το τραπέζι.

«Θα ήταν ευχής έργο», είπε, «να επιστρέψει η Κομισιόν του Ντελόρ. Είχε μια πολύ ενεργητική παρουσία, οδηγούσε την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, λειτουργούσε ως η κυβέρνηση της Ευρώπης. Αυτό έχει χαθεί με τα Μνημόνια και τη δημιουργία θεσμών που, στην ουσία, είναι παραθεσμικοί και έχουν δημιουργήσει αφαίμαξη στη δύναμη της Κοσμιόν. Το να παίξει αυτό το ρόλο η Κομισιόν χωρίς να επικουρείται από το ΔΝΤ θα ήταν καλό».

Για την σκληρή στάση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δήλωσε: «Είμαστε μια πολύ μικρή χώρα και η πολύ σκληρή στάση απέναντί μας έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την σύγκρουση των γιγάντων, της ΕΚΤ με πολλές χώρες, όχι μόνο τη Γερμανία, για την έξοδο από την κρίση. Είμαστε παράπλευρη απώλεια της προσπάθειας του προέδρου της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι να σώσει την ευρωζώνη εφαρμόζοντας την ποσοτική χαλάρωση… Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να εξηγηθεί η σκλήρυνση της στάσης της ΕΚΤ απέναντι στην Ελλάδα».

Για την σχέση του με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι «οι συζητήσεις μας είναι εγκάρδιες. Έχουμε μία συμφωνία  να μένει μεταξύ μας ότι λέμε και εγώ την τηρώ απολύτως. Έχει πολύ μεγάλη σημασία ότι δύο ΥΠΟΙΚ συμφωνούν σε μία διεξοδική συζήτηση και να μένει μεταξύ μας».

Kατ. Μπρ.

 

Δείτε όλα τα σχόλια
Κύριο άρθρο

Απολογισμός

Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια διαδικασία διεύρυνσης που θα τον αντιστοιχίσει πολιτικά και οργανωτικά στο 31,5% που πήρε στις πρόσφατες εκλογές. Στόχος είναι να εδραιωθεί ως μια δύναμη της Αριστεράς που θα αποτελεί, ταυτόχρονα, κορμό της προοδευτικής παράταξης.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις