Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

"Έφυγε" η Ευγενία Χατζίκου

Σκηνοθέτιδα, μα πάνω απ' όλα δασκάλα εκατοντάδων ηθοποιών και σκηνοθετών κινηματογράφου, η Ευγενία Χατζίκου έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου, στο σπίτι της στην Καλλιθέα, και κηδεύεται σήμερα στις 3.00 μ.μ. από το Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια...

Σκηνοθέτιδα, μα πάνω απ' όλα δασκάλα εκατοντάδων ηθοποιών και σκηνοθετών κινηματογράφου, η Ευγενία Χατζίκου έφυγε από τη ζωή το πρωί του Σαββάτου, στο σπίτι της στην Καλλιθέα, και κηδεύεται σήμερα στις 3.00 μ.μ. από το Γ' Νεκροταφείο στη Νίκαια.

Γεννημένη στην Αθήνα,  σπούδασε σκηνοθεσία, υποκριτική, γαλλική φιλολογία και μουσική, ενώ ειδικεύτηκε στην τηλεόραση. Το 1972 ίδρυσε το Σπουδαστήριο Τέχνης, που αργότερα χαρακτηρίστηκε Ανωτέρα Σχολή Δραματικής Τέχνης, ενώ παράλληλα δημιούργησε τη Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης, που έφερε το όνομά της και βραβεύτηκε στο Μόναχο για τις επιδόσεις της, χωρίς καμία κρατική ή άλλη στήριξη.

Βραβευμένη σεναριογράφος η ίδια, δημιούργησε, στο πλαίσιο της σχολής της, δύο καλλιτεχνικές ομάδες οι οποίες παρουσίασαν περισσότερα από 50 έργα σε δική της σκηνοθεσία, τα οποία απέσπασαν αρκετά βραβεία. Σκηνοθέτησε τρεις ταινίες που προβλήθηκαν στην κρατική τηλεόραση (Το αγγελούδι μας, Γένους θηλυκού και Μικ-μηκ), ενώ μετέφρασε περίπου 15 βιβλία σχετικά με τον κινηματογράφο και τις τεχνικές του και έγραψε τα Αυτοσχεδιάζοντας (2005), προκειμένου να μυήσει τους νέους στη θεατρική τέχνη, και Νotebook (2011), σχετικά με την ιστορία των σχολών που έφεραν το όνομά της.

Σε ανακοίνωσή του, ο υπουργός Πολιτισμού σημειώνει μεταξύ άλλων: "Η απώλεια της Ευγενία Χατζίκου αφήνει την οικογένεια του πολιτισμού φτωχότερη... Πάντα δημιουργική και διακριτική, μοιράστηκε τη γνώση και το ταλέντο της... Η κληρονομιά της μας είναι πολύτιμη".

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θλιβερή ουρά της Ακροδεξιάς

Χαρακτηριστική του τρόπου με τον οποίο σκέφτεται ο Κ. Μητσοτάκης είναι η χθεσινή του αναφορά στο σύνθημα “Η δημοκρατία πούλησε τη Μακεδονία”. Το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον στις μαθητικές...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο