Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αντιπαράθεση Αλ. Τσίπρα - Στ. Θεοδωράκη στη Βουλή για την Παιδεία

Αντιπαράθεση για τα θέματα της Παιδείας είχαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, κατά την επαναφορά της ώρας του πρωθυπουργού μετά από 2,5 χρόνιας απουσίας του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Αντιπαράθεση για τα θέματα της Παιδείας είχαν ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, κατά την επαναφορά της ώρας του πρωθυπουργού μετά από 2,5 χρόνιας απουσίας του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Ο πρωθυπουργός επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης για «ενδελεχή δημόσιο διάλογο και διαβούλευση» για τον νέο νόμο-πλαίσιο για τα πανεπιστήμια παρατηρώντας ότι ο προηγούμενος νόμος-πλαίσιο ψηφίστηκε Αύγουστο «χωρίς ουσιαστική συμμετοχή των εμπλεκόμενων φορέων» κι επικρίνοντας τον Στ. Θεοδωράκη για την στήριξή του προς αυτόν τον νόμο.

Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι ο συγκεκριμένος νόμος-πλαίσιο ήταν «crash test» για την συγκρότηση της οικουμενικής κυβέρνησης του Λ. Παπαδήμου μετά από λίγους μήνες μιλώντας για «ψηφοφορία-πρόκριμα για την πρώτη αλλαγή πρωθυπουργού ερήμην της Βουλής στην Μεταπολίτευση». Επίσης υπενθύμισε ότι ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλος, είχε απέχει από την τότε ψηφοφορία κόντρα στην κομματική γραμμή.

Για την κατάργηση συμβουλίων ιδρύματος ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι δημιούργησαν εκρηκτική κατάσταση στα Πανεπιστήμια μιλώντας για «απολογισμό ως επί το πλείστον πενιχρό, αρνητικό». Ο Αλ. Τσίπρας σχολίασε ακόμα ότι ο ρόλος των συμβουλίων ιδρύματος ήταν «σε απόλυτη γνώση και συνείδηση του νομοθέτη» με σαφή στόχο την εφαρμογή πολιτικής αποδόμησης του Πανεπιστημίου.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην δυνατότητα των συμβουλίων να μπορούν να αποκλείσουν υποψηφιότητες για τα όργανα διοίκησης των πανεπιστημίων όχι με ακαδημαϊκά κριτήρια, αλλά με μόνη αιτιολογία την αντίθεσή τους στον νόμο-πλαίσιο. «Αυτό είναι το όραμά μας; Ούτε στην Β. Κορέα δεν γίνονται αυτά» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Απαντήσεις του πρωθυπουργού για όλα τα θέματα

Για την κατάργηση της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας ο Αλ. Τσίπρας στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός ζητώντας να σκεφτούμε τι θα γινόταν αν κάτι τέτοιο ίσχυε στις εκλογές ή στις ψηφοφορίες στην Βουλή. Πρόσθεσε ακόμα ότι «η εφορευτική επιτροπή είναι ένας server που κανείς μη μυημένος δεν μπορεί να ελέγξει» επισημαίνοντας ότι δεν διασφαλίζεται η μυστικότητα καθώς διατηρούνται τα ηλεκτρονικά ίχνη.

Σχετικά με την συμμετοχή των φοιτητών στην εκλογή των πρυτανικών αρχών, ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι πλέον το ποσοστό συμμετοχής στην εκλογή εξαρτάται από την συμμετοχή των φοιτητών στην ψηφοφορία εκτιμώντας ότι αυτή η επιλογή είναι η καλύτερη για να απαλλαγούν οι φοιτητές από την «πατρωνία» των φοιτητικών παρατάξεων.

Όσον αφορά το θέμα των «αιώνιων φοιτητών» ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για ένα «αιωνίως επικοινωνιακό θέμα, πρακτικά ανύπαρκτο» και για «περιττή επίδειξη αυταρχισμού», αφού οι φοιτητές αυτές δεν έχουν κανένα κόστος για τα Πανεπιστήμια, ούτε συμμετέχουν στην εκλογή των εκπροσώπων. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι πολλά παιδιά που στερούνται οικονομικής δυνατότητας διακόπτουν τις σπουδές του κι ότι η δυνατότητα να επιστρέψουν είναι κάτι το «ιερό» επισημαίνοντας την πίστη της κυβέρνησης στην αυταξία της γνώσης.

Όχι στην κοινωνία του 1/3

Για το μείζον ζήτημα του διαχωρισμού των πρότυπων από τα πειραματικά σχολεία ο Αλ. Τσίπρας διέψευσε τον επικεφαλής του Ποταμιού για τα περί κατάργησης των πειραματικών σχολείων τονίζοντας ότι είναι αντιεπιστημονικό να επιλέγονται οι μαθητές με εξετάσεις λόγω της ανάγκης πειραματισμού με βάση τον μέσο όρο των μαθητών.

Ο πρωθυπουργός παρατήρησε ότι γίνεται επιστροφή στα όσα ίσχυαν μέχρι πριν λίγα χρόνια σημειώνοντας ότι η σύμπτυξη πειραματικών και πρότυπων σχολείων είχε ως στόχο την συγκρότηση «ενός εκπαιδευτικού συστήματος μέσα στο εκπαιδευτικό σύστημα» και μια ευκαιρία να εγκαταλείψουν στην τύχη τους το υπόλοιπο σύστημα. Συμπλήρωσε ακόμα ότι τα σχολεία υποβαθμίζονται αν πάρεις τους καλούς μαθητές κι ότι η πρόθεση της κυβέρνησης δεν είναι «να μεταφέρουμε στην εκπαίδευση φρικιαστικά οράματα περί κοινωνίας του 1/3».

Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι η συνέντευξη που χρησιμοποιούνταν για την επιλογή των διευθυντικών στελεχών των σχολείων δεν παρείχε διαφάνεια κι ήταν μέσο του κράτους να επιλέγει αυτούς που θέλει εκτιμώντας ως πιο δημοκρατικό να ζητείται η γνώμη των διδασκόντων. Τέλος, διέψευσε ότι καταργούνται τα προπτυχιακά ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών.

Έντονη αντιπαράθεση για την «κομματοκρατία»

Ο πρωθυπουργούς είχε αντιπαράθεση με τον Στ. Θεοδωράκη για την επιλογή των 13 περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης για τους οποίους ο επικεφαλής του Ποταμιού σημείωσε ότι αποτελούν στον σύνολό τους στελέχη των συγκυβερνώντων κομμάτων. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επιλογή είναι στην απόλυτη κρίση του υπουργού ο οποίος κατά συνέπεια θα επιλέξει αυτούς που θεωρεί ικανούς ο ίδιος κι εμφανίστηκε ανοικτός σε αλλαγή του πλαισίου.

Αντέδρασε όμως έντονα στις αναφορές του Στ. Θεοδωράκη ότι «το μόνο κράτος που έχει συνέχεια είναι το πελατειακό» παρατηρώντας ότι δεν έχει αλλάξει ούτε ένας διευθυντής νοσοκομείου κι ότι οι επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ και του ΤΧΣ παραμένουν στην θέση τους, ενώ γύρισε τα βέλη προς το Ποτάμι παρατηρώντας ότι ο κοινοβουλευτικός του εκπρόσωπος, Χ. Θεοχάρης, ως γ.γ. Εσόδων λάμβανε αιτήματα από τα κόμματα της συγκυβέρνησης για να διοριστούν εφοριακοί. Ο επικεφαλής του Ποταμιού ισχυρίστηκε ότι ο Χ. Θεοχάρης υποχρεώθηκε σε παραίτηση γιατί είναι «αγύριστο κεφάλι» ζητώντας στοιχεία για όσα καταμαρτυρήθηκαν.

Στ. Θεοδωράκης: Αντί για λύσεις, γυρνάμε την Παιδεία δεκαετίες πίσω

Ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο πειραματικό σχολείο των Αγ. Αναργύρων υποστηρίζοντας ότι άκουσε την κραυγή των παιδιών που έλεγαν «δώστε μας το δικαίωμα να ξεχωρίσουμε», ενώ σημείωσε ότι είμαστε η μοναδική χώρα στην Ευρώπη με «αιώνιους» φοιτητές. Επίσης επέκρινε την κατάργησης της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στα Πανεπιστήμια, όπως και την επιστροφή των κομματικών παρατάξεων στα Πανεπιστήμια κι υποστήριξε ότι έγινε έντονος διάλογος 1,5 χρόνου πριν την ψήφιση του προηγούμενου νόμου-πλαισίου.

«Αντί για λύσεις, γυρνάμε την Παιδεία δεκαετίες πίσω» ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού προσθέτοντας ότι «δεν είναι στραβός ο γιαλός, στραβός είναι ο τρόπος που αρμενίζουν οι υπουργοί σας» και σχολιάζοντας ότι ενέργειες όπως η κατάργηση της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών έρχονται σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ. Ο Στ. Θεοδωράκης παρατήρησε ότι «η χώρα χρειάζεται μεγάλες κοινωνικές συμμαχίες, δεν μπορείτε μόνοι σας» κατηγορώντας την κυβέρνηση για έλλειψη διαλόγου και για απομόνωση της «δημιουργικής Ελλάδας» λόγω της «ιδεοληπτικής διακυβέρνησης» από την Αριστερά.

Αλ. Τσίπρας προς Ποτάμι: Συνταχθείτε με τις κόκκινες γραμμές

Οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν και στα ζητήματα της διαπραγμάτευσης με τον πρωθυπουργό να προτρέπει τον επικεφαλής του Ποταμιού να συνταχθεί με τις κόκκινες γραμμές της διαπραγμάτευσης και την εθνική προσπάθεια της κυβέρνησης. Ο Αλ. Τσίπρας χαρακτήρισε τις κόκκινες γραμμές «γραμμές άμυνας της κοινωνίας» επισημαίνοντας τα ζητήματα του ασφαλιστικού και των ελεύθερων διαπραγματεύσεων των εργαζομένων.

Ο πρωθυπουργός κάλεσε τον Στ. Θεοδωράκη να αποκοπεί από τον «πυρήνα του χθες» προειδοποιώντας τον ότι διαφορετικά «θα σας πάρει μαζί στον βυθό». Σχολιάζοντας την πρόταση του επικεφαλής του Ποταμιού για σύγκλιση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο Α. Τσίπρας παρατήρησε ότι «αν θέλετε να ταυτιστείτε με τους άλλους δύο, δεν είναι ανάγκη να ταλαιπωρούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με αυτήν την διαδικασία».

Ο Στ. Θεοδωράκης υπογράμμισε ότι «σας στηρίζουμε γιατί δεν θέλουμε να προχωρήσουμε στον παλιό δρόμο της λιτότητας, αλλά στον νέο δρόμο της ανάπτυξης» επισημαίνοντας την ανάγκη για μια «μεγάλη συμμαχία της δημιουργικής, προοδευτικής Ελλάδας» κι ισχυριζόμενος ότι το Ποτάμι δεν διεκδικεί συμμετοχή στην κυβέρνηση, αλλά διεκδικεί ρόλο συνομιλητή.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις