Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ακύρωση της αύξησης ρεύματος και προώθηση του "ελληνικού αγωγού"

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές και η υιοθέτηση μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής σε επίπεδο διεθνών διασυνδέσεων και συνεργασιών, υπέρ των εθνικών συμφερόντων, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην κορυφή των...

Η μείωση του ενεργειακού κόστους για όλους τους καταναλωτές και η υιοθέτηση μιας ανεξάρτητης, πολυδιάστατης ενεργειακής πολιτικής σε επίπεδο διεθνών διασυνδέσεων και συνεργασιών, υπέρ των εθνικών συμφερόντων, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στην κορυφή των προτεραιοτήτων της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Άλλωστε, οι πρώτες κινήσεις του υπουργού Π. Λαφαζάνη, μέσα στους τρεις πρώτους μήνες της νέας διακυβέρνησης, αφορούν την ακύρωση του ΕΤΜΕΑΡ, που θα επιβάρυνε σημαντικά όλους τους καταναλωτές, καθώς και τη στήριξη και την προώθηση του "ελληνικού αγωγού" μεταφοράς φυσικού αερίου από τη Ρωσία.

Ειδικότερα, με τροπολογία του ΥΠΑΠΕΝ, ακυρώθηκε η μεθοδευμένη αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (πρώην τέλος ΑΠΕ) που επιχείρησε η ΡΑΕ να εφαρμόσει από 1.1.2015 και αποφασίστηκε οι χρεώσεις του τέλους να παραμείνουν και φέτος στα περσινά επίπεδα, ενώ οι όποιες επιβαρύνσεις είχαν ήδη χρεωθεί στους καταναλωτές συμψηφίζονται στον επόμενο λογαριασμό ηλεκτρισμού.

Στην κατεύθυνση της μείωσης των τιμολογίων εντάσσονται τόσο οι διαβεβαιώσεις του υπουργού για εγκατάλειψη των όποιων σκέψεων περί ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών ΔΕΚΟ (ΔΕΗ - ΔΕΠΑ), η εξέταση της άμεσης μείωσης του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έως 40% -σε συνδυασμό με άρση των στρεβλώσεων στην αγορά-, προκειμένου αυτή να μετακυληθεί στην κατανάλωση, οι μειώσεις στις τιμές του φυσικού αερίου, όσο και πιο μακροπρόθεσμοι σχεδιασμοί που περιλαμβάνουν την προώθηση της επέκτασης του αγωγού ρωσικού αερίου (turkish stream) από τα ελληνοτουρκικά σύνορα επί ελληνικού εδάφους, με τα αντίστοιχα ωφελήματα για τους καταναλωτές και την οικονομία.

Σε σχέση με τον "ελληνικό αγωγό" έχει γίνει σημαντική προεργασία, με στόχο την υλοποίησή του έως το 2019. Η κατασκευή τού αγωγού, κόστους περίπου 2 δισ., αναμένεται να αποφέρει τη δημιουργία περίπου 20.000 θέσεων εργασίας, τη διαμόρφωση χαμηλών τιμών αερίου στην εγχώρια αγορά (καταναλωτές - ηλεκτροπαραγωγή) και συμμετοχή της χώρας μας στην εμπορική εκμετάλλευση του καυσίμου. Συγχρόνως, ξεκίνησε η συζήτηση με τη ρωσική πλευρά για άμεση μείωση των τιμών αερίου στην εγχώρια αγορά κατά περίπου 10% και για περαιτέρω συρρίκνωση έως και μηδενισμό της ποινής με βάση τη ρήτρα "take or pay".

Εξάλλου, δείγμα γραφής στον τομέα της παραγωγικής ανασυγκρότησης, αρμοδιότητας του ΥΠΑΠΕΝ, αποτελεί το "στοίχημα" της ηγεσίας του υπουργείου για διάσωση της ΕΒΖ με ταυτόχρονη στήριξη της τευτλοκαλλιέργειας, με κινήσεις που έφτασαν έως την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για ενίσχυση της βιομηχανίας με 30 εκατ. από τα διαθέσιμα του εκκαθαριστή της "κακής" ΑΤΕ.

Στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα, ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Β. Αποστόλου έχει ήδη δρομολογήσει εξελίξεις, θέτοντας στην Κομισιόν τα "καυτά θέματα" της μείωσης προστίμων - καταλογισμών, της επίλυσης των επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών και της παράτασης στο τρέχον ΠΑΑ για απορρόφηση πολύτιμων πόρων, αλλά και προωθώντας αλλαγή πλαισίου για τους συνεταιρισμούς, αναδιάρθρωση του ΟΠΕΚΕΠΕ κ.λπ.

 

Αντιγόνη Ζούντα

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Είμαστε μια ωραία ατΜΜΕσφαιρα

Αξίζει να θυμηθεί κάποιος πώς ήταν το κλίμα στα ΜΜΕ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Μια συνεχής κραυγή αγωνίας για οτιδήποτε, από επιχειρήσεις που υπερφορολογούνται και την επιχειρηματικότητα που καταδιώκεται μέχρι υπουργούς που καπνίζουν και αργόμισθους μετακλητούς...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις