Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Ν. Ξυδάκης κατά των υψηλών χρεώσεων στις χρεωστικές κάρτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Ξυδάκης κατά των υψηλών χρεώσεων στις χρεωστικές κάρτες

Η επίκαιρη ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Ξυδάκη για τις προμήθειες που εισπράττουν οι τράπεζες από τη χρήση χρεωστικών καρτών συζητήθηκε στη Βουλή.

Σήμερα οι τράπεζες χρεώνουν τις επιχειρήσεις για τις αγορές των πολιτών με ένα ενιαίο ποσοστό προμήθειας είτε ο καταναλωτής χρησιμοποιεί πιστωτική, είτε χρεωστική κάρτα. Η χρεωστική κάρτα όμως έχει μηδενικό πιστωτικό κίνδυνο για την τράπεζα και τυχαίνει επίσης να είναι η κάρτα την οποία έχουν στην τσέπη τους όλοι οι μικρομισθωτοί και συνταξιούχοι, χρησιμοποιώντας την υποχρεωτικά και για φορολογικούς λόγους. «Στην πράξη, ένας άνθρωπος με χαμηλό εισόδημα στα χρόνια της κρίσης, δεν θα αποκτήσει ποτέ πιστωτική κάρτα. Ο καιρός που μοίραζαν πιστωτικές κάρτες στα ταμεία των σούπερ μάρκετ έχει παρέλθει», είπε ο Ν. Ξυδάκης.

«Η ενιαία προμήθεια δεν εφαρμόζεται πουθενά στην Ευρώπη. Οι χρεωστικές έχουν μικρό, ελάχιστο ποσοστό, οι πιστωτικές μεγαλύτερο», τόνισε ο βουλευτής. «Συνέπειες: Πρώτα από όλα, την προμήθεια την πληρώνουν στην πράξη οι καταναλωτές, αφού ο επιχειρηματίας ευλόγως τη θεωρεί λειτουργικό έξοδο και την περνάει στις τιμές των προϊόντων. Και δεύτερον, δημιουργεί (η ενιαία προμήθεια) μια σοβαρή στρέβλωση στην αγορά, σε βάρος των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων: Οι μεγάλες, με το τζίρο και τη δυναμική τους, διαπραγματεύονται και κατακτούν τη δυνατότητα να καταβάλλουν στις τράπεζες πολύ μικρές προμήθειες. Οι μικρομεσαίες καταβάλλουν ενιαίες και υψηλές προμήθειες. Αν οι προμήθειες για τις χρεωστικές ήταν -όπως οφείλουν να είναι- πολύ χαμηλές, οι μικρές επιχειρήσεις με πελάτες πολίτες μικρού εισοδήματος από τη γειτονιά, θα είχαν ένα όπλο παραπάνω να επιβιώσουν στον αφόρητο ανταγωνισμό που τις καταπνίγει. Οι ενέργειες της κυβέρνησης, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών πρέπει να είναι προς αυτή την κατεύθυνση και να αποδώσουν σύντομα καρπούς.»

Απαντώντας ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας παραδέχθηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, ότι είναι τεχνικής φύσης και ότι θα πρέπει να επιλυθεί το ταχύτερο. Δεσμεύθηκε δε, ότι τις επόμενες μέρες θα καταθέσει σχετικό χρονοδιάγραμμα τόσο για το θέμα της ενιαίας προμήθειας όσο και για τη σύσταση Παρατηρητηρίου τραπεζικών χρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι την ίδια ερώτηση είχε καταθέσει γραπτώς ο Νίκος Ξυδάκης το Σεπτέμβριο 2017, με τις υπογραφές άλλων 55 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL