Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.1°C23.5°C
3 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.3°C17.5°C
3 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
16.0°C17.0°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C21.8°C
3 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.3°C19.9°C
2 BF 45%
Νέα πρόσκληση σε βιομηχανία - ηλεκτροπαραγωγούς για τις λιγνιτικές μονάδες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα πρόσκληση σε βιομηχανία - ηλεκτροπαραγωγούς για τις λιγνιτικές μονάδες

Σε συνεργασίες, συνέργειες και συμπράξεις στη λιγνιτική παραγωγή, όχι μόνο στο πλαίσιο της αποεπένδυσης αλλά και για την αξιοποίηση των μονάδων του Αμυνταίου, κάλεσε εκ νέου τόσο τους ηλεκτροπαραγωγούς όσο και την ενεργοβόρο βιομηχανία ο επικεφαλής της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης, ενώ αναφέρθηκε στους σχεδιασμούς για τους εργαζόμενους στη βάση του μετασχηματισμού της εταιρείας.

Μιλώντας για τη διαδικασία αποεπένδυσης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη με επιθυμητό ρυθμό και αν δεν υπάρξουν εμπόδια, έως τον Ιούνιο θα γίνει η προκήρυξη για τις τέσσερις προς πώληση μονάδες και θα ανοίξει το data center για τους υποψήφιους επενδυτές. Σημείωσε δε ότι οι σύμβουλοι που έχει προσλάβει για την αποεπένδυση συνολικά «κοστίζουν» περίπου 2 εκατ. (χωρίς το success fee για τον σύμβουλο της αποτίμησης, ύψους 0,97% επί του τιμήματος που θα εισπραχθεί).

Επισήμανε ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον, κυρίως από κινεζικές εταιρείες που επενδύουν και με πιο χαμηλά ποσοστά απόδοσης, αλλά και από έναν-δύο, όπως είπε, εγχώριους «παίκτες».

Αναφερόμενος στην σημασία της διασφάλισης σταθερής πηγής ενέργειας ελεγχόμενου κόστους κάλεσε εκ νέου τη βιομηχανία να συμμετάσχει «καθώς η ΔΕΗ θα είναι τελείως διαφορετική στο μέλλον και δεν θα μπορεί να παράσχει πλέον τις σημερινές τιμές», σημειώνοντας ότι μπορούν να διασφαλιστούν με διασπορά κινδύνων «τους οποίους δεν θα υπάρχει η ΔΕΗ για να τους απορροφά». Επομένως, τόνισε, «υπάρχει αντικειμενική βάση για να υπάρξει ενδιαφέρον από την βιομηχανία» που καταναλώνει 5,5 τεραβατώρες - και κυρίως εκείνη που έχει αντιστάθμιση CO2. Αντίστοιχα, κάλεσε και τους ηλεκτροπαραγωγούς να συμμετάσχουν κάνοντας λόγο για διάθεση ελκυστικής μονάδας που θα δουλεύει οικονομικότερα από ό,τι σήμερα.

Το Αμύνταιο "χωράει" στον σχεδιασμό

Το ίδιο ισχύει και για το Αμύνταιο, πρόσθεσε, αν και είναι ανεξάρτητο από την αποεπένδυση, υπό την προϋπόθεση ότι περιλαμβάνεται στον υπό διαμόρφωση εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό. «Πιστεύουμε ότι 'χωράει' το Αμύνταιο, κυρίως για λόγους ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε και ανέφερε παράλληλα ότι οι 32.000 ώρες της παράτασης λειτουργίας είναι ακόμα μαχητές, καθώς υπάρχει σχετικό αίτημα του ΥΠΕΝ.

Όπως τόνισε, «εμείς συζητάμε τη λειτουργία του Αμυνταίου μέσω ανεξάρτητης εταιρείας», σε ένα επιχειρηματικό σχήμα που θα επενδύσει στην αναβάθμιση, αλλά θα κατέχει και θα εκμεταλλεύεται τις μονάδες, ενώ ενδεδειγμένη είναι η σύναψη διμερών συμβολαίων με τους μεγάλους καταναλωτές.

Αποκάλυψε ότι στη ΔΕΗ έχουν κατατεθεί τρεις προτάσεις, από τους ομίλους Μυτιληναίου, Κοπελούζου και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων μονάδων.

Όπως ανέφερε, η πρόταση Μυτιληναίου αφορά την καταβολή 110 εκατ. για την ανακαίνιση του Αμυνταίου και έναντι αυτού ζητείται τροφοδοσία της Αλουμίνιον σε τιμές και με διάρκεια που θα συμφωνηθούν. Εκτός του ότι 110 εκατ. είναι μόνο το αντίτιμο κατανάλωσης ενός έτους, με σημερινές τιμές, για τη συγκεκριμένη βιομηχανία, ο Μ. Παναγιωτάκης σημείωσε ότι η πρόταση αυτή αφορά τροφοδοσία συνολικά από τη ΔΕΗ και όχι μόνο από το Αμύνταιο, που έτσι ουσιαστικά δεν θα λειτουργεί.

Ως προς τις άλλες δύο προτάσεις, των Κοπελούζου - ΤΕΡΝΑ, που έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά, κάνουν λόγο για ανεξάρτητη εταιρεία στην οποία οι ίδιοι θα είναι μέτοχοι.

Δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα

Αναφορικά με τους εργαζόμενους στις προς πώληση μονάδες, ο Μ. Παναγιωτάκης έκανε λόγο για σχεδιασμό σε τρία επίπεδα:

* Οι νεότεροι κυρίως θα κατευθυνθούν στα νέα «σχήματα» που θα αποκτήσουν τις μονάδες.

* Ένα μέρος του προσωπικού θα απορροφηθεί από τη ΔΕΗ.

* Θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης (επιλογή εθελούσιας εξόδου) -κυρίως στους μεγαλύτερους ηλικιακά εργαζόμενους.

Σε κάθε περίπτωση, επανέλαβε, δεν θα θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα, όλα τα μισθολογικά δικαιώματα θα είναι ίδια με τα αντίστοιχα της ΔΕΗ για την επόμενη πενταετία. Στον νόμο για την αποεπένδυση που ετοιμάζει το ΥΠΕΝ και αναμένεται να είναι έτοιμος σε περίπου 15 ημέρες, θα προβλέπονται σχετικά κριτήρια για τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, ανακοίνωσε και απάλειψη του άδικου μέτρου του συμψηφισμού αποζημίωσης-εφάπαξ που ισχύει σήμερα, κάτι που ενδεχομένως θα απαιτήσει και νομοθετική διευθέτηση.

Μίλησε επίσης για την εν αναμονή μελέτη της Mc Kinsey, που δεν αφορά την αποεπένδυση αλλά την αναδιοργάνωση της ΔΕΗ και θα περιλαμβάνει και την ανανέωση και ανασύνθεση το προσωπικού, που σημαίνει αλλαγές σε συγκεκριμένους κλάδους, κάλυψη αναγκών με προσλήψεις, εκπαίδευση νέων κ.λπ. για την ενίσχυση διαφόρων -και νέων- τομέων. Ανέφερε πάντως ότι οι προσλήψεις με το «πέρασμα» στο υπερταμείο αναμένεται να είναι πιο άμεσες και πάντα μέσω διαδικασιών ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, ανήγγειλε ότι στο πλαίσιο της συνεργασίας με την General Electric συζητείται η δημιουργία κοινής εταιρείας με προσωπικό ιδιαίτερα εξειδικευμένο στη συντήρηση μονάδων και κυρίως στους αεροστρόβιλους.

Μειωμένες οφειλές

Εξάλλου ο Μ. Παναγιωτάκης επισήμανε ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 100 εκατ. και σήμερα ανέρχονται συνολικά σε 2,8 δισ. ευρώ - ποσό που αναλύεται ως εξής: 500 εκατ. βρίσκονται σε διακανονισμό, 700 εκατ. χρωστούν 600.000 τελικοί πελάτες (ρολόγια που έχουν αλλάξει) και 1,6 δισ. συνολικά από καταναλωτές (χωρίς τους τελικούς και της Υψηλής Τάσης).

Αντιγόνη Ζούντα

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL