Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Πλήθος παραβάσεων στις εργασιακές γαλέρες του τουρισμού με διαλυμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήθος παραβάσεων στις εργασιακές γαλέρες του τουρισμού με διαλυμένους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς

(Photo Eurokinissi)

Οι συνθήκες "εργασιακής γαλέρας" στις ξενοδοχειακές μονάδες δεν αποτελούν μεμονωμένα περιστατικά, αλλά ξεπερνούν την έννοια του μέσου όρου, την ίδια στιγμή που νομοθετικές ρυθμίσεις θέτουν εν αμφιβόλω το οκτάωρο και την πενθήμερη εργασία.
Από τους ελέγχους, που διενήργησαν τόσο το ειδικό κλιμάκιο του ΙΚΑ, αλλά και του ΣΔΟΕ επιβεβαιώνονται πληθώρα παραβάσεων εις βάρος των εργαζόμενων σε επιχειρήσεις τουριστικών προορισμών. Τα κλιμάκια του ΙΚΑ κάνοντας όλο τον Ιούνιο ελέγχους σε 1.345 εποχικές επιχειρήσεις σε όλα τα τουριστικά θέρετρα, εντοπίστηκαν 1.680 ανασφάλιστους εργαζόμενους επί συνόλου 4.818 εργαζομένων και επιβλήθηκαν πρόστιμα ύψους 995.000 ευρώ. Οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ σε 1.088 επιχειρήσεις τουριστικών προορισμών το διάστημα από 15/6/2013 έως 15/07/2013 εντόπισαν 538 επιχειρήσεις είχαν κάνει 2.473 παραβάσεις με πληθώρα αδήλωτων εργαζομένων, αλλά και ενοικιαζόμενων πολυτελών κατοικιών που δεν δηλωνόταν στην εφορία.
Πάντως, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων έσπευσε με ανακοίνωσή της να καθησυχάσει χαρακτηρίζοντας μεμονωμένα περιστατικά τις παραβάσεις, που αφορούν σε αδήλωτη εργασία και λοιπές εκφάνσεις της, ζητώντας την "από-δαιμονοποίηση" της Ελληνικής Ξενοδοχίας.
Ωστόσο, ο Παναγιώτης Προύτζος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργατών Επισιτισμού και Υπαλλήλων Τουριστικών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΕ-ΥΤΕ), μιλώντας στην "Α" τόνισε ότι "οι αδήλωτοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποτυπωθούν σε έναν μέσο όρο". Εξηγεί, μάλιστα, ότι οι μεγάλες παραβάσεις εντοπίζονται σε τουριστικές περιοχές με χαμηλή τουριστική κίνηση, όπως στην Εύβοια, όπου σε επισιτιστικές επιχειρήσεις δουλεύουν άνθρωποι 12ωρα και παίρνουν "μαύρο" μεροκάματο 15 ευρώ. "Οδεύουμε ολοταχώς σε επικυρωμένη με νόμο βουλγαροποίηση των μισθών και των συνθηκών εργασίας", τονίζει ο Παναγιώτης Προύτζος.
"Αλλά αυτό είναι αναμενόμενο", συμπληρώνει ο Παναγιώτης Προύτζος επισημαίνοντας ότι "την στιγμή που οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι διαλυμένοι, οι εργοδότες είναι κάτι περισσότερο από βέβαιοι ότι δεν θα ελέγχουν ούτε στην επόμενη ζωή και γιαυτό παρανομούν ασύστολα. Συγκεκριμένα, στον Ν. Ηράκλειο, με την μεγαλύτερη συγκέντρωση ξενοδοχειακών μονάδων στην Χερσόνησο, υπάρχουν εννιά επιθεωρητές εργασίας και δυο ελεγκτές του ΙΚΑ, ενώ στην Ρόδο μόνο δύο υπάλληλοι της Επιθεώρησης Εργασίας είναι αναγκασμένοι να ελέγξουν 600 επιχειρήσεις.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL