Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Ακυρώνονται οι νόμοι για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων και "μικρή ΔΕΗ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ακυρώνονται οι νόμοι για πλήρη ιδιωτικοποίηση των δικτύων και "μικρή ΔΕΗ"

Την οριστική ακύρωση των μνημονιακών νόμων για την κατάτμηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ -μέσω της πώλησης του 66% του ΑΔΜΗΕ και της δημιουργίας της λεγόμενης "μικρής ΔΕΗ"- περιλαμβάνουν οι ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου για την υλοποίηση των εναλλακτικών σχεδίων του ιδιοκτησιακού διαχωρισμού των δικτύων από τη ΔΕΗ, υπό δημόσιο έλεγχο, και του συστήματος δημοπρασιών ΝΟΜΕ.

Στο πλαίσιο των προαπαιτούμενων στον τομέα της ενέργειας, για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού προς τους ιδιώτες και τον περιορισμό του μονοπωλίου της ΔΕΗ (αρχικά μείωση κατά 25% των μεριδίων λιανικής και χονδρικής αγοράς της ΔΕΗ και κάτω από 50% έως το 2020), η κυβέρνηση υιοθέτησε τις συγκεκριμένες "ισοδύναμες" λύσεις, που είναι συμβατές με τις κοινοτικές επιταγές, έναντι της επιλογής των βίαιων αποκρατικοποιήσεων από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Η δομή του ΑΔΜΗΕ

Για τον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, με τρόπο που να διασφαλίζονται ισοδύναμα αποτελέσματα για τον ανταγωνισμό και τις προοπτικές επενδύσεων και μάλιστα σύμφωνα με τις βέλτιστες ευρωπαϊκές πρακτικές, προβλέπεται μια δομή που διασφαλίζει τη διατήρηση του δημοσίου ελέγχου επί του στρατηγικής σημασίας φυσικού μονοπωλίου του εθνικού συστήματος μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, που ανήκει στον ΑΔΗΜΕ, προβλέποντας παράλληλα τη δυνατότητα εισόδου στο μετοχικό κεφάλαιο αυτής στρατηγικού εταίρου (μεμονωμένου ή κοινοπραξία) με εμπειρία στη διαχείριση - λειτουργία αντίστοιχων υποδομών στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, η διαμόρφωση της νέας σύνθεσης του μετοχικού κεφαλαίου γίνεται μέσω:

* Της μεταβίβασης μετοχών του ΑΔΜΗΕ, σε ποσοστό 51%, του μετοχικού του κεφαλαίου, από τη ΔΕΗ σε εταιρεία συμμετοχών, που πρόκειται να συσταθεί με επιμέλεια και δαπάνη της ΔΕΗ και να εισαχθεί σε οργανωμένη αγορά, και της οποίας μοναδικός μέτοχος αρχικά θα είναι η ΔΕΗ και εν συνεχεία οι μέτοχοι της ΔΕΗ.

* Της πώλησης και μεταβίβασης με μία ή περισσότερες συναλλαγές μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 25% από τη ΔΕΗ σε εταιρεία της οποίας μοναδικός μέτοχος θα είναι το Ελληνικό δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε.).

* Της πώλησης και μεταβίβασης μετοχών του ΑΔΜΗΕ σε ποσοστό τουλάχιστον 20% (και έως 24%) του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή.

Το σχέδιο διαχωρισμού έχει σφιχτά χρονοδιαγράμματα για την υλοποίησή του. Έως τέλος Ιουνίου 2016, με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων της, η ΔΕΗ εγκρίνει την πώληση - μεταβίβαση του 25% του ΑΔΜΗΕ στη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, του 20% σε στρατηγικό επενδυτή και τη σύσταση της εταιρείας συμμετοχών για τη μεταβίβαση υπό μορφή εισφοράς σε είδος, στο πλαίσιο αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, μετοχών του ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν στο 51% του μετοχικού του κεφαλαίου. Εντός μηνός (Ιούλιος 2016) από τη λήψη της απόφασης της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, ολοκληρώνεται από τη ΔΕΗ η κατάρτιση της διεθνούς δημόσιας πρόσκλησης, εντός 5 μηνών θα έχει δημοσιευθεί (Νοέμβριος 2016) και εντός 8 μηνών (Φεβρουάριος 2017) η ΔΕΗ θα έχει προβεί στη σύναψη αγοραπωλησίας μετοχών με τον προτιμητέο στρατηγικό επενδυτή. Η διενέργεια του διαγωνισμού τελεί υπό την εποπτεία του Ελληνικού Δημοσίου.

Σχετικά με τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, το μετοχικό της κεφάλαιο ορίζεται σε 200.000 ευρώ που καταβάλλεται από το Δημόσιο, άπαξ, σε μετρητά, και η διάρκειά της είναι 99 έτη.

Η δε εταιρεία συμμετοχών εισάγεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Προβλέπεται, τέλος, η διασφάλιση εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων του προσωπικού του ΑΔΜΗΕ.

Αντίθεση της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ

Η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ σε ανακοίνωσή της εκφράζει την αντίθεσή της στο σχέδιο για τον ΑΔΜΗΕ και καλεί την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο που οδηγεί τον όμιλο ΔΕΗ σε αποδυνάμωση και τελικά κατάρρευση.

Εκφράζει δε την ανένδοτη πρόθεση και θέση τής ομοσπονδίας και των σωματείων - μελών της να αποτρέψουν το σχέδιο με κάθε νομικό και συνδικαλιστικό μέσο.

Κατά τη ΓΕΝΟΠ, ένα πολύ μεγάλο έσοδο στα ταμεία του ομίλου ΔΕΗ θα εκλείψει, ενώ κάνει λόγο για "ξεκάθαρη υφαπαρπαγή - δήμευση - κατάσχεση" από το Ελληνικό Δημόσιο μιας επιχείρησης που αποτελεί περιουσία "η οποία δεν του ανήκει". Μάλιστα αναφέρει ότι, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη καθιέρωση των δημοπρασιών, θα επιφέρει καταστροφικές συνέπειες για τον όμιλο, οδηγώντας σε περαιτέρω μείωση της κερδοφορίας της ΔΕΗ και τελικά σε κατάρρευση.

Ο μηχανισμός πώλησης ενέργειας με δημοπρασίες

Παράλληλα, στο πολυνομοσχέδιο περιγράφεται αναλυτικά ο προτεινόμενος μηχανισμός πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τη ΔΕΗ, δυνάμει δημοπρασιών προθεσμιακών προϊόντων ηλεκτρικής ενέργειας, με φυσική παράδοση, μέσω του Ημερήσιου Ενεργειακού Προγραμματισμού και με ρυθμιστικά καθοριζόμενη τιμή εκκίνησης προς τους επιλέξιμους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα:

* Το 2016 θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά το προηγούμενο έτος (έτος αναφοράς 2015).

* Το 2017 θα δημοπρατηθεί το 12%.

* Το 2018 και το 2019 θα δημοπρατηθεί 13% κατ' έτος.

Πάντως, προβλέπεται ότι, αν η απομείωση του μεριδίου της ΔΕΗ υπερβαίνει τις 2 μονάδες ως προς τον στόχο αντίστοιχου εξαμήνου, η ΡΑΕ θα μπορεί να προβεί σε μείωση των ποσοτήτων και αντιστρόφως (σε αύξηση αν υπολείπεται του στόχου).

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι επιλέξιμοι προμηθευτές εγγεγραμμένοι στο Μητρώο του Λειτουργού της Αγοράς, ενώ δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στη ΔΕΗ και στους μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές.

Η πρώτη δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και η φυσική παράδοση των προϊόντων εντός του τέταρτου τριμήνου 2016.

Η κατώτατη τιμή της ενέργειας θα προσδιορίζεται με ΚΥΑ που θα εκδίδεται κατόπιν γνώμης της ΡΑΕ και η σχετική μεθοδολογία καθορισμού της θα λαμβάνει υπόψη τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών (κόστη ορυχείων, αγοράς καυσίμων - δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων, ειδικό τέλος λιγνίτη κ.ά.) και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, ενώ θα καθορίζει την αναλογία μείγματος λιγνιτικής / υδροηλεκτρικής παραγωγής.

Επίσης, ορίζεται η αρμοδιότητα του Λειτουργού για την οργάνωση και διεξαγωγή των δημοπρασιών, ενώ προβλέπεται σύνταξη έκθεσης επιπτώσεων, ανά εξάμηνο, από τη ΡΑΕ που υποβάλλεται στο ΥΠΕΝ.

Αποζημίωση ευελιξίας

Επιπλέον, θεσπίζεται -αντί των προϋπαρχόντων ΑΔΙ- ο μεταβατικός μηχανισμός αποζημίωσης (σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής) ευελιξίας "για τη διασφάλιση της μακρόχρονης διαθεσιμότητας επαρκούς ευέλικτης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και τη διαφύλαξη της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού της χώρας", όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Η αποζημίωση - αντάλλαγμα ορίζεται σε 45 ευρώ/kW διαθέσιμης ισχύος για τουλάχιστον τρεις ώρες, με ανώτατο όριο καταβολής τα 15 εκατ. ευρώ ανά μονάδα παραγωγής. Το μέγιστο συνολικό κόστος ορίζεται σε 225 εκατ. ευρώ. Το κόστος αυτό επιμερίζεται στους εκπροσώπους φορτίου που το καταβάλλουν στον ΑΔΜΗΕ, ο οποίος το αποδίδει στους παραγωγούς κατ' αντιστοιχία με την πραγματική διαθεσιμότητα των μονάδων τους.

Το νέο σχήμα εκκινεί την 1η/5/2016 και η μέγιστη διάρκειά του είναι 12 μήνες.

Απαιτείται υποβολή αίτησης στη ΡΑΕ στη βάση του χαρακτήρα "κινήτρου" που οφείλουν να έχουν οι σχετικές ενισχύσεις.


ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΖΟΥΝΤΑ

Ενίσχυση της αγοράς

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο του πολυνομοσχεδίου (άρθρο 61, φορολογικά θέματα), χορηγείται απαλλαγή από τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο φυσικό αέριο, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, "για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της εγχώριας βιομηχανίας".

Παράλληλα, αναπροσαρμόζονται και οι συντελεστές ΕΦΚ του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται ως καύσιμο θέρμανσης: στην οικιακή χρήση μειώνεται σε 0,30 ευρώ / gigajoule από 1,5 ευρώ, ενώ για χρήση από λοιπούς καταναλωτές παραμένει σε 1,5 ευρώ. Ως στόχος αναφέρεται η φορολογική ελάφρυνση των καταναλωτών φυσικού αερίου για οικιακή χρήση.

Τέλος, αναπροσαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ για άλλες χρήσεις και επιβάλλεται κλιμακωτά ανάλογα με την κατανάλωση: όσο αυξάνεται η κατανάλωση τόσο μειώνεται ο συντελεστής ΕΦΚ. Πρόκειται για προσπάθεια ενίσχυσης των ενεργοβόρων επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο αλλά και παροχή κινήτρων για τη χρήση φιλικότερων προς το περιβάλλον μορφών ενέργειας.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις έχουν ισχύ από 1η/1/2017, ενώ το κόστος τους ανέρχεται σε 95 εκατ. ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL